Köpölyözés, az elfelejtett gyógyeljárás

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk a köpölyözés ősi módszerét, mint ókorban is ismert eljárást és népi gyógymódot.

Régen a köpölyözés Magyarországon legismertebb neve a pohárvetés és a nyúvasztás volt. Manapság leginkább a keleti gyógyítók, a természetes gyógymódokkal dolgozó szakemberek, és a kozmetikusok alkalmazzák.

A csúsztatós köpöly, köpölyözés népi elnevezése a nyúvasztás. Ezzel a módszerrel nagyobb bőrfelületet is lehet kezelni úgy, hogy a bekrémezett bőrre egy nagyobb méretű köpölycsészét helyeznek, majd azt a meridián irányával megegyezően húzogatják. A szívó hatás miatt a bőr kipirosodik, a kötőszövet érzékenysége miatt pedig egy kicsit fájhat is a kezelés. Izomfájdalmak és reumatikus betegségek enyhítésére is alkalmazzák. Azonban diagnosztikai célra is használható: ahol ugyanis, például a háton, a gerinc mellett, a bőr jobban kipirosodik, ott találjuk a beteg szervnek megfelelő háti reflexpontot.

A köpölymasszázs leginkább a csúsztatós köpölyözéshez hasonlít. A váltakozó erősségű szívóhatás feszessé teszi a kötőszöveteket, széttöri a zsírsejteket, amelyek a méreganyagokkal együtt távoznak a szervezetből – így a fogyás nem kilókban, hanem centiméterekben mérhető. Igen hatékony a narancsbőr ellen is, ám korántsem fájdalommentes módszer! Könnyen előfordulhat, hogy a bőrön kisebb véraláfutások keletkeznek, melyek azonban néhány napon belül felszívódnak – szerencsére

Vákuummasszázs narancsbőr ellen

A vákuummasszázs során kitágulnak az erek és felgyorsul a szövetek vér- és nyirokkeringése, tehát javul a leromlott alapanyagcsere. A természetesen percenként 3 centiméternyit előrehaladó bomlástermékeket és zsírt szállító nyirokfolyadék áramlási sebessége akár ötvenszeresére is felgyorsulhat. Mivel a zsírsejtekben a vákuum hatására feszültség keletkezik, ettől a sejtek egy jelentős részének a burka szétpattan, így a zsír kifolyik belőlük, s a nyirokkeringéssel távozik. Ezért a vákuumos kezelés a helyi fogyasztásban is jó eredményt hozhat. A vákuum aktiválja a rugalmas rostokat termelő kötőszöveti sejteket, ennek köszönhetően a bőr sokkal feszesebb, és elasztikusabb lesz a kezeléseket követően.

A vákuummasszázshoz használhatunk különféle növényi olajokat, illóolajokat, gyógynövényes krémeket is. Mert a fokozódó vérkeringés során azok hatóanyagai sokkal jobban fel tudnak szívódni a bőrbe, s könnyebben elérhetik a mélyebb rétegeket is.A vákuumkezelés alkalmazható kúraszerűen, és fenntartó, kiegészítő módszerként is, például talpmasszázzsal összekötve.