Kéz-láb-száj gyerekbetegség. Hallott már róla?

Kisgyerekes szülők ma már tájékozottabbak lehetnek az úgynevezett kéz-láb-száj betegség tekintetében, ám ez a gyerekbetegség mégis fiatal kórnak számít, hiszen csak 1948-ban észlelték először.

Ha valaki hirtelen azt mondja egy kiütésekkel, hólyagokkal teli gyerek látványa esetén, hogy bárányhimlő, annak nincs mindig igaza. Azok a hétvégén 😛  belázasodó kisfiúk, akiknek kiütések jelennek meg a végtagjain és a szája körül, illetve belül nem feltétlen bárányhimlősök.

A coxsackie az enterovírusok alcsoportjába tartozik. Ezek a bélrendszerben megtelepedő vírusok egyik csoportját alkotják és a kéz-láb-száj gyerekbetegséget a Coxsackie vírus A16, ritkábban A5, A7, A9, A10, B2, B5 törzse okozza.

Nevét a New York állambeli Coxsackie városáról kapta, ahol a vírust először mutatták ki, cseppfertőzéssel terjed. Lefolyása során a kezek és a lábfejek bőrén sok kisebb, vöröses, a bőrből kiemelkedő kiütés figyelhető meg. A láz mellett, ami 1-3 napig tart, apró hólyagok jelennek meg a gyulladt szájnyálkahártyán és a nyelven. Ezek igen hamar kifekélyesednek és rendkívül fájdalmasak. A hólyagok ritkán a háton és a genitális tájékon is megjelenhetnek. Az evés és ivás komoly fájdalommal járhat, és fontos, hogy a kiszáradást és a fogyást megakadályozzák. Általában két hét alatt magától gyógyul a szervezet. Főként nyáron és ősszel fordul elő. Lappangási ideje 4-6 nap. Legérdekesebb tulajdonsága, hogy többnyire az öt év alatt fiúkat veszélyezteti.

Orvosság és védőoltás nincs ellene. A tüneteket lehet enyhíteni (mivel gyerekekről van szó) gyulladás- és fájdalomcsillapító sziruppal, illetve a langyos kamillatea, a shea vaj, a natúr kókuszvaj megfelelő gyógyír a hólyagok kezelésére. Esetenként az orvosok, a bőrön lévő hólyagok fájás-viszketésének csökkentésére felírnak Fenistil cseppet, amit mi felnőttek, a szúnyogcsípések miatt ismerhetünk. A szájban kialakult kiütéseket szájöblögetővel szokták kezelni.

Bencének pedig jobbulást kívánunk!