A házi immunerősítés érdekében számos receptet kipróbálhatunk.

Az utolsó téli hónapba érve könnyen lehet, hogy szervezetünk vitaminkészlete kiürül, így nehezebben védekezünk különféle vírusok ellen.

Noha, a tavasz már lassan beköszönt, ilyenkor is nagyon fontos az immunerősítés, valamint a vitaminok pótlása. Az immunerősítés sokkal hatásosabb lehet, ha nem a gyógyszertárakban kapható készítményekkel végezzük azt, hanem az otthonunkban is megtalálható természetes alapanyagokkal. Épp ettől az ötlettől fellelkesülve próbáltunk ki három házilag is elkészíthető immunerősítőt. Az általunk készített „csodaszereknél” két fő szempontot vettünk figyelembe. Az első az volt, hogy mennyivel lettünk tőle energikusabbak, fittebbek, a második pedig, hogy a napközben jelentkező fáradtságérzés elmúlt-e tőle.

A házi immunerősítés érdekében számos receptet kipróbálhatunk.1. Savanyú csodaszer

  • 1 cékla
  • 1 alma (lehetőleg azonos méretű legyen a céklával)
  • 0,5-1 citrom leve
  • ízlés szerint méz (enélkül nagyon savanyú lenne a keverék)

A céklát és az almát lereszeljük, a citrom levét hozzáfacsarjuk, ízlés szerint adunk hozzá mézet, majd az így kapott masszát összekeverjük. Az ízesítésnél számíthat az is, milyen fajta mézet használunk, hiszen némelyik édesebb a többinél.  Tapasztalatunk szerint, ez a recept valóban rövid távon is energiával tölti fel fogyasztóját, és a szellemi kimerültség, fáradtság jelei is csökkenthetőek vele.

Egyik tesztelőnk már három éve minden télen fogyasztja ezt az immunerősítőt, és ő esküszik rá, hogy ez egy csodaszer. Ugyanis amellett, hogy egy kisebb náthát sem kapott el egyetlen télen sem a folyamatos fogyasztás óta, a magas vérnyomása és a koleszterinszintje is alacsonyabb.

Ha utána nézünk, kiderül, nem véletlen a harmadik betegség nélküli tél, ugyanis az elegy mindegyik összetevője pozitívan hat a szervezetre. Kutatások kimutatták, hogy a cékla valóban csökkentheti a vérnyomást, mert magas nitráttartalma a vérben nitrogén-monoxid gázzá alakul, ami kitágítja a vérereket, így csökkentve a vérnyomást is. Gyakorlatilag napi három bébicékla elfogyasztásával már nagy lépést teszünk egészségünk megőrzése érdekében. Az alma kvercetin tartalma erősíti az immunrendszert, így a hideg hónapokban óvja a szervezetet a baktériumoktól. A cékla mellett az alma is segít a vérnyomás csökkentésében kálium- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően.

A citromról talán nem is kell sokat mondani,

ugyanis mindenki tudja, hogy C-vitaminban gazdag, így az egyik elsődleges vitaminforrásként tartjuk számon. Emellett a szívműködést is segíti, és ez is jót tesz, ha valaki magas vérnyomással küzd. A méznek ebben a receptben ugyan, csak ízesítő szerepe van, mégis érdemes megemlíteni, hogy antioxidáns hatású és az immunerősítés mellett a magas koleszterin kezelésében is társ lehet. Ez a folyadék nem igazán finom, de a négy összetevő együttesen talán csodákra lehet képes, így célszerű már október közepétől fogyasztani.

A házi immunerősítés érdekében számos receptet kipróbálhatunk.2. Joghurtos energiabomba

  • 1 nagy joghurt
  • Fél alma
  • Fahéj
  • 1 evőkanál méz

A joghurtot és az almát összeturmixoljuk, majd egy evőkanál mézzel és ízlés szerinti fahéjjal ízesítjük. Ez a recept egy egyszeri vitaminbombaként funkcionál, de természetesen kúraszerűen is alkalmazható, hosszabb ideig, valószínűleg akkor erőteljesebben mutatja ki pozitív hatását.
Energikusság szempontjából nem figyeltünk meg semmi rendkívülit, azonban a délutáni fáradtságérzet elmaradt, ráadásul nagyon finom volt ez az ital.

A joghurt létfontosságú tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz. (Mint például a fehérje, bioaktív anyagok, folsav, niacin.) Csökkentheti az akut fertőzések lefolyásának idejét, javítja a szervezet tápanyagfelvételét és csökkenti a koleszterinszintet is. A fahéjban igen magas számban fordulnak elő antioxidánsok, immunerősítő hatása pedig már régóta nem vitatéma, sőt azt is kimutatták a kutatások, hogy a világon fellelhető tíz legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. A fahéjjal azonban óvatosnak kell lenni, mert nagyobb mennyiségben akár májgyulladáshoz is vezethet kumarin tartalma miatt. A napi megengedett mennyiség testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg. (Tehát egy ötvenkilós személy esetén naponta 5 mg.)

A házi immunerősítés érdekében számos receptet kipróbálhatunk.3. Gyömbéres ital

  • 1 csésze víz
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1/2 teáskanál reszelt friss gyömbér
  • 1 késhegynyi fahéj

Bár egyszeri használat után nem tapasztaltunk nagy változásokat az amúgy is alapvetően jó közérzetünkben, ezek az összetevők mind rendkívül egészségesek, tehát hosszútávon, vagy betegség ideje alatt mindenképpen ajánlott a fogyasztása. Akik szívesebben innának forró italokat, azoknak téli betegségek megelőzésére gyömbérteát is szoktak javasolni. Egészségre gyakorolt hatásai között megjelenik többek közt a megfázás tüneteinek enyhítése, a köhögés elmulasztása, gátolja a vérrögképződést, megszünteti a migrént, sőt a koleszterinszintet is csökkenti, serkenti a koleszterin kiürülését a szervezetből.

Következtetésként azt lehet mondani, hogy érdemes az immunerősítés nem olyan dolog, amit az utolsó pillanatra lehet hagyni, nem szabad bízni abban, hogy egy alkalom elég szervezetünk vitaminpótlására. Ajánlott akár már az őszi hónapokban elkezdeni fogyasztani a különböző vitaminbombákat.