Információk a köpölyözésről

A köpölyözés már az ókorban is ismert gyógyeljárás volt, de különös módon inkább a régebbi, korunkat megelőző időkben volt népszerű és szokásos gyógyeljárás.

A XIX. századig a módszert világszerte elterjedt és hatásos eljárásként alkalmazták számos betegség kezelésében. Később azonban a klinikai, kémiai kutatások előtérbe kerülésével teljesen kiszorult a gyógyászatból. Magyarországon legismertebb neve a pohárvetés és a nyúvasztás volt, ami nem éppen gyógyeljárás hangzatú. Sőt talán elég rémisztő is. Manapság leginkább a keleti gyógyítók, a természetes gyógymódokkal dolgozó szakemberek és a kozmetikusok alkalmazzák.

A köpölyözés módszerei és azok remek hatásai:

Reflexesen: A Head-féle zónák perifériás, vegetatív és érző idegvégződések izgatásával a belső szervek működését stimulálja, illetve oldja a görcsöket – ezért például a hasi fájdalmak, vagy az asztmás köhögési rohamok is csillapíthatók ezzel a módszerrel.

Helyileg: Enyhe, rövidebb hatás esetén összehúzó, intenzívebb, hosszabb kezeléskor értágító, azaz fokozza a helyi véráramlást. Ezáltal pedig a bőrben, a kötőszövetekben, vagy az izomzatban lerakódott salakanyagok lebomlását, illetve a lebomlott anyagcsere termékek eltávolítását segíti.

A terápia alkalmazható:

  • megfázások esetén,
  • izomfájdalmak esetén (a fájdalmas terület felett),
  • fejfájás esetén (a kijelölt pontok felett).

A kis üvegharangokkal nem csak masszírozhatunk, hanem kilazíthatjuk az izmokat vagy eldolgozhatunk velük mélyebb, kézzel csak nehezen kimasszírozható csomókat. És alkalmazhatjuk a reflexterápiában is, főleg a háti és hasi pontok kezelésekor.

köpölyözés az ősi gyógyeljárás

XMM facebook oldal.