Bőrvédelem – Mit rejt a faktorszám?

Bőrünk az egyik legfontosabb védelmi rendszerünk, amely sok más mellett a napsugárzás káros hatásaival szemben is biztosítja a védelmet. Egy ideig.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos ideig a bőr megvéd minket a káros behatásoktól, például védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől, de egy idő után már a bőr is károsodhat. Felnőttek esetében ez az idő átlagosan 20 percet jelent a napon, ami természetesen függ a bőrtípustól és az UV-sugárzás mértékétől is. Ismerje meg a faktorszám jelentőségét! Védje meg magát, mert fontos a bőrvédelem!

A fényvédőtermékek csomagolásán feltüntetett faktorszám az úgynevezett SPF,

azaz a Sun Protection Factor, amely a fényvédők hatékonyságát jellemzi. A faktorszám azonban csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról tájékoztat, a szintén káros UV-A sugárzással szembeni védelemről nem ad információt.

A számszerűsített faktorszám értéke megmutatja, hogy a termék használatával az átlagosan elfogadott értéknél mennyivel hosszabb ideig képes védekezni bőrünk a leégés ellen. A számítást tovább bonyolítja még, hogy a „védőkrémek” kiválasztásánál a bőr típusát is figyelembe kell venni, nem csak a faktorok számát.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a bőrünknek körülbelül 10 perc elegendő ahhoz, hogy kivörösödjön, égő érzést tapasztalunk a napon, akkor a napvédők használatakor a csomagoláson feltüntetett számmal szorozva ezt az időt, megkapjuk azt az időtartamot, amelyet leégés, bőrkárosodás nélkül tudunk tölteni a napon. Azonban mindez csak akkor igaz, ha a megfelelő mennyiségű terméket visszük fel bőrünkre, valamint a fürdőzések után szintén újra átkenjük testünket a fényvédőkrémmel.

Ez számokban kifejezve egy 15 faktoros napozókrém esetén:

10 perc x 15 (faktor) = 150 perc

A fenti számítás (a már említett példánk alapján) azt jelenti, hogy az illető 10 percig maradhat fényvédelem nélkül és 15-ös faktorszámú naptejjel 150 percet, vagyis naponta két és fél órát tölthetne el a napon. (Ekkor még felvetődik az is, hogy lehetőleg ez ne délidőben legyen.) Bőrgyógyászok szerint ennél többet akkor sem szabadna a napon tartózkodnunk, ha újra és újra bekenjük magunkat.

Bőrvédelem – Mit rejt a faktorszám?

Fontos tudni, hogy a napvédő készítmények az UV-B sugárzás ellen védenek ennyi ideig. Az UV-A sugárzás ellen csak harmadannyi ideig hatásosak. Azoknak, akiknek napallergiájuk van a magas UV-A védelmet biztosító fényvédőtermékek használatával is védekezhetnek a bőrelváltozások ellen. A napallergiáról többet is megtudhat, ide kattintva.

Továbbá ne spóroljunk a napvédő krémekkel! Hiszen az elvárt hatást akkor fejtik ki, ha a bőr minden négyzetcentiméterére 2 milligrammot kenünk. Eszerint jó vastagon kell bekenni a bőrünket. 🙂

A készítmények szavatossága lejár, hatóanyaguk elbomlik, így a tavalyi maradékkal inkább ne kísérletezzünk!

Következő blogbejegyzésünkben a napégés házi praktikáinak járunk utána. Látogasson el Facebook oldalunkra is!