Mi a hatékony úszás titka? Tudja meg!

Az úszás pozitív hatásának két alapvető feltétele van.

Az egyik a rendszeresség, a másik, hogy az egyes úszásnemekre jellemző tempókat, azaz a technikát pontosan sajátítsuk el és hajtsuk végre. Szakértők szerint hetente legalább kétszer, összesen másfél óra edzésre van szükség, ami nem kényelmes tempózgatást jelent, hanem némi erőfeszítést igénylő, kissé erőltetett úszást. A lehetőségeink szélesek, mert az úszás többféle formáját próbálhatjuk ki.

Csak a pillangóúszás kíván komolyabb erőnlétet és technikai tudást ám, sokszor az egyszerűbb úszásnemeket is rosszul hajtják végre, rosszul csinálják. Az egyik legnagyobb hiba a helytelen légzéstechnika alkalmazása, a másik a fej görcsös feltartása az előrenyújtózásnál. (Sokan végig kitett fejjel tempóznak és ezzel meglehetősen nagy terhet rónak a nyakizmokra.)

A hátúszás az egyetlen úszásnem, melynél az arc nem merül a vízbe, így kezdők számára és a légzés gyakorlásakor is ez az úszásnem ajánlott. A tapasztaltak azt tanácsolják, hogy a hátúszás során, ne a mennyezetet/eget nézzük (a fej így túlságosan hátrahajlik) hanem inkább a medence széle fölött válasszunk egy pontot, melytől igyekezzünk egyenes vonalban távolodni.

A gyorsúszás során a kezdőknek a légzés és a kartempó helyes időzítése okozza a legnagyobb problémát. A gyorsúszás karcsapásainak kivitelezéséhez a törzsnek egyenesnek kell maradnia, ehhez pedig a megfeszített has, a csípő, a comb és a hát járul hozzá.

Mellúszás során fontos, hogy előrenyújtózásnál fejünket merítsük a vízbe, majd amikor a kart hátrafelé visszük, emeljük meg a könyökünket.

Egyes felmérések szerint hazánkban úszás az egyik legkedveltebb kikapcsolódási forma. Kevesen tudják, hogy az úszás az állóképességi sportok közé tartozik.

A tevékenység során a felső és alsó testre egyforma munka hárul, így szinte minden izom dolgozik és légzésszabályozásra is kényszerülünk.

az úszás népszerű

Ráadásul azt is sokszor hallhatjuk, hogy az orvosok terápiás céllal javasolják. Nem véletlenül, hiszen serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, segít megőrizni alakunkat, illetve számos egészségügyi rizikófaktor kiküszöbölhető általa. Különösen hasznos időskori cukorbetegség esetén, nagy túlsúllyal vagy ízületi panaszokkal küzdők számára, terheseknek, valamint csípő- és térdproblémával küszködőknek. Csontritkulás esetében javítja az ideg-izom koordinációt. Az asztmások számára is kifejezetten előnyös, mert a belélegzett levegő általában meleg és páradús, illetve a vízben végzett testmozgás ritkán vált ki rohamot. De a rendszeres gyakorlók szerint az úszás során kitisztul a fejünk és könnyednek, súlytalannak érezhetjük magunkat. Ám, ha még nem vagyunk biztos úszók, inkább csak olyan vízben gyakoroljunk, ahol még leér a lábunk.