A gyógyító körömvirág

A körömvirág a fészkesvirágzatúak családjába tartózó kerti növény, melynek gyógyító hatásai már a középkorban is közismertek voltak.

Korábban a gyógyításon kívül még egyfajta barométerként is használták, hiszen ha a növény virágai reggel kinyíltak, az azt jelezte előre, hogy a nap további részében szép idő volt várható. A gyógyító körömvirágSokan tartanak körömvirágot a kertjükben, dísznövényként, de valójában a Földközi-tenger partvidékén őshonos. Virágait évtizedek óta használják az orvoslásban, gyógyító hatását még a mai, modern orvostudomány is elismeri, így nem csak külsőleg, hanem belsőleg is használják. Külsőleg elsősorban bőrproblémák kezelésében nyújt segítséget, mint az ekcéma, a sebek, a visszérgyulladás és a rovarcsípések.

De bőrkiütések, napégés, valamint zúzódások kezelésére is ajánlják. Kedvező hatásait a kozmetikai ipar is gyakran alkalmazza, krémek és kenőcsök alapanyagaként. A körömvirág nedvét az egész virágzatot kisajtolva kaphatjuk meg, amit szemölcsök és sebek kezelésére szoktak használni. Kenőcsöt ugyan gyógyszertárakban is kaphatunk, de házilag is könnyen elkészíthető. Kétmaréknyi friss körömvirágszirmot kell 50 dkg sertészsírral magas hőmérsékleten összedolgozni, majd le kell hűteni és a beteg bőrfelületre kenni. Úgy tartják, hogy a forrázatból készített borogatás gyorsítja a sebek gyógyulási idejét.

Ha pedig a forrázatot belsőleg alkalmazzuk,

tehát megisszuk, akkor a tapasztalatok szerint alkalmas gyomor- és bélrendszeri fekélyek, májproblémák, menstruációs fájdalmak kezelésére, lázcsillapításra, de a meghűlés,A gyógyító körömvirág a köhögés, az influenza, a vírusos megbetegedések, valamint a gombás fertőzések kitűnő ellenszere is lehet.

Másodlagos hatásai között szerepel, hogy narancssárga színe különböző hatásokat gyakorol a szervezetünkre. Mivel ez a Nap éltető színe, így optimizmussal tölthet el minket. Ha valaki hajlamos a búskomorságra, a pesszimizmusra, akkor ajánlatos, hogy díszkertjében vagy akár a balkonján mindig legyen körömvirág. A narancsszín a mellékvesére hatva növeli a fizikai energiát, segíthet a máj- és hasnyálmirigy-problémákban.

Minden bizonnyal napjainkban a körömvirág az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb gyógynövény, ami nem véletlen, hiszen számos problémánkban adhat segítséget. Következésképpen bátran lehet készíteni az otthonunkban körömvirág készítményeket, de a gyógyszertárakban beszerezhető formájuk is hatásos.