A máj, az epetermelés és az epehólyag

A máj a legnagyobb hasi szervünk, tömege elérheti a másfél kilogrammot is és nagyon fontos szerepe van az anyagcserében. Epét termel, amely a patkóbélbe jutva segíti az emésztést.

Ha hivatalosan fogalmazunk, akkor a máj egy közel másfél kilogramm tömegű, mirigyes szerkezetű hámszerv. A máj nagy része a jobb bordaív alatt helyezkedik el és a rekesz kupolájába illeszkedik be, míg bal lebenye a gyomortájék területére nyúlik át. Két lebenyre bontható, a lényegesen nagyobb jobb lebenyre és a kisebb bal lebenyre. Továbbá a májon rekeszi felszínt és zsigeri felszínt is meg lehet különböztetni.

A máj zsigeri felszíne egy „H” betű mentén több részre bontható. A H haránt szárát a máj kapuja alkotja. Ide lép be a máj két odavezető ere, egy verőér, és a vena portae hepatis (májkapugyűjtőér), valamint innen lép elő két ággal a máj epevezetéke. A májkapugyűjtőér a gyomorból, a vékony- és vastagbélből, a végbél felső egyharmada felől, és a hasnyálmirigyből származó, felszívódott tápanyagokban gazdag vért szállítja a májba.

Szerepe a tápanyagok átalakításában

A máj a bélből felszívódott, vagy a szervezet által termelt aminosavakból fontos fehérjéket, így véralvadási faktorokat, szállítófehérjéket, gyulladásos folyamatokban résztvevő fehérjéket termel. A szénhidrát anyagcserében szabályozni tudja a vér cukortartalmát, mert cukrot raktározni, készíteni és lebontani is tud. A zsíranyagcserében befolyásolni tudja a vérzsír szintjét, melyet a zsírok mozgósításán, illetve bontásán keresztül valósít meg.

Egyéb feladatai

A májnak az emésztőfunkción kívül számos egyéb feladata is van. Például a szervezetben keletkező, vagy kívülről bekerült idegen kémiai anyagok átalakítását, közömbösítését is a máj végzi. Hosszan fennálló májbetegség mellett vérszegénység alakulhat ki a vörösvérsejtek élettartamának csökkenése miatt. A szervezet tartalék vérmennyisége, mely a keringésből ki van kapcsolva, több szervben, így a májban is raktározódik. A zsírban oldódó vitaminok felszívódásához elengedhetetlenül szüksége a máj által termelt megfelelő epemennyiség. A májnak a D- és az A-elő vitamin hatásos vitaminná alakításában is szerepe van.

Az epehólyag és az epeutak

Az epe felhasználásig az epehólyagban tárolódik. Az epehólyag karcsú, körte alakú tömlő, mely a máj zsigeri felszínéhez illeszkedik. Az epehólyag hólyagtestből és elvékonyodó nyakból áll, mely fokozatosan megy át az epehólyag-vezetékbe. Ebbe csatlakozik a májból érkező epevezeték, és közös elvezetést alkotnak a patkóbél felé. Nyugalmi állapotban a közös vezeték zárva van és az epe az epehólyagban gyűlik. Az epeutak hámján a vékonybéléhez hasonlóan bolyhok találhatók, melyeknek epesűrítő szerepük van.

Az epe

A máj epetermelése állandó. Az epe sötétzöldes-sárgás színű, sűrű, keserű és nyúlós folyadék. Enzimeket nem tartalmaz. Színét az elpusztuló vörösvérsejtekből származó vérfestékből a máj által kiválasztott epefestékek adják.

Az epe feladata:

 • a zsírok emulgeálása
  Az epe „alkotórészei” a zsírok bontásában résztvevő epesavak. Az epesavak hatásossá teszik a hasnyálmirigy és a bélnedv zsírbontó enzimjeit. Felszíni aktivitásuk révén csökkentik a zsírok felületi feszültségét, így azok apró cseppekre válnak szét, valamint elősegítik a zsírsavak vízben történő oldhatóságát. A táplálék szájba kerülésekor a közös epevezeték elernyed, majd mikor a gyomortartalom a patkóbélbe jut, az epehólyag összehúzódik, és kiüríti tartalmát.
 • lipázt aktivál
  Az epesavak triglicerid emésztést segítő hatása tehát kettős: egyrészt a lipid cseppek összfelületének növelésén keresztül fokozzák a trigliceridbontás sebességét, másrészt elősegítik a lipáz aktív konformációjának kialakulását.

A máj betegségei

Zsírmáj

Az őseink számára évezredeken át az jelentette a túlélést, ha ínségesebb időszakokban a korábban felhalmozott tartalékokhoz fordulhattak. Ma egészen más életmódot folytatunk, de a szervezetünk most is tartalékol. Ám, többnyire sokkal több kalóriát fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne, és a tartalék nem csupán a bőr alatti zsírrétegben, de a szerveinkben, így a májban is halmozódik. Egy darabig ez nem okoz problémát, ám később úgynevezett zsírmáj alakulhat ki. Ezért is káros a túlzott alkoholfogyasztás: az alkoholnak ugyanis rendkívül nagy a kalóriatartalma, a felesleget pedig a szervezet zsírrá alakítja.

A zsírmáj tehát alkoholos eredetű is lehet, az alkoholos májkárosodás első lépcsője. A túlzott alkoholfogyasztás mellett azonban a hepatitisz B- és C-vírus is okozhat májelzsírosodást, bár ezek a vírusok elsősorban a májsejtek károsításáért felelősek, ami gyulladást vált ki a környező májszövetben.

Fibrózis, cirrózis

A máj egy ideig képes helyreállítani a szöveteit, de ha újabb és újabb káros hatások érik, akkor a gyulladt területek elpusztulhatnak, majd hegesedve gyógyulnak: ezt a folyamatot nevezzük fibrózisnak. A hegszövet idővel a működőképes májszövet mennyiségének csökkenéséhez vezet. Az egyre kisebb arányú és egyre rosszabb vérellátású ép májszövet csak nehezen birkózik meg anyagcsere- és méregtelenítő feladataival. A fibrózis akár éveken át észrevétlenül zajlik, és sokáig visszafordítható, a károsító tényező – például az alkohol – teljes kiiktatásával. Ám, mire felfigyelünk a tünetekre, a betegség sokszor olyan előrehaladott állapotban van (a májszövet helyét egyre több helyen kötőszövet veszi át), hogy a máj már nem tud regenerálódni. Ezt az állapotot nevezzük cirrózisnak, azaz májzsugornak: ez nem önálló betegség, hanem a fibrózis igen előrehaladott, súlyos stádiuma. A nők sokkal veszélyeztetettebbek!

Hepatitisz és daganat

A máj területén észlelt daganat az esetek többségében valamelyik másik szerv daganatának áttéte. Leggyakrabban a gyomor-bél rendszer rákos megbetegedéséről van szó. A máj ez esetben is úgy működik, mint egy szűrő: megtapadnak rajta a daganatsejtek. Az elsődleges májdaganat nagyon ritka. Többnyire cirrózisos májban alakul ki. A krónikus hepatitisz B- és C-vírusfertőzés is növelheti a májrák kialakulásának kockázatát!

Lelki okok

Máj – A harag és alacsonyabb rendű érzelmek székhelye.

Májbetegségek – Örökös panaszkodás. Állandóan hibát keres magában és tetteivel igazolja azt. Az egyén túl dühös és haragvó.

Az epekő kialakulásának lelki oka is lehet:

 • a megrögzött gondolatokhoz, sérelmekhez és félelmekhez való ragaszkodás. Gyógyuláshoz meg kell szabadulni ezektől az irritáló, romboló gondolatoktól. Vissza kell nyúlni a saját kreativitásunkhoz, és a lelki vagy testi rugalmassághoz. Fontos, hogy megéljük az élet örömeit, elengedve a keserűséget, és gyűjteni az örömteli pillanatokat a rossz mozzanatok dédelgetése helyett.
 • Új viselkedésformák magunkra erőszakolása következtében is létre jöhet. Lehetséges, hogy annyira rabjai leszünk ennek a viselkedésmintának, hogy mártírrá, hősiesen szenvedő alannyá válunk a saját kelepcénk börtönében. Köveket a ragaszkodás és el nem engedés fejleszt bennünk. A harag összegyülemlett materializációja.

A máj, az epetermelés és az epehólyag

A köldök csakra

Ehhez a csakrához olyan belső szervek kapcsolódnak, mint például a hasnyálmirigy, a máj, a lép, a gyomor és a vékonybél. Ez az emésztés témájára utal, tehát szimbolikus értelemben is arról van szó, hogyan emésztjük meg az érzéseinket. A csakra zavara visszavezethető a fizikai betegségek és problémák köréhez.

Epepanaszok: Elnyomott düh és agresszió, javasolt küzdő sport, illetve a csakrához tartozó testgyakorlatok.

Májbetegségek: Az elnyomott düh által okozott rossz kedvvel függnek össze. Minden fel nem oldott rossz érzés a májat mérgezi.

Általános tanácsok a köldök csakra harmonizálásához

 • Szembesüljünk saját árnyék oldalunkkal, például álmaink feldolgozása révén (persze csak, ha szoktunk emlékezni az álmunkra)!
 • Fejezzük ki agressziónkat játékosan vagy a sport segítségével. (küzdősportok)
 • Hordjunk meleg, sárga tónusú alsóneműt, és használjunk hasonló színű ágyneműt!
 • Meditálhatunk egy égő gyertya segítségével.
 • Jóga tanfolyamra is jelentkezhetünk.
 • És vegyük igénybe a relaxációs lazító masszázsokat, ne tartsuk magunkban a problémáinkat!