macskagyökér

A nyugtató gyógynövények sorában a macskagyökér, a gyökönke áll az első helyen.

A macskagyökér gyökerében 0,1-0,5% illóolaj van, amely valeriánsavat tartalmaz. Ennek a borneol nevű hatóanyaga csökkenti a reflexingerlékenységet, az izovaleriánsav pedig nyugtató, amely a központi idegrendszerre hat, megszünteti a szorongást, a félelem-érzetet. Más nyugtató gyógyszerekkel szemben, hatalmas előnye, hogy nincsenek mellékhatásai. Továbbá nem befolyásolja károsan a szellemi és fizikai teljesítő-képességet, épp ellenkezőleg.

A rómaiak is ismerték és előszeretettel használták. Egyesek szerint nevét, Valerius római orvosról kapta, mások szerint a latin valere „egészségesnek lenni” igéből származik (ez a valószínűbb). Érdekes, hogy nevében – nem csak a magyar nyelvben, hanem más nyelvben is – szerepel a macska szó.

A szárított gyökerének ugyanis kellemetlen, izzadtságra emlékeztető szaga van, ami hasonlít a macskák szagára, párzás idején. Dioszkoriész gyógynövénykönyvében Nardin és Gangitis néven szerepel. Az utóbbi arra utal, hogy Indiából, a Gangesz környékéről származik. Az indiai orvosok elsősorban hisztéria és dühkitörések eseteiben alkalmazták, mint idegnyugtató. Fokozott szívdobogás csillapítóként is számon tartották, valamint epilepsziát is gyógyítottak vele. Népi gyógyászatban való megbecsültségére utal angol neve (all-heal), ami szerint ez a növény mindent orvosló.

Gyógyhatásai

A gyökerében 0,1-0,5% illóolaj van, amely valeriánsavat tartalmaz. Ennek a borneol nevű hatóanyaga csökkenti a reflexingerlékenységet, az izovaleriánsav pedig nyugtató, amely a központi idegrendszerre hat, megszünteti a szorongást, a félelem-érzetet. Más nyugtató gyógyszerekkel szemben hatalmas előnye, hogy nincsenek mellékhatásai. Továbbá nem befolyásolja károsan a szellemi és fizikai teljesítő-képességet, épp ellenkezőleg. Enyhe görcsoldó, így ideges szívgörcs esetén is alkalmazható.

Alvászavarban szenvedőknél is rendkívül hatékony, főleg komlóval együtt. Már néhány nap után érezhető, hogy az alvás nyugodtabb, mélyebb és pihentetőbb. Kitűnően alkalmazható emésztési zavarok, gyomorgörcsök enyhítésére. Hatását fokozhatjuk más gyógynövények hozzáadásával. Ideges izgatottságban citromfűvel, szívpanasz esetén gyöngyvirággal, ájulásra hajlamos embereknél pedig ürömmel és veronikafűvel keverve fogyaszthatjuk.

Elkészítés

Ha egyedül a macskagyökérből készült teát isszuk, legjobb kombinálni a forrázást és az áztatást. Két kávéskanálnyi macskagyökeret leöntünk két deciliter forró vízzel, 12 órát állni hagyjuk, leszűrjük, majd meglangyosítva megisszuk. Fontos tudni, hogy a macskagyökér hatása csak nagyobb adag alkalmazása esetén kielégítő!