Különböző böjtkúrák jótékony hatásai

Ahogy nemrég megjelent böjtről szóló blogbejegyzésünkben ígértük, most különböző böjtkúrákról olvashatnak.

Ezek a böjtkúrák nagyon hasznosak tudnak lenni, szellemileg és testileg is megtisztítják a szervezetet.

Léböjt

Böjt tipusok egyik legismertebb fajtája a léböjtA böjtkúrák közül talán ennek a megítélése a legváltozatosabb. Az emberek a léböjt szóhoz egyszerre pozitív és negatív érzéseket társítanak. Vannak jó és rossz tapasztalatok egyaránt. Ha a szabályrendszert szigorúan betartjuk, és fejben teljesen összpontosítunk, akkor hatékony tisztulást, eredményt érhetünk el a kúrával. Fontos, hogy időben ne nyújtsuk el a léböjtöt, máskülönben a szervezetünk számára jelentős károkat okozhatunk.

Sokan azt hiszik, hogy csak vizet lehet fogyasztani a böjtkúra alatt, de ez nem teljesen igaz. A víz mellett lehet akár zöldséglevet vagy gyümölcslevet is fogyasztani. Jó, ha kezdetben hetente egy ilyen napot beiktatunk, majd ha jól megy, és rá tudunk készülni otthon megfelelő zöldség- és gyümölcsturmix készítésével, akkor belevághatunk egy hosszabb projektbe is. A zöldségekből és gyümölcsökből készült ivóleveket évszázadokon át használták gyógyításra. Az összes kapható élelmiszer közül a friss zöldségek és gyümölcsök leve tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és enzimet. Az ivólevekből szervezetünk könnyedén felszívja a bennük található sok hasznos tápanyagot. A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki vegyen egy lékészítő gépet, vagy gyümölcscentrifugát, és használják minden nap.

Sokan azt mondják a zöldségeket és a gyümölcsöket nem szabad együtt fogyasztani. Szakkönyvek szerint azonban az ételek összeférhetetlenségének nincs tudományos alapja. Nem igaz, hogy zöldséget és gyümölcsöt nem szabadna egyidejűleg fogyasztani. Viszont minden embernek más a szervezete. Előfordulhatnak bizonyos betegségek, mint például emésztési zavarok, halmozott ételallergia, puffadás esetleg gyomorfájás. Ezen esetek kapcsán tényleg nem szabad zöldséget és gyümölcsöt együtt fogyasztania azoknak, akiknél ezek a betegségek előfordulnak. Ők mindenképpen forduljanak orvosukhoz.

Lé készítés előtt minden zöldséget, gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, el kell távolítani a penészes, zúzott vagy egyéb módon sérült részeket és a magokat. Mielőtt valamelyik zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanánk, alaposan olvassunk utána a természetének, hatásainak.

A világ legegyszerűbb Energia-shake receptje:

Hozzávalók:
– egy csokor petrezselyem
– 4-5 db sárgarépa (levél nélkül)
– 2 dl víz
– zsenge petrezselyemlevél díszítésnek

Elkészítés:

A meghámozott sárgarépákat vágjuk fel darabokra, majd a petrezselyemlevéllel illetve a 2dl vízzel együtt tegyük be a turmix gépbe. Miután összeturmixoltuk, öntsük bele egy pohárba és díszítsük petrezselyemlevéllel.

A világ legegyszerűbb energia-shake receptjeBöjt kúrák során fogyasztott energia-shake sárgarépából és petrezselyemből

Zöldségkúra

A zöldségkúra kitűnően lúgosítja a szervezetet.Ez a böjtkúra maximum két napos szokott lenni, de manapság vannak, akik akár egy hónapig is kitartanak. A böjtkúra alatt étkezésünk nagyrészt héjában főtt burgonyából áll. Ezen kívül – a banán kivételével – ehető szinte bármilyen gyümölcs, illetve – a hüvelyesek kivételével – a zöldségek. Naponta 3-5 szelet teljes kiőrlésű kenyér is része lehet az étkezésnek. Sót és zsiradékot nem tartalmazhatnak az ételek.

Talán ez az egyik legegyszerűbb és egyben legkönnyebb böjtkúra, mivel nem vonjuk meg magunktól az ételt. Számos előnye van a zöldségkúrának. Kitűnően lúgosítja a szervezetet, ezen kívül sok vitamint, ásványi anyagot, enzimet és rostot viszünk be a szervezetünkbe. Semmi komolyabb megkötéssel nem jár, nagyon egyszerű a megvalósítása, kevés előkészülettel jár. A zöldségkúra, bizonyos hiedelmek szerint eltüntetheti a szem alatti karikákat, és állítólag az egyik legjobb módszer a narancsbőr ellen, a kitűnő salaktalanító hatása miatt. Napközben igyunk sok folyadékot, de ne igyunk kávét vagy alkoholt.

Fogyaszthatunk nyers ételeket is. A nyers koszt szerinti táplálkozás lényege jórészt az ételek frissességében és egészséges tulajdonságaiban rejlik. A sütés vagy főzés során a zöldségek és gyümölcsök állaga, vitamin és ásványi anyag tartalma megváltozik. A nyers étel nem jelenti feltétlenül a frissen szedett gyümölcsök, zöldségek azonnali fogyasztását. Maximum 40 fokon meg lehet őket főzni. A nyers ételek fogyasztása akár szószokkal a szervezet számára minden fontos összetett szénhidrátot tartalmaz, amelyek lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig teltség érzetet nyújtanak.

Lefekvés előtt vegyünk egy kellemes illóolajos lazító fürdőt, például levendula- citromfű- és gerániumolajjal.

Barna rizses böjtkúra

Barna rizses napok fedezik a napi energiaszükségletünket. Böjtkúrák étrendjeA barna rizses napok általában négy, illetve hét naposak szoktak lenni. A rizs olyan élelem, mely hatékonyan fedezi napi energiaszükségletünket, így még a kúra elején sem érezzük fáradtnak magunkat. Emellett előnye még, hogy rátapad a bél falára, és magával görgeti a lerakódott salakanyagokat, így a beleket is hatékonyan tisztítja a méreganyagoktól. A barna rizs gazdag fehérjében és ásványi anyagokban. Rostanyagokat, kálciumot, káliumot és B-vitamint is tartalmaz. A böjtkúra alatt nyugtató esetleg élénkítő teákat lehet fogyasztani. Teázás során, ha nagyon éhesek vagyunk akár tönkölykenyeret is fogyaszthatunk mellé.

Barna rizsböjt egy napirendje:

8.00 Reggeli:
– egy adag barna rizs fahéjjal (testsúlytól függően mézzel), 1 alma

12.00 Ebéd:
– egy adag barna rizs sok petrezselyemmel, paradicsommal

17.00 Vacsora:
– egy adag barna rizs petrezselyemmel, paradicsommal

A három legközismertebb böjt típusról is érdemes néhány szót ejteni:

Airola-féle léböjt

A kúra alapja a kizárólagos folyadékbevitel. A préselt levek energiatartalma magas, mégis mobilizálják a fölösleges zsír- és fehérjeforrásokat. Az Airola-féle léböjt során préselt, higított zöldségeket és gyümölcsleveket, gyógyteákat, szűrt zöldségfőzeteket fogyasztanak időbeosztás szerint. A böjtkúra során fizioterápián, masszázson vesznek részt az emberek.

Mayr-kúra

A kúra célja az emésztőrendszer tehermentesítése, és a szervezet salaktalanítása. Ez a böjtkúra nem csak diétából áll, hanem speciálisan kiképzett személyzet által elvégzett hasi kezelésből is. Ennek a böjt típusnak három fokozata van, amelyet hozzáértő orvos határoz meg, hogy kinek melyik fokozatút kell elvégeznie.

Breuss-kúra

A Breuss-kúra egy speciális gyógyböjt a böjt típusok között, mely kizárólag gyógyteák és zöldséglevek fogyasztásából áll. Ez a kúra mind a teákat, mind a leveket különlegesen, szinte „megrágva” ajánlja fogyasztani. A kúra része a lehető legintenzívebb fizikai munka. A teljes kúra 42 napig tart, mely megfelezhető.

Mielőtt bárki is hozzákezdene bármelyik tisztítókúrához, előtte kérje ki orvosa véleményét. Valamint a folyamatos folyadékbevitelre is oda kell figyelni.

Mi is az a diéta?

Fontos megjegyeznünk, hogy mint a böjt és diéta, a fogyókúra és diéta között is van különbség. A diéta a táplálkozási szokások tudatos átalakítása, általában egy bizonyos egészségügyi probléma, betegség gyógyítása, illetve megelőzése érdekében. Az új étrend többnyire hosszú távra szól, és az életmód szerves részévé válik. A fogyókúrával szemben a legtöbb diétának nem feltétlenül célja a testsúlycsökkentés. Elsődleges feladata az egészséges táplálkozás kialakítása.

Természetesen léteznek egyedi, személyre szabott diéták is, amelyeket táplálkozási tanácsadó, szakértő állít össze, de akár saját magunk is kialakíthatunk egyet az egyéni igényeink szerint. Ezek nem kizárólag betegek, és nem is csak fogyni vágyók számára ajánlottak, hanem bárkinek, aki egészségesebben élne, esetleg változtatna.