Csalánból főzelék - csalán és főzelék

A csalán az egyik legismertebb gyógynövény.

A csalán levele hisztamint, vitaminokat, szerves savakat tartalmaz. Az A-, B-, C-, és K-vitamin is megtalálható benne. A csalán többek közt immunerősítő, allergiaűző, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. A legtöbben csak a belőle készült gyógyteát ismerik, pedig sokféle felhasználási módja létezik. Az alábbiakban egy főzelék receptet osztunk meg olvasóinkkal.

Csalánfőzelék recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg csalán
  • 2 evőkanál liszt
  • olaj vagy zsír
  • 1 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors


Elkészítés:
A spenóthoz hasonló módon készíthetünk csalánból főzeléket.
A kesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dekagrammot, és alaposan mossuk meg.
A szár nélküli leveleket főzzük körülbelül 10-15 percig, amíg megpuhulnak. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat vagy zsírt (tetszés szerint), amennyit felvesz, és készítsünk belőle rántást, majd tegyük bele a fokhagymát is.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál botmixerrel aprítsuk.
Adjuk hozzá a rántáshoz és alaposan összedolgozva forraljuk fel. Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez. Sóval, borssal ízesítsük.
Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.
Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk, ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és újra forraljuk fel.

Szeretne többet megtudni a csalánról? Tudástárunkban megtalálja a csalánról szóló ismertetőt, egy plusz recepttel!