Ma már szinte mindenre feltaláltak valami újszerűt, valami kényelmeset, valami egészségeset…

Nincs azonban az a bonyolult és drága munkahelyi ülőalkalmatosság, ami a napi 8-12 órai görcsösen képernyőre/papírra koncentráló ülő ember számára egészségessé tenné ezt a természetellenes tartást. Magyarországon a munkahelyi szokások nem teszik lehetővé, hogy a tengerentúlon már elfogadott futópados „stand-up” munkaállomásokat bevezessék, így más, az ország szokásaihoz illeszkedő módon kell gondoskodni a megfelelő mozgásterápiáról, ha nem akarunk az ülőmunka okozta betegségek áldozatává válni.

Az ülőmunka által okozott károsodások elkerülését nem segíti elő,

hogy munkahelyünkön inkább felvesszük a telefont, minthogy átgyalogoljunk a szomszéd szobába, hogy lifttel, páternoszterrel, mozgólépcsővel, autóval közlekedünk, és ha otthon lerogyunk a fotelba, TV-t, rádiót, DVD-t távirányítóval kapcsolgatunk. Esetleg még az ajtót is azzal nyitjuk, ha átjön a szomszéd.

Az ülőmunka által okozott károsodások elkerülését nem segíti elő, hogy munkahelyünkön inkább felvesszük a telefont

Az ülőmunka merénylet az ember természetes testtartása ellen. A hosszú ideig tartó mozdulatlan ülés fej-, nyak-, hát-, derék-, és lábfájdalmakat is okozhat, valamint oka lehet cukorbetegség, elhízás, vagy magas vérnyomás kialakulásának is, tehát a test minden táján jelentkezhetnek hátrányai. RSI-szindróma „Repetitive Strain Injury” (ismétlődő megterhelésből adódó ártalom) alakulhat ki azoknál, akiknek rendszertelen, apró mozgásokat kell végrehajtaniuk, mint például a számítógép egerének mozgatása.

Az anyagcsere-folyamatok lelassulnak az ilyen munka következtében,

így a szervezet számára kedvezőtlen folyamatok indulhatnak be, ezek pedig a méreganyagok felhalmozódásához vezethetnek.

Minden betegségre igaz, és az ülőmunka következtében kialakult fájdalmakra is vonatkozik, hogy könnyebb megelőzni, mint orvosolni. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy ha még nem jelentkeztek panaszaink, melyeket a sok ücsörgés okoz, változtassunk testtartásunkon: munka közben.

Hosszú időre ne tegyük keresztbe a lábunkat! Mindkét ülőgumót egyformán terheljük! A szék ne legyen túl alacsony, vagy túl magas. Alkarunk az asztalon nyugodjon, hasunkat kicsit behúzva tartsuk és a monitort enyhén lefelé nézzük. Nagyon sokat segíthet, ha időnként megmozgatjuk a nyakunkat, vállunkat, nyújtózkodunk és, ha lehet járkálunk kicsit, esetleg az étterembe nem lifttel, hanem gyalog megyünk. Érdekes, hogy a cigarettaszünet elfogadottabb, minthogy valaki mozogjon, ne adj isten tornázzon a munkahelyén.

Miután a munkahelyi mozgás, torna nem elfogadott hazánkban, – egy fejkörzést végző ügyintézőre furcsán néznének – a szakemberek a munkahelyi masszázst tartják a megfelelő megoldásnak.

Egy alapos, rövid masszázzsal elkerülhetőek az ülőmunka okozta ártalmak,

illetve a kialakult panaszok is enyhíthetőek. Felfrissülhetnek általa az inaktív keringésű területek, ellazítható a hátizom, feloldódhatnak a nyakizom görcsei. A karok és kézfejek átmasszírozásával megelőzhető az ínhüvelygyulladás kialakulása is. A masszázs egyetlen mellékhatása a szellemi felfrissülés, ami még indokoltabbá teszi munkahelyi alkalmazását.