Mosás vadgesztenyével

Az interneten rengeteg okosság terjed a mosás és a kemikáliák veszélyeiről, meg a mosószerek kártékonyságáról. Régebben csak a mosódiót emlegették mint csodaszer, most viszont itt az új őrület a gesztenye.

Kicsit mi is fellelkesedtünk a dolog hallatán, ezért úgy döntöttünk, hogy, az interneten terjedő cikkek hatására kipróbáljuk az egyik verziót. Tehát egy szép novemberi napon kipróbáltuk, milyen a mosás vadgesztenyével. Felforraltunk fél liter vizet. Beledobtunk egy lábasba 5 szem vadgesztenyét (természetesen a zöld héj nélkül), majd hagytuk állni 20 percig. A megpuhult gesztenyéket megtisztítottuk, a barna héjtól is, majd feldaraboltuk. Biztos, ami biztos mosózsákba tettük a megmaradt és az utasítások szerint hasznosnak ítélt darabokat, majd zsákkal együtt a ruhákhoz tettük a mosógép dobjába.

Elindítottuk a mosógépet és vártunk.

Elvárásaink nem voltak nagyok, hiszen az oldal leírta, hogy az eljárás folttisztításra nem alkalmas és, hogy, ha már mindenáron száműzni akarunk valami foltot, akkor a folttisztításhoz rakjunk a gépbe mosószódát. De, az nem volt és egyébként is a vadgesztenye hatását akartuk megfigyelni. Tehát vártunk. Izgultunk. Vártunk egy órát, a program végéig. A tisztesség kedvéért meg kell említeni, hogy 40 fokos pamutmosást választottunk, mivel azt mondták, hogy 40 fok felett működik a dolog.

A ruhák, amiket kiválasztottunk a kísérlethez:

  • egy farmernadrág, amit a macska összepiszkított (nem tudni hogyan);
  • egy világoskék pulóver, aminek szintén ismeretlen eredetű fehér csík volt a zsebén,
  • és még egy pulóver, amit a kapucni madzagján csokiztak le (az egyik oldalon) a másik oldalán meg paradicsomszósz folt volt. Érdekes ízlésekre lehet így fényt deríteni.

Az eredmény vegyes érzelmekkel teli. A macskaürülék megmaradt, a csokifolt halványabb lett, a paradicsomszósz és a fehér eredetű csík viszont inkább halványbarna lett, mint teljesen eltűnt. Valószínűleg a makacsabb foltokhoz kellett volna a mosószóda. De akkor minek a gesztenye?

Mosás vadgesztenyével – előtte Mosás vadgesztenyével – utána
Mosás vadgesztenyével - előtte Mosás vadgesztenyével - utána
Mosás vadgesztenyével - előtte Mosás vadgesztenyével - utána
Mosás vadgesztenyével - előtte Mosás vadgesztenyével - utána
Mosás vadgesztenyével - előtte Mosás vadgesztenyével - utána

Saját véleményünk a csodaszerről, hogy elég időigényes a dolog. Ráadásul azt már csak később olvastuk egy másik oldalon, hogy pamut és selyemruhákhoz nem ajánlott ez az eljárás. Ami viszont mellette szól, hogy természetes és pénztárca barát (már, ha van gesztenye lelőhelyünk vagy ismerősünk, aki gesztenyével lát el minket). Felmerül a kérdés, hogy a gyűjtött gesztenye meddig áll el, van-e újrahasznosítás (állítólag van), kell-e öblítő és, hogy mit tesz a gesztenye egy automata mosógéppel?

Ha van valakinek tapasztalata, írja meg!