káros szokás elhagyása

Szakemberek szerint a káros szokás egyfajta pótcselekvés, mely gyakran lelki okokra vezethető vissza.

Ha a szorongás, idegesség, bánat hatására berögzülnek rossz szokásaink, agyunk cinkosként automatizálja őket, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy nem is emlékszünk, miért gyújtottunk rá, vagy bontottunk ki egy újabb tábla csokit, csak valahogy újra és újra megtörténik velünk. A káros szokás tényleg lehet pótcselekvés?

Ha egy csecsemő sírni kezd, édesanyja már viszi is a cumisüveget és megeteti,

így a csecsemő agya összeköti a sírás, vagyis a rossz hangulat, elégedetlenség leküzdését az evéssel. Pszichológusok szerint ez az egyik leggyakoribb, – de nem kizárólagos – oka annak, hogy felnőttként bánatukban az evésbe menekülnek az emberek. Nem állíthatjuk, hogy minden embernél egyazon okra vezethető vissza káros szenvedélyének kialakulása, hiszen az egyén pszichéje komplex. Azt azonban bárki megpróbálhatja, hogy káros szokásait az alábbi módszerek segítségével háttérbe szorítsa.

Nassolás

Az étkezés akkor minősül csupán nassolásnak, ha annak célja nem az éhségérzet csillapítása. Általában unalom, bánat, magányosság miatt nassolnak az emberek, vagy a nassolást összekötik valamilyen tevékenységgel, például moziban mindig vesznek pop-cornt, függetlenül attól, kívánják-e vagy sem.

káros szenvedélyTipp:

Csak akkor együnk, ha már enyhe éhségérzetünk támad. Ha testünk jelzi, hogy táplálékra van szüksége (pl.: korgó gyomor), akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem a psziché vezérel minket. Ilyenkor is fontos, hogy egészséges, tápanyagban gazdag ételeket vegyünk magunkhoz és fejezzük be az étkezést még azelőtt, hogy telítettség érzetünk lenne. Asztalnál, ne TV előtt együnk, és ha mindenképp úgy érezzük, hogy a főétkezések között ennünk kell valamit, inkább gyümölcsöt, mandulát, diót együnk édességek és sós snack-ek helyett.

Kávézás:

A kávézás hagyománya már gyökeret vert szinte az egész világon, ami nem csoda, hiszen egy igényes környezetben elfogyasztott minőségi kávé nem csak felfrissít, de kikapcsolódást is nyújt. A kávézók pedig a mai napig kedvelt találkahelyek. A kávézás akkor válik káros szokássá, ha a magas koffeintartalmú italból túl sokat, vagy túl sokszor fogyasztunk napi rendszerességgel.
Tipp: A nap folyamán egyszer fogyasszunk kávét, de az a lehető legjobb minőségű legyen! Ha úgy érezzük, fáradtak vagyunk, és szükségünk van koffeinre, akkor igyunk zöld teát, ugyanis ez tartalmazza a legtöbb koffeint a teafélék közül, ráadásul lassabban szívódik fel, mint a kávé, így hosszabb ideig érezhetjük frissítő hatását!

Reggeli étkezés elhagyása: Biztosan mindenki hallotta már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ez teljes mértékben igaz, hiszen a reggeli étkezéssel visszük be a testünk számára szükséges energiát és az agyműködéshez nélkülözhetetlen cukrot. A reggeli kihagyása, vagy nem megfelelő energiatartalmú élelmiszer fogyasztása befolyással van az egész napunkra. Nem csak fáradtabbnak érezzük magunkat, de lassabb az agyműködésünk, és könnyebben tör ránk az éhség.

Tipp: Hárítsuk el azokat az akadályokat (kifogásokat), amelyek a reggelizés útjába állnak! Ha nincs időnk reggel étkezni, készítsünk munkába menet szendvicset már este, lehetőleg teljes kiőrlésű, magvas zsömléből, szárnyas hússal, tojással, salátával! Kávé helyett igyunk reggel zöldturmixot!

Rossz szokásainkon csak akkor tudunk végleg változtatni, ha vállaljuk, hogy hosszú távon, tudatosan teszünk a rossz szokás ellen. Kitartásra van szükség, ugyanis az agy a már berögzült sémákat használja és nehezen válik meg tőlük, így próbál energiát spórolni. Például reggelente gondolkodás nélkül felhörpintjük a kávét, mielőtt reggeliznénk, pedig lehet, hogy erősebb az éhségérzetünk, de agyunkban az rögzült, hogy ébredés után rögtön meg kell a kávét inni. Akár három hónapig is eltarthat, míg a hosszú idő alatt berögzült sémákat elhagyjuk vagy lecseréljük számunkra előnyösebbre.

Ezalatt az idő alatt koncentrálnunk kell, hogy kitörhessünk szokásaink, a szokás fogságából, újra és újra emlékeztetnünk kell magunkat a célra! Egyszerre csak egy káros szenvedélyünkről próbáljunk leszokni, s ha tehetjük, vonjuk be családtagjainkat, barátainkat is, mert visszatartó erőt jelenthetnek, ha elgyengülnénk vagy megfeledkeznénk magunkról! A változásra a legalkalmasabb idő most azonnal van, kivéve, ha rossz lelki állapotban vagyunk, ekkor ugyanis fokozott a visszaesés valószínűsége.