Indiai citromfű illóolaj

Indiai citromfű illóolaj

990 Ft

A termék használható párologtatásra, légfrissítésre, masszázshoz, lábfürdőbe, bedörzsölésre. Kiszerelés: 5 ml

Leírás

Kiszerelés: 5 ml

Illat: Friss, citromos, édes
Ajánlás: Légterek frissítése, párologtatás, bőrápolás, bedörzsölés, lábfürdő, masszázs

Az indiai citromfű illóolajat (Cymbopogon citrati aetheroleum) a pázsitfűfélék családjába tartozó és Indiában őshonos indiai citromfű, más néven citromos fűszercirok apróra vágott friss, vagy részben szárított fű vízgőz desztillációjával nyerik. Az illóolaj színe a halványtól a vörösessárgáig terjedhet és illata a citrom illatára emlékeztet. Illatát a jellegzetes citrálok adják, melyeknek mennyisége 65-85% között mozoghat. A citrálnak nevezett alkotórész két vegyületet takar: citrál Á-t (más néven gerániál) és citrál B-t (más néven nerál). Mellettük még a limonén, citronellol és mircén alkotórészek is jelen vannak. A terméket jellegzetes illatanyaga miatt kozmetikai készítményekben igen gyakran használják. Az indiai citromfüvet Nagy Sándor katonái terjesztették el Nyugaton. A növényt lázfűnek is nevezték, mert főként a láz csillapítására használták.

Ez a növényféle (Cymbopogon citratus) széles körben használt gyógynövény a trópusi országokban, különösen Délkelet-Ázsiában. A növény illóolaját az aromaterápiában és a kozmetikai kezelések során gyakran alkalmazzák. (A növényt nem szabad összetéveszteni a hazánkban szintén citromfűnek nevezett Melissa officinalis nevű gyógynövénnyel.) Ez a trópusi fű széles csomókban nő és akár a két méter magasságot is elérheti. Főként levelét használják fel gyógyászati célokra, de erre a növény valamennyi része alkalmas. A számos jótékony tulajdonságainak köszönhetően kedvelt gyógynövénynek számít a legtöbb országban.

Jótékony hatásai:

  • kisebb mennyiségben nyugtatóként, nagyobb mennyiségben szellemileg serkentőként hat,
  • gyulladásgátló, antivirális, antibakteriális, antimikotikus, bőrön pórusösszehúzó hatású, dezodoráló, rovarűző,
  • lábgombásodás kezelésére, valamint lábizzadás mérséklésére is alkalmas,
  • megfázás esetén inhalálva enyhíti a kellemetlen tüneteket,
  • csökkenti a koleszterinszintet,
  • a növény etanolos kivonata mutációellenes hatású, gátlóan hat a fibroszarkóma rákos sejtjeinek növekedésére,
  • antiszeptikus hatása miatt különböző bőrfertőzések esetén alkalmazható, az aknés, gyulladt bőr ápolására is megfelelő.
  • az illóolajnak jelentős az idegrendszerre gyakorolt hatása is. Nyugtat, segíti az elalvást, növeli az alvási időt, oldja a szorongást.

 

Ellenjavallatok:

– Használata bőrpírt okozhat!