Miért káros a kenyér?

Hazánk étkezési kultúrájának szerves része a fehér kenyér, azonban ma már a fehér kenyér is tiltó listára került.

A gabonaféléket kezdetben az emberek szemes formában és nyersen fogyasztották, csak később vált divatossá a kenyér. Az egyszerű búzaszemekben, nem kevesebb, mint 16-féle értékes alkotóelem van. A kenyerünk azonban ennek már csak töredékét tartalmazza.

A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt, amelyek az emésztéshez fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, helyette fehérje és szénhidrát van benne bőven. Hogy a rostanyagot elválasszák a korpától, elvonják a belső, fehér, szénhidrát-dús részeket, és csak ezeket őrlik lisztté. Emiatt a finomított fehér lisztből készült táplálék egyoldalú lesz, ami hosszú távon káros az egészségre, és kifejezetten hizlaló.

A fehér liszt hirtelen emeli meg a vércukorszintet, elhízáshoz és hiánybetegségekhez vezet. A rost- és tápanyaghiányos gabonából készült élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása hozzájárulhat különböző emésztőnedvi- és keringési betegségek kialakulásához.

Miért káros a kenyér?