A diófalevél

A diófa nemcsak hűsítő árnyékot ad egy meleg nyári napon, és nemcsak a termése ízletes, hanem még a levelei is felhasználhatóak különböző célokra.

A diófalevél számos területen bizonyította jótékony hatásait. Teaként elkészítve a diólevél hatóanyagait főzéssel, áztatással nyerjük ki. Valóban igaz a mondás, hogy a diófa az ember legjobb barátja. Ha megfelelően gondozzuk, óvjuk a kártevőktől, jótékony hatásaival meghálálja a törődést. A diófa tulajdonképpen az emberen kívül minden élőlényre veszélyes mérgező volta miatt, hiszen a diófa az alatt élő gombákra, baktériumokra, férgekre, rovarokra élettevékenységet gátló hatással van.

A diófa leveleit júniusban érdemes szedni, amikor még frissek.

Már évezredek óta ismert a hámszövetek összehúzódását segítő képessége, mert a nyálkahártyát húzza össze és megszünteti a szivárgó vérzéseket. Voltaképpen a károsodott hámszövetek újrafertőződését gátolja meg az összehúzódás, ezt a folyamatot pedig az emberi szervezet természetes gyógyulási képessége fejezi be.

A diófaLehetővé teszi a bőr és a hámszövetek számára, hogy egészségesen regenerálódjanak a diófalevél hámosító tulajdonságának köszönhetően. Így pattanások, kiütések és más bőrpanaszok esetén is rendkívül nagy segítség lehet, sőt még a rühvel és a fejtetűvel is sikerrel felveszi a harcot. Az idősebbek számára pedig a csontritkulás megelőzésében és karbantartásában lehet hasznos.

A cukorbetegek jótevőjének is tartják erős vértisztító hatása miatt.

Gyomor- és bélpanaszokat enyhíthet, valamint székrekedés, étvágytalanság és anyagcserezavarokra, sőt még bélférgességre is jó. Továbbá használható hajhullás megelőzésére és kezelésére, gomba- és baktériumpusztításra, torokgyulladás enyhítésére, szájfekély megszüntetésére és kötőhártya-gyulladásra is.

Sokan ódzkodnak a diófától és annak levelétől, mert mérgező hatásai is közismertek. A diófában ugyanis található egy juglon nevű anyag, aminek növekedésgátló tulajdonsága van. Ez az oka annak, hogy a fa alatt nem marad meg semmilyen élőlény és növény. Azonban, ha megfelelően gondoskodunk a diófáról, akkor nem tud elszaporodni az anyag a kertben. Ráadásul a juglon ugyanúgy lebomlik, mint a levél többi része, így nem kell aggódnunk attól, hogy a diófánk az egész kert rovására megy.