A kókuszolaj jótékony hatásai

A kókuszolaj rendkívül egészséges. Használatos mind a szépségiparban, mind pedig az ételkészítésben egyaránt. De hogyan is készül?

A kókuszpálma magjának belsejét megszárítják, és ebből készítik el a kókuszolajat, melyet sokféleképpen lehet előállítani. Éppen ezért a kókuszolaj több fajtája ismert. Van például a szűz, a hidegen sajtolt és a finomított kókuszolaj. A kókuszzsír halmazállapota szilárd, azonban 23°C-on már cseppfolyóssá válik vagy, ahogy sokan mondják, megolvad. Érdemes ezért hűvös és árnyékos helyen tárolni.

Kókuszolajat használva bőrünk puhább és hidratáltabb lesz, az antioxidánsok miatt a sejtek öregedését is lelassítja, de eltünteti a pattanásokat, gyulladáscsökkentő (ezért például, ha egy fertőzött sebes területre kókuszolajat teszünk, akkor megóvjuk a sebet a külső szennyeződésektől), a korpákat eltünteti, a hajat fényessé és erőssé teszi. Testápolóként is lehet használni. Szőrtelenítés előtt a bőrt puhává teszi, szőrtelenítés után pedig megnyugtatja azt.

Belsőleg használva az olajat szervezetünk vitaminokkal töltődik fel, vírusölő hatása miatt fokozottan támogatja az immunrendszert. Méregteleníti a szervezetet, fertőtlenít és csökkenti a bőrbetegségek kialakulását és a tüneteket.

Az ételek elkészítéséhez is nyugodtan használhatjuk. Több mint 90 százaléka telített zsírsavakból áll, ennek ellenére mégis a legegészségesebbnek tartják. Ha a napraforgóból készült olajunkat lecseréljük kókuszzsírra, akkor a zsírégetésünk is beindulhat, ami elősegítheti a fogyás lehetőségét is. Mivel a szervezetünkben energiává alakul, így a testünkben zsírként nem halmozódik fel. A laurinsavaknak köszönhetően pedig megelőzhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Kókuszolajat fogyasztva, energiával láthatjuk el az agyunkat és javíthatjuk az emberi agyfunkciókat a különleges zsírsav-vegyületeknek köszönhetően. Napi 3-4 evőkanál elfogyasztása teljesen elegendő egy ember számára, azonban, ha az illető cukor, vagy neurológiai problémákkal küzdő beteg, akkor 8-10 evőkanál is megengedett.

A kókuszolaj jótékony hatásai