Tizenegy évvel ezelőtt, amikor még önmaga is egy irodai munka fizikai és lelki velejáróival élt együtt, a Xantos Mobil Masszázs & SPA Kft. vezetője, Szántó Tibor  maga sem sejtette, hogy a döntése, miszerint változtat a saját életmódján, milyen sok emberre lesz hatással.

irodai székes masszázsÁm abból a bizonyos alkalmazotti székből felállva nem vezetett egyenes út az XMM-ig. Tibor most masszíroz, de akkor szó szerint testközelből érezte a problémákat, amikkel a stresszes, mozgáshiányos munka miatt szembe kellett néznie. Egy akkori kollégája hatására először a reikivel, egy japán spirituális módszerrel kezdett el foglalkozni, majd következett egy masszázstanfolyam, ami után már csak egy kis lépés volt a gyógymasszőri képesítés megszerzése.

Több év szállodai masszírozás után jött a saját vállalkozás megalapításának ötlete, ami 2009-ben vált valósággá.

Az azóta eltelt csaknem hét év alatt komoly fejlődésen ment át az XMM Kft. A fő profilt adó székes masszázst, vagy más néven irodai masszázst ma már tizenkét cég veszi igénybe, köztük olyan multinacionális szervezetek hazai leányvállalatai, mint a Schell vagy a Nissan. Ezen kívül egyre több olyan nagy szállodával, fürdővel állnak szerződésben, mint amilyen az Aquaworld Resort Budapest.

A cégek mellett az otthoni masszázsra vágyóknak is egyre több lehetőség áll rendelkezésére. De indulnak jógafoglalkozások (otthon és a munkahelyen egyaránt), ezen kívül a webshoppal is kiegészült megújult honlapon krémek, illóolajok, tabletták, egyéb kiegészítők széles kínálatából válogathatnak az egészségesebb életre vágyók.

A wellness és egészségmegőrző szolgáltatások viszonylag újkeletű népszerűségnek örvendenek hazánkban, amiben Szántó Tibor szerint pénzügyi szempontok is szerepet játszanak. „Nyugat-Európában szinte minden ilyen szolgáltatás az élet természetes velejárója. Ehhez képest Magyarországon az alacsonyabb keresetek miatt a cafeteria, illetve egészségpénztári lehetőségek jelentették az áttörést. Ezeknek köszönhetően egyre szélesebb réteg engedheti meg magának, hogy az ilyen wellness szolgáltatásokat igénybe vegye.” A piac meglehetősen széles kínálatot nyújt a fogyasztóknak, de a Xantos Mobil Masszázs Kft. kiemelkedik a többi szolgáltató közül.

„A cég filozófiájának egyik alapkövét a prevenció képezi – mondja Szántó Tibor. De természetesen a gyógyítás is fontos. A mi küldetésünk a megelőzésen alapul. Ebben játszik nagy szerepet a székes masszázs is, amely nagy tömegekhez képes eljutni, szélesebb rétegek számára elérhető. Ráadásul jól beilleszthető a szoros időbeosztással dolgozók életébe is, ami lényeges szempont.”

Az irodai székes masszázs pozitív hatása az ülőmunkával járó nyak-, hát- és derékpanaszokra már egy-két alkalom után érződik, de a lelki feltöltődés éppen olyan fontos – ennek is köszönhető, hogy a Xantos Mobil Masszázs Kft. számos céggel már az alapítása óta szerződésben áll. Kell-e annál jobb visszajelzés, hogy sokan azután is igényt tartanak a cég masszőreinek munkájára, ha már nem a vállalat, hanem saját maguk fizetnek érte?

Az XMM viszonylag kevés számú, de válogatott „legénységgel” dolgozik.

Szántó Tibor szerint a szakmai alkalmasság három hónap alatt megnyilvánul – az állásinterjún a legfontosabb az érzékenység. Mert csak a későbbiek során derül fény a masszőrök teljesítőképességére és az általuk sugárzott energiákra is. De önmagában az sem elég, ha jól masszíroz valaki.

„Az alázat, a vendéggel való kölcsönös szimpátia, a szeretet elengedhetetlen. Előfordulhat, hogy valaki kiváló szakember, jól masszíroz. De valamiért nem alakul ki ez a fajta szimpátia közötte és egy vendége között, ami miatt nem tudnak érvényesülni a masszázs pozitív hatásai. A masszázsetikett ilyen esetekben lehetővé teszi, hogy a vendéget egy következő alkalommal már egy másik kolléga kezelje.”

Ahhoz, hogy akár a székes, akár egy teljes testet megdolgozó masszázs hatására ráerősítsünk, mi magunk is tehetünk néhány dolgot. A nyújtó gyakorlatok végzése, a sok folyadék fogyasztása, illetve a csírák, kásák kipróbálása már önmagukban is jót tesznek a testi egészségünknek. De általuk a kezelések is hatékonyabbak lehetnek. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy a folyamat visszafelé is működik: a mozgáshiány, a rossz táplálkozás rontja a hatást. Hiába masszíroz valaki, mert sokkal nehezebb elérni a hatást.

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor a masszírozással érdemes óvatosnak lenni.

„Az ismert általános ellenjavallatok betartása mellett, amilyen a magas láz is, ha például valakinek sérve van, nem ajánljuk a masszázst. Ilyenkor nem masszíroz jó masszőr. Nem származik ugyan feltétlenül baj belőle, de szerencsésebb orvossal egyeztetni. Vagy az áldott állapotban lévők esetében annyira sok változás zajlik, hogy nem tudni biztosan, hogyan reagál energetikailag a szervezet a masszázsra” – magyarázza Szántó Tibor.

A jövőbeli tervekből sincs hiány:

„Fokról fokra haladva egyre több szállodával szeretnénk együtt dolgozni. De az egyik legfőbb cél, hogy minél több munkahelyre eljussunk a székes masszázzsal, pozitív irányba megváltoztatva ezzel minél több ember életét.”

Ismerje meg Facebook oldalunkat is!