Napjainkra már bizonyítottá vált, hogy a citrom hatékony több betegség megelőzésében és leküzdésében is.

A citrom termesztésének hagyománya időszámításunk kezdetéig nyúlik vissza, de gyógyító hatását csak az 1600-as évek elején fedezték fel, amikor rájöttek, hogy a skorbut kezelhető vele.

James Lind hajósebész kísérletében a skorbutos betegeket három csoportra osztotta. Az elsőnek citromot adott, a másodiknak almabort, a harmadiknak pedig különböző gyógyszereket. A citromot fogyasztó csoport tagjai sokkal hamarabb gyógyultak meg, mint társaik. De a citrom mindenre is jó :).

A citrom számos pozitív hatását mára sokan ismerik.A C-vitamint az emberi szervezet sem előállítani, sem raktározni nem tudja, éppen ezért a citromot elsősorban vitaminforrásként tartjuk számon, amit minden korosztály fogyaszthat bármilyen formában és mennyiségben. Napjainkra már bizonyítottá vált, hogy a citrom hatékony több betegség megelőzésében és leküzdésében is.

A megfázás, az influenza, az emésztési zavarok és a gyomorégés talán leghatékonyabb ellenszere, ha pedig kúraszerűen használjuk vértisztító hatású lehet. Segítségével a vese sokkal lendületesebben képes bekapcsolódni a testünk víztelenítésébe, így megszabadulhatunk a lerakódott salakanyagoktól. Rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a kalcium- és magnéziumhiányt is, ilyen módon megszabadulhatunk az izomgörcsök, izomfájdalmak fő kiváltó okától.

A citrom eredményes a gyomorégés és a gyomorfájás ellen is.

Gyomorégést akkor érzünk, ha egy nehezen emészthető ételt ettünk, és a gyomrunk nem képes könnyen megvalósítani az emésztést, ilyenkor egy fél pohár citromos víz segítségünkre lehet. Ha étel miatt adódik a gyomorfájás, szintén hatásos lehet az elmulasztásában.

Ha nem figyelünk oda, a zsírok és más káros anyagok lerakódhatnak az ereinkben, és ez a vérnyomásunk emelkedéséhez is vezethet, valamint számos rombolást hajthat végre a szervezetünkben. Ezeknek ugyancsak ellenszere lehet, ha rendszeresen fogyasztunk citromot.

A citrom számos pozitív hatását mára sokan ismerik.A citrom, és a benne rejlő C-vitamin kifejti hatását az allergiák megelőzésében és kezelésében, lehetővé teszi az immunrendszernek, hogy interferont termeljen, ami gátolja a vírusok elszaporodását. Sokak szerint ekcéma ellen is alkalmas, ha mézzel elkeverve borogatást készítünk belőle. A citrom hozzájárul az agyi tevékenységekhez, felveszi a harcot a fáradság ellen. Miközben leküzdi a kimerültség jeleit, növeli a koncentrációs képességet, és az éberséget is.

Nemcsak a szervezetünket, hanem az otthonunkat is ápolja.

Hasznát vehetjük illatosításkor, segít eltávolítani a szennyeződéseket, és a mosásban is partner lehet. Ha a fehér ruhák közé néhány szelet citromot teszünk a mosógépbe, akkor a ruhák hófehérek lesznek. A citromsav könnyen elbánik a lerakódott vízkővel, ráadásul semminek sem árt, nem úgy, mint a vegyi tisztítószerek. Mivel a szúnyogok nem bírják a citrusillatot, így hatékonyan védekezhetünk ellenük a szabadban, de a legtöbb rovart távol tarthatjuk az otthonunktól, ha a felmosó vízbe belefacsarunk négy citromot.

Aki még mindig mikrohullámú sütőt használ, annak jó hír, hogy a citrom tisztán tartja azt, csupán citromos vizet kell melegíteni 10 percig a legmagasabb fokozaton, a lecsapódott gőz miatt sokkal egyszerűbben eltávolíthatjuk a lerakódott koszt.

Az elmúlt években elterjedtek olyan híresztelések, miszerint a citrom képes a rákos megbetegedések gyógyítására, ezt viszont már számos onkológus cáfolta. Azonban minden orvos erősen ajánlja a citrom rendszeres fogyasztását. Ha a rákot nem is győzi le, de kiemelkedő C-vitamin tartalma erősíti ellenálló képességünket és az immunrendszerünket.