Káposzta - az ezerarcú zöldség

A káposzta már az ókori görögök és rómaiak körében is igen közkedvelt zöldség volt.

Népszerűségét máig megőrizte. nem is csoda, hiszen számtalan jótékony hatása van. Ez a C-vitaminban gazdag zöldség igen sokféleképpen fogyasztható, lehet főétel, leves, köret vagy akár desszert, ugyanakkor nyersen is nagyon ízletes. Ajánlott heti rendszerességű fogyasztása. A káposzta tele van A-vitaminnal, hasonlóan a sárgarépához, bár ez utóbbinak több az A-vitamin tartalma, ami nélkülözhetetlen vitaminunk, mivel ez biztosítja a megfelelő látást nappal, valamint szürkületben, illetve a szürke hályog kialakulásának esélyét is csökkenti. Főleg fiatalkorban az A-vitamin felel a helyes növekedés és a fogzománc kialakulásáért is. A káposzta A-vitamin tartalma miatt képes segíteni a haj növekedésében és kondicionálja a száraz hajszálakat.

A káposzta C-vitamintartalma szinte vetekszik a citrusfélék gyümölcseinek vitamin tartalmával. Mivel a szervezetünk nem képes maga előállítani az aszkorbinsavat, ezért szükséges napi szinten táplálék útján bevinni a szervezetünkbe. A C-vitamin erősíti az immunrendszerünket, megköti a szabad gyököket, melyek elszaporodása betegségekhez vezet, felelős a csont, az íny és a fogak egészségéért. Mindennapi fogyasztása nagyon szükséges, mivel szervezetünk nem raktározza el, mint más vitaminokat, hanem azonnal felhasználja, mivel szüksége van rá.

Káposzta - az ezerarcú zöldségA káposzta számos betegség megelőzésében játszik hatalmas szerepet, mint például a bélrendszer, a gyomor, a petefészek és a mell rosszindulatú daganatos megbetegedései esetében, mivel a káposztában lévő anyagok felveszik a harcot a rákot okozó sejtekkel.

Kutatások bizonyítják, hogy az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is van szerepe, mivel a káposzta K-vitamin tartalma szintén magas.

A fogyókúrázóknak is erősen ajánlott a káposzta rendszeres fogyasztása, mivel kalóriatartalma igen alacsony, viszont a napi vitamin és rost bevitel nagy részét fedezi. A káposzta bőrre gyakorolt hatásai sem elhanyagolhatóak. Hiszen rendszeres fogyasztása késlelteti a bőr öregedését, a benne lévő C-vitaminnak köszönhetően.

Külsőleg alkalmazva, borogatásként alkalmas a bőrkiütések, az ekcéma és a pattanások gyógyítására, illetve enyhítésére.