Aromaterápia és illóolajok

Egyes növények illatanyagai nem csak kellemesek, hanem sokszor gyógyhatásúak is.

Az illóolajok illatanyagai közvetlenül eljutnak az agyi idegközpontokba, ahol rendkívül sokféle reakciót válthatnak ki. Szerencsére ma már jó minőségű, nagy töménységű illóolajok széles választéka kapható, így az előnyeiket bárki könnyedén kihasználhatja és élvezheti. Ön is szereti az illóolajokat?

Hogyan alkalmazzuk az illóolajokat?

A felhasználás módja sokrétű lehet, íme néhány felhasználási javaslat:

  • Aromaterápiás vízfürdő
  • Masszázs
  • Lélegezzük be!

Hogyan készítsük el az illóolajokat?

Fürdéshez egyszerűen hozzáadhatunk 10-30 csepp illóolajat a fürdővizünkhöz, ám masszázshoz semmiképp ne alkalmazzunk tömény koncentrátumot. A felhasznált olajakat hordozóolajban fel kell hígítani! Ehhez keverjünk el 8-12 csepp illóolajat 8 teáskanálnyi hidegen préselt növényi olajjal (hordozó olaj lehet például olíva, mandula, vagy szőlőmag olaj). Inhaláláshoz leginkább párologtató használata javasolt, de tehetünk néhány cseppet egy zsebkendőre is. Még ennél is élvezetesebb és kreatívabb megoldás, ha szaunázáshoz használunk illóolajat. Finn szaunában a forró kövekre locsolt vízbe csepegtessünk néhány cseppet, de az aromaterápia bármely más szauna típusban is kiegészítője lehet méregtelenítésünknek. Ha azonban nem egyedül vagyunk a kabinban, feltétlenül kérdezzük meg szaunatársainkat, nem zavarja-e őket az illóolaj használata. Nyugodtan mutassuk be nekik, miért jó, ha a közös szaunánk nem csak meleg, de illatos is.

Több illóolaj együttes használatára mindig van lehetőség, hasonlóan működhet, mint a parfümök összetevői, ám nem érdemes háromnál többféle illatot összekeverni.

Az aromaterápiás masszázs előnye, hogy – bár a masszázs önmagában is hatékony gyógyeljárás – az aromaterápiával kiegészítve a kezelés jóval hatékonyabb lehet. Az olajban lévő hatóanyagok bőrbe jutásával segítik az izmok ellazulását, serkentik a nyirokrendszert, jó hatással vannak a keringésre, fokozzák a szervezet természetes méregtelenítését.

5 dolog, amire kiemelten érdemes odafigyelni:

1. Mindenképp legyünk óvatosak, hiszen néha előfordul, hogy allergiás reakciót váltanak ki. Ennek elkerülése érdekében végezzünk próbát magunkon kis mennyiségű illóolaj használatával!

2. Mivel az illóolajok magas koncentrációjú anyagok, csak külsőleg alkalmazzuk!

3. Mivel a bőrön keresztül a véráramba juthatnak, terhes nők ne vegyenek aromafürdőt és ne kérjenek aromamasszázst!

4. Bizonyos illóolajok belélegzése is kellemetlenül hat terhesség ideje alatt. Sok nő érzékenyebben is reagál ilyenkor, főleg a szintetikus szagokra. A terhes nők felfokozott szagérzékelése az anyatermészet ajándéka, amely segít az esetleges ártalmas anyagok hatékony elkerülésében. Mindenki érzi, mi esik éppen jól, de a várandósságra minden tekintetben ártalmatlan illóolajok a következők:

Rózsaolaj, levendulaolaj, ylang-ylang olaj, mandarinolaj, ciprusolaj, citromfűolaj, szantálfaolaj, teafaolaj, petitgrainolaj.

5. Az aromaterápia megkezdése előtt mindenképp beszéljünk szakemberrel, amennyiben érzékeny a bőrünk, epilepsziában vagy magas vérnyomásban szenvedünk, illetve a közelmúltban műtéten estünk át!

Ha többet szeretne megtudni az aromaterápiáról és az illóolajokról, látogasson el Tudástárunkba, és olvassa el a hozzá kapcsolódó cikkünket!