arcápolás

Az arcápolás gyerekkortól kezdve fontos, amikor azonban az öregedés első jelei láthatóvá válnak, a megelőzésé lesz a főszerep.

A reggeli és esti lemosás, a sminkszerek, illetve a bőrre került szennyeződések eltávolítása, a nappali ápolás és fényvédelem, valamint az éjjeli regenerálás egyaránt elengedhetetlen. Naponta kétszer bőven elég letisztítani az arcot, mert ha túlzásba esünk, érzékennyé, szárazzá válhat a bőr. A normál bőrtípust napi egy alkalommal, este elegendő alaposan megtisztítani. Az arcápolás, arctisztítás folyamatába természetesen beletartozik a nyak és a dekoltázs területe, valamint a szem és a száj ápolása is. Arra is fontos figyelni, hogy a téli (krémesebb, sűrűbb) és a nyári (könnyebb állagú) arclemosók különböznek egymástól!

Az arctisztítás fázisai

1. Alapos kézmosás!

2. Gyengéd arctisztítás, arcápolás: a szennyeződések és az elhalt bőrréteg eltávolítása. Puha lemosószivaccsal, körkörös mozdulatokkal dolgozzunk! A bőrön maradt folyadékot finoman itassuk fel! Még a zsíros arcbőrt sem szabad dörzsölni!

3. Tonizálás: fertőtlenítés és pórusösszehúzás. Kerüljük az alkoholtartalmú lemosó tonikokat!

4. Hidratálás.

Sminkelt arc lemosásakor fontos, hogy először a szemet és környékét tisztítsuk meg, és csak utána az arc többi részét.

Hetente legalább egyszer alkalmazzunk bőrradírt!

A víz nem elég?

A hideg víz nem oldja fel a zsírban oldódó szennyeződéseket, a meleg pedig szárítja a bőrt. Ha mégis a víz mellett döntünk, célszerű langyos vizet használni. A szakemberek csak a tökéletes keménységű vizet tartják megfelelőnek a bőrtisztításhoz, ugyanis a túl kemény és a túl lágy víz egyaránt száríthatja bőrt!

arcápolás lépéseiMilyen terméket válasszunk?

Arctej: száraz bőrűek számára mindenképp ez ajánlott. A szennyeződések mellett eltávolítja a sminket is. Kaphatók magas zsírtartalmú (száraz bőrre való), alacsony zsírtartalmú (zsíros bőrre való), valamint kevert bőrtípusra és normál bőrre ajánlott változatok is. Mivel az arctej vízben oldódik, a maradéka vízzel vagy tonikkal is eltávolítható az arcról.

Speciális lemosó: a gyógyszertárban kapható lemosó- és fürdőkrém kíméletesen tisztítja a gyulladásra hajlamos, nagyon száraz bőrt anélkül, hogy irritálná. E termékek többnyire nem tartalmaznak illatanyagot.

Lemosóolaj: ha nagyon száraz és érzékeny a bőr, ez a legjobb választás. Rendkívül jó sminklemosó, képes pótolni a bőr zsírköpenyét.

Tonik: a tonik önmagában nem elegendő a tisztításra! Helyettesítheti a vizet, eltávolítja az arclemosó tej maradványait, felfrissíti, fertőtleníti és összehúzza a bőrt. Ma már – elkerülendő a szárító hatású alkoholt – a tonikokban inkább természetes anyagokat alkalmaznak. Ritkábban csökkentett alkoholtartalommal készítik a termékeket.

Arcvíz jellegű lemosó: többnyire férfiak számára készülnek ilyen termékek, borotválkozás utáni használatra. De a csökkentett alkoholtartalmú változatokat nők is használhatják, az összetevőktől függően minden bőrtípusra van megfelelő.

2 az 1-ben lemosó: a kétfázisú sminklemosó az arctej és a tonik hatását egyesíti. Érzékeny és zsíros bőrűek kerüljék!

Arclemosó zselé: zsíros, normál és kombinált bőrtípus esetén a felszíni vízhiányos bőr tisztítására kiváló. Gyakran tartalmaz radírozószemcséket, így hatékonyabban távolítja el a szennyeződéseket. Vannak nedves bőrre kenhető, illetve a tenyérben habosítandó fajták. Használatuk után alapos arcöblítés szükséges.

Arctisztító vagy lemosó hab: az ilyen termékek fiataloknak valók, tökéletesen tisztítják a zsíros bőr pórusait, de némi hatóidőt igényelnek.

Nedves törlőkendő: az olajos tisztítókendő egy kevés tartósítószert tartalmaz és vízmentes, a vizes bázisú kendő nem hagy olajos réteget az arcon. Minden bőrtípus számára készül megfelelő, praktikus, egyszer használatos törlőkendő.

Szappan: érdemes csak speciális, arctisztításra szolgáló szappant használni. Száraz bőrre növényi olajokból és kivonatokból készült, zsíros bőrre kéntartalmú, stresszes bőrre kámfortartalmú szappan ajánlott.

Milyen eszközöket használj arcápolás esetén?

A legjobbak: szivacskorong, pamutkendő (pelenka), mosdókesztyű, vatta, kozmetikai törlőkendő, vékony szálú, laza szövésű luffakesztyű.