Olajos masszázs – mikor a leghatékonyabb?

Az illóolajok használata a masszázs során nem új-keletű dolog.

Az érintésre épülő és a szaglás érzékszervére együttesen ható folyamat során elsősorban közvetlenül a bőrön keresztül hatunk a testre. Ahol az illóolajok a testet körül ölelve, az orron át belélegezve hatnak. Az senki előtt nem titok, hogy a masszázs általában fizikailag és pszichés módon is hat. Az olajos masszázs ezt csak fokozza, hiszen ellazítja a testet és kellemes, relaxált állapotot hoz létre az illóanyagok jótékony hatását kiaknázva. Sokak véleménye szerint az illóanyagok a test energiacsatornáiban lévő kisebb-nagyobb blokkokat is oldják, így a test energetikai egyensúlyát is segítenek helyreállítani. Olajokat már az ókorban is használtak, felhasználásuk a szépségápolástól az egészséges étkezésen át a gyógyításig terjedt. Az illóolaj megválasztása történhet hangulat alapján, de lehet célzott is. Ha például relaxációs céllal végezzük a masszázst, használhatunk levendula, rózsa vagy kamilla kivonatot, ha aromaterápia a célunk, akkor az eukaliptusz vagy a rozmaringolaj is szóba jöhet.

A masszázs során használt olajat két nagy csoportra szokás osztani. Az egyik csoportba tartoznak azok, amelyek csak, mint vivőanyag, illetve a síkosítás mechanikai szerepét betöltő olajként játszanak szerepet (bázisolaj), a másik csoportba a bizonyos jótékony összetevőket is tartalmazó, mélyebb rétegbe is bejuttatott olajakat soroljuk. A bázisolajok olyan, többnyire zsírsavakat tartalmazó, növényi eredetű, természetes vivőolajok, amelyek könnyen felszívódnak a bőrbe és, amelyekben az illóolajokat feloldjuk. Figyelem! Mindig jó minőségű hidegen sajtolt változatot érdemes választani. Bázis olajok lehetnek: Búzacsíra olaj, Jojoba olaj, Mandula olaj, Mogyoró olaj, Ligetszépe olaj, Sárgabarackmag-olaj, Szezám olaj, Szőlőmag olaj, stb.

Csak csendben jegyezzük meg, hogy az illóolajok piaca sokszor igazi káoszt mutat.

Amióta ugyanis 2008 végén megszűnt a Gyógynövénykutató Intézet ellenőrző, minősítő jogköre gyakorlatilag nincs minősítő szervezet ezekre a termékekre, és a legfőbb gondot az jelenti, hogy gyógyhatásuk ellenére az illóolajok kozmetikumként kerülnek forgalomba és a cégek maguk vizsgálják, vagy vizsgáltatják be termékeiket. Jó, ha tudjuk, hogy az illóolajok minőségét, a fontosabb hatóanyagok megléte mellett alapvetően befolyásolja a talaj, a napsütéses órák száma, a betakarítás, a feldolgozás, sőt a tárolás ideje és módja is. Az illóolajokat használhatjuk masszázshoz, fürdővízbe vagy akár illatosítónak is. A leggyakrabban használt illóolajok a masszázsok során: rózsa, levendula, fenyő, rozmaring, narancs, ylang-ylang, kamilla, citromfű, stb.

A masszázsolajokat általában úgy alakítják, hogy az ápolja, hidratálja a bőrt. Ezért, hacsak a vivőanyag nem igényel folyamatos felszívódást, érdemes a ránk kent olajat magunkon hagyni vagy csak masszázs után 1-2 órával lemosni. Ilyenkor biztosak lehetünk benne, hogy az olaj már felszívódott és kifejtette jótékony hatását. Ám, ha a masszázs olaj kényelmetlen érzést okoz nyugodt szívvel azonnal lemoshatjuk. (Ha olyan helyen tartózkodunk, ne feledkezzünk meg a masszázságyról való lelépéskor – a csúszás elkerülése érdekében – papucsot venni vagy a medencébe, szaunába lépés előtt zuhanyozni.)

masszázs

Milyen célokat szolgálhat egy olajos masszázs, egy masszázsolaj?

Frissítő, aromaterápiás: Érzékeink kényeztetését, lelkünk megnyugvását támogatják. Izomlazító görcsoldás: Fájdalmas területeken alkalmazva, masszázst kiegészítően alkalmazzuk.
Alakformálás, zsírégetés: Nem kell lemosni, mivel a hatóanyagok 6-8 órán keresztül fokozatosan szívódnak fel.
Revitalizálás, mély hidratálás: A masszázsolajat nem érdemes lemosni, bőrünk ápolása, táplálása miatt.