Téli depresszió

Ebben a mostani rohanó és stresszes világban gyakori szezonális betegségnek számít a téli depresszió.

A depresszió előjöhet nyáron vagy akár tavasszal is, de sokkal ritkábban fordul elő, mint az év sötét, hideg és önmagában is sokszor borongós hónapjaiban. Nem véletlen, hogy téli depresszió a neve. Enyhébb formájában Magyarország lakosságának 10-15 százalékát, súlyosabb változatában akár 2-5 százalékát is érinti.

Az első tünetek általában október végén, november elején jelentkeznek

és van, akinél csak a következő év tavaszával szűnnek meg. A tünetek súlyossága mindenkinél eltérő lehet és egy-egy napig tartó hosszabb szünetekkel jelentkező rosszkedv, még egyáltalán nem jelent depressziót! Az igazi problémát kiválthatja aktuális életesemény, lelki problémák, az átélt stressz mennyisége, de akár az ősszel mért napsütéses órák hiánya is.

Régen a falun élő emberek feladata az aratás, a termények begyűjtése volt, amit a téli pihenés, a regenerálódás időszaka követett. Ilyenkor az emberek többet aludtak és kevesebbet mozogtak, szervezetüket felkészítették a következő évi megterhelésekre. A városi életmód elterjedése radikális változásokat hozott a világban. A mesterséges világítás segítségével a nappalok tetszőlegesen meghosszabbíthatóvá váltak, a munka és a szórakozás is eltartott akár éjszakákon át.

Manapság mindenki szabadon élhet, és visszaélhet szervezete energiatartalékaival és, akik nem figyelnek oda, azoknál elmaradhat a szervezet regenerációja, illetve sokkal több külső, és belső megterhelésnek van kitéve. Sajnos a szezonális betegségek, mint a téli depresszió is visszatérhet évről évre. Fel lehet készülni a megjelenésére, el lehet kerülni, vagy súlyosabb esetben mérsékelni lehet a gyógyszeres kezelés időben történő beállításával. (De ne a gyógyszeres kezelés legyen a cél, hanem a problémák megoldása!)

Enyhébb tünetei közé tartoznak:

enyhe kedvtelenség, gondterheltség, a kifejező mozgások szegényessége, a gesztikuláció megszűnése és a gyenge, elhaló beszéd.

Súlyosabb tünetei lehetnek a mély lehangoltság, az ok nélküli sírás, de akár a sírás készségének eltűnése is. Az ilyen emberek folyton szomorúnak, alacsonyabb rendűnek, értéktelennek érzik magukat, negatívan állnak hozzá az élet dolgaihoz. Érdeklődésük beszűkül, gondolkodásuk lelassul, tanácstalanná válnak. Jellemző korai tünet lehet a figyelemzavar is. Csökken a koncentrációs képesség és ezzel együtt a motiváció is. Általában fáradtnak, lassúnak érezik magukat, gyakran nincs kedvük felkelni az ágyból, nem látják értelmét nekikezdeni a napnak.

A depresszió másik leggyakoribb tünete lehet az alvászavar: az elalvás zavara, a gyakori felébredés és a korai ébredés. (Vigyázat! Azért, aki korán kelő vagy rossz alvó, az még nem depressziós!) Ám, akik gyakran hiába alszanak a szokottnál is többet, mégis kialvatlannak érezik magukat, kísérő tünetként észlelik továbbá az étvágyzavart, az emésztési zavarokat, a székrekedést, a szédülést, esetleg egyéb testi fájdalmakat vagy csökken a szexuális étvágyuk azok az emberek gondolhatnak arra, hogy segítséget kérjenek. Főleg azért, mert egyes szélsőséges esetekben egy depresszióban szenvedő ember elgondolkodik az öngyilkosságról is.

Téli depresszióA depresszió legveszélyesebb tünete az öngyilkosságra való hajlam vagy komoly gondolat.

Sajnos a depresszióban szenvedők gyakran annyira kilátástalannak ítélik meg az életüket, hogy nem látnak más megoldást gondjaikra. Mivel szakemberek szerint a súlyos, kezeletlen depressziósok körülbelül hatoda öngyilkosságba menekül, és az öngyilkosok majdnem háromnegyede depressziós, nagyon fontos, hogy időben szakemberhez forduljanak. (Aki öngyilkosságra készül általában előzetes jeleket ad szándékáról. Nem akar ő ténylegesen meghalni, egyszerűen csak figyelemre vágyik. Ez az úgynevezett segélykiáltás.)

Hogyan kerüljük el a depressziót?

 • A depresszió ellen az egyik legjobb fegyver a nevetés. Bátran mosolyogjunk rá más emberekre, lehet, hogy eleinte nehezebben megy, de egy idő után ránk ragad a jókedv.
 • Téli depresszióA napfény serkenti a szerotoninképződést az agyban és javítja a hangulatot. Fontos, hogy sokat sétáljunk a szabadban, hisz a téli napfény minden esetben javítja az éberségi állapotot és a hangulatot egyaránt. Még jobb, ha lehetőségünk van sportolni, mozogni a szabadban. Ezzel növeljük a boldogság érzetet és az endorfin hormonok termelődését. Serkentően hathat a gondolatainkra, derűsebbé tesz és javítja a kreativitást is.
 • Jót tesz a masszázs, a szaunázás és a fürdőzés is a testünknek, lelkünknek egyaránt. Ha nem tudunk elmenni, készítsünk otthon illóolajos fürdőt, ami segít ellazulni.
 • Furcsa, de talán a téli depresszió idején felejtjük el leginkább, hogy az oldott szexuális együttlét is kiváló ellenszer. Hatására szerelem- és boldogsághormonok szabadulnak fel.
 • Az is segít, ha megpróbálunk színesen öltözködni és kerüljük a komor, sötét színeket. Ugyanakkor, ügyeljünk a réteges öltözködésre, hiszen nagyon könnyen megfázhatunk a csalfa időjárástól!
 • Ajánlott a sok gyümölcs fogyasztása is, hiszen a benne lévő vitaminok mennyisége jótékonyan hat szervezetünkre.
 • Amikor egyedül érezzük magunkat, jobban tesszük, ha nem otthon kuporgunk, hanem áthívjuk barátainkat és kikapcsolódunk egy kicsit. A téli depresszió egyik legjobb ellenszere a beszélgetés és a társaság.
 • Ha van rá lehetőségünk utazzunk el egy napfényesebb, melegebb tájra nyaralni feltöltődésképpen. Ha erre se időnk, se anyagi keretünk, ellátogathatunk az állatkertbe, a tropicariumba és gyönyörködhetünk a körülöttünk úszkáló tengeri halakban.
 • Könnyen és kevés pénzből tavaszias-nyárias hangulatot költöztethetünk otthonunkba is. Szerezzünk be színes kiegészítőket, illatos gyertyákat, díszpárnákat vagy különböző hangulatlámpákat!
 • Hallgassunk vidám slágereket, énekeljünk fennhangon a lakásunkban, mintha csak egy buliban lennénk. A zene felpörget és nagyon jó kedvre hangol.
 • Ha van rá lehetőségünk vegyünk ki pár szabad napot, és menjünk el egy wellness hétvégére párunkkal, barátainkkal, de ez szólóban is remek program lehet.
 • Jobban tesszük, ha kerüljük az alkoholt!

 • Nagyon károsan hat az idegrendszerünkre, nem beszélve a másnap elszenvedett macskajajtól. Helyette igyunk alkoholmentes koktélokat vagy zöldlét.
 • Amit az orvosok is ajánlanak depresszió ellen az az orbáncfű tea. Kiváló hatása van stressz ellen, nyugtatóan hat az idegekre és hangulatjavító. Idegi panaszokra, depresszióra napi egy csészével ajánlott inni belőle főleg az esti órákban. Vigyázat! 6 hétig szabad csak folyamatosan inni, utána 6 hét szünetet kell tartani belőle!
 • Jót tesz, ha elalvás előtt átgondoljuk, hogy hogyan telt a napunk, milyen jó dolgokban volt részünk. Egészen apró dolog is lehet.
 • Ha a helyzet nem változik és a kedvünk egyre rosszabb lesz, kérjük szakorvos segítségét! Ma már egyáltalán nem kínos pszichológushoz fordulni, nagyon sok ember fordul orvoshoz problémájával.