Őszi vitaminpótlás - zöldségek

Beköszöntött az ősz, egyre gyakoribbak a borongós nappalok, egyre többet esik az eső, ami nem csak a hangulatunkra nyomja rá a bélyegét, de az egészségünket is megtépázhatja.

A nátha és a megfázás mindenkit utolérhet, ha a szervezet nem kapja meg a vírusok, baktériumok legyőzéséhez szükséges vitaminokat és tápanyagokat. Blogbejegyzésünkben az egészségünk megőrzéséért szükséges vitaminpótlási lehetőségek egy részét vesszük sorra.

Vitaminpótlás

A vitaminokban gazdag nyári gyümölcsök, a napsütés és a rengeteg szabadidős programlehetőség visszaszorulásával, a szervezetünkben vitaminhiány léphet fel. Ősszel és a tél közeledtével fontos odafigyelnünk tehát a vitaminpótlás fontosságára, a vitaminbevitelre, melyeket a rendelkezésünkre álló forrásokból pótolhatunk.

Az A-vitamin legtöbb esetben a látásért, a csontfejlődésért, a bőr és a haj egészségéért felel. Orvosok szerint tartós hiányát általában rossz szürkületi látás, gyengeség, fogíny betegségek és bőrproblémák jelzik, melyekre többek között sárgarépa, tök, spenót és tojássárgája fogyasztását javasolják.

xmm_blog_vitaminpotlas_kepA B-vitamincsoport, melyeket együtt érdemes bevinni a szervezetünkbe, hiszen együtt a leghatékonyabbak, felelős az idegrendszer megfelelő működéséért, a csontok fejlődéséért, az A-vitaminhoz hasonlóan a haj, a bőr és a köröm egészségéért, valamint az emésztőszervek működéséért.

A B-vitamin hiány tehát komoly károkat képes eredményezni a fent említett szervekben. Fáradtság, gyengeség, fogyás és néhány esetben ideggyulladás tüneteit okozva. Megelőzésképpen fogyaszthatunk tejet, tojást, húsokat, halakat, gabonamagvakat, szőlőt, paradicsomot, néhány diófélét és még sok más gyümölcsöt (szőlő, alma, körte, dió) melyek kitűnő B-vitaminforrásként szolgálnak szervezetünk számára.

A C-vitamin pótlását sem szabad elhanyagolnunk. Ez elsősorban segít ellenállni a vírusos és baktériumos fertőzésekkel szemben, de nagy szerepet játszik a vas felszívódása mellett, a vérrögök kialakulásának visszaszorításában is. Szakértők szerint a C-vitaminhiány tünetei közé sorolhatjuk a gyengeséget, a duzzadt fogínyt és extrém esetekben a foghullást is. A C-vitamint pótolhatjuk tehát, többek között, citrusfélék, kivi, hagyma, káposzta, kelbimbó és karalábé fogyasztásával is.

Egészségünk megőrzése érdekében ősszel különösen fontos az erős csontozatért és a fogakért felelős D-vitamin pótlása is.

Hiszen a napfény hiányának következtében a bőrben nem képződik elég D-vitamin. Tartós hiánya pedig a gyermekek csontjainak rendellenes növekedéséhez, idősebb korban pedig csontritkuláshoz vezethet. A D-vitamin pótlására általában tej, tejtermékek, margarinok, máj és halmájolajok fogyasztását szokták az orvosok javasolni.

Az E-vitamin felelős a tüdő védelméért, a vörösvérsejtek támogatásáért és az enzimek megfelelő működéséért, így fontos, a folyamatos utánpótlás, a vitaminpótlás. A hiánytünetei lehetnek vérszegénység, ingerlékenység vagy akár izomsorvadás is. Az E-vitaminban gazdag élelmiszerek közé sorolhatjuk az olajos halakat. Továbbá a zöld és leveles zöldségeket, a búzacsírát, a spenótot és még sorolhatnánk.

A K-vitamin szerepe, hogy különféle anyagok előállításával támogassa a májat, valamint elősegítse a xmm_oszi_vitaminpotlas_kepvéralvadás lehetőségét. Ha erős K-vitaminhiány lép fel szervezetünkben, akkor az általában fokozódó orr-, íny- és sebvérzéssel járhat. Ahhoz, hogy szervezetünkben megfelelő mennyiségű K-vitamin legyen megtalálható, zöld és leveles zöldségfélék, tojássárgája, joghurt, sajtok, valamint sertéshús fogyasztását ajánlják a szakértők.

Érdemes további blogbejegyzéseinket is figyelemmel kísérni! Szó lesz még a stresszkezelésről és további tanácsokról, melyeket célszerű betartanunk egészségünk megfelelő védelme érdekében.