Szauna és masszázs

A legtöbb spa-ban és wellness üdülőhelyen a szaunák mellett különböző masszázsszolgáltatások is igénybe vehetők. De miért ilyen erős a kapcsolat a két szolgáltatás között?

Akárcsak a szaunázás rituáléja, a masszázsé is évezredek óta létezik. A szauna, a szaunázás az északi népek „találmánya”, ám a masszázs eredetét szinte képtelenség behatárolni. Minden masszázsfajta más-más területről származik (lávaköves masszázs = Hawaii, Shiatsu = Japán, stb.). Egy dologban viszont minden masszázs- és szaunatípus egyezik, mégpedig abban, hogy mindegyikük a testünket és lelkünket is ápolja, évezredes gyógymódok és hagyományok alapján.

A masszázs és a szauna esetében érdemes kombinálni a két lehetőséget, hogy elérjük a maximális hatást. Szaunázhatunk masszázs előtt vagy után, de az igazi szakemberek szerint előtte ajánlott. A szaunát 15-30 percig használjuk, majd hideg vízzel öblítsük le testünket! Ezután irány a masszázságy, ahol többféle masszázs közül választhatunk. Szaunázás után célszerű a nyugtató, relaxációs típusok közül válogatni, ugyanis szauna után a testünk már nyugalmi állapotba kerül. Ha az infraszauna mellett döntünk, akkor a testünk belülről melegedik fel izmainkkal együtt, és ebben az esetben egy frissítő sportmasszázs sem lehet rossz választás.


Miért jó együtt a szauna és a masszázs?

Először is, mind a kettő méregtelenít. A testünkben rengeteg méreganyag halmozódik fel, és a szauna az izzadás segítségével igyekszik eltávolítani ezeket, a masszázs pedig a különböző erős, és gyengéd mozdulatok segítségével. Ha együtt használjuk a kettőt, akkor igen hatékonyan tudunk megszabadulni minden felhalmozott méreganyagtól.

Masszázs és szauna - XMM blog

Másodszor a masszázs arra is jó, hogy elmélyítse a szauna hatását bár, ez fordítva is igaz. Szaunázás közben a bőrünk „megpuhul”, a vér- és nyirokkeringésünk felgyorsul, valamit az erek vérrel telítődnek meg. A masszázs ezt igyekszik elérni, mielőtt kifejtené tényleges hatását. Mivel a szauna után ez az állapot adott, így a masszőrnek már nem kell ezzel a fázissal foglalkoznia, így rövidebb idő elegendő a kívánt eredményig. Például egy szauna utáni 20 perces masszás egyenértékű egy szauna nélküli 1 órás masszázzsal.

Ezt a kombinációt a szépségipar is használja, mégpedig a narancsbőr ellen. Nem utolsó sorban a szaunázás segíti fellazítani a letapadt izmokat, és ebben az esetben is növelhetjük a hatékonyságot masszázs segítségével.