Stressz?! Így tudja levezetni a feszültséget

Lehangolt? Fáradt? Ingerlékeny? Kezelhetőek a látszólag indokolatlan hangulatingadozások és érzelemkitörések, amelynek valószínűsített okozója a felgyülemlett munkahelyi vagy magánéleti feszültség lehet.

A stressz modern korunk népbetegsége,

amely az urbanizáció megjelenésével járványként terjed a világ iparosodó térségeiben. Nem szabad lebecsülni kártékony hatását, a nem megfelelőképpen kezelt ingerültség számos betegség kialakulásához, túlhajszoltsághoz, egészségtelen életmódhoz és rossz emberi kapcsolatokhoz vezethet. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár könnyedén bevethető technikát, amely elősegíti a kiegyensúlyozott testi és lelkiállapotot.

Egy körülbelül öt éve lefolytatott angol kutatás szerint

az olvasás az egyik leginkább jótékony tevékenység, amely hozzájárul nyugalmi állapotunkhoz. A kísérlet eredménye azt mutatta ki, hogy a könyvek bújása nem csak képzelőerőnket tornáztatja meg, de stressz-szintünket is csökkenti 68 százalékkal. A munkából hazaérve tehát érdemes számítógépünk automatikus bekapcsolása helyett elhelyezkedni kedvenc karosszékünkben, és elmélyedni rég elfeledett vagy új könyvünk rejtelmeiben. Sokan használjuk unaloműző vagy kiegészítő tevékenységként a zenehallgatást is.

Ez nem véletlen, hiszen kedvenc számaink meghallgatásával könnyebben és gyorsabban elvégezhetők az egyébként monotonitás tűrését igénylő feladatok. Az angolok szerint ez a tevékenység 61 százalékkal redukálja felgyülemlett ingerültségünket. Szerényebb mértékben, de még mindig jelentős mennyiséggel, 54 százalékkal csökkenti a feszültséget egy csésze tea vagy kávé (bár ezzel érdemes vigyázni) elfogyasztása, míg egy kiadós séta 42 százalékkal járul hozzá a kiegyensúlyozottabb izgalmi állapothoz.

Érdemes azonban bármilyen más sporttevékenységet,

legyen az egyéni vagy csapatsport, egy héten legalább háromszor beiktatnunk a napirendünkbe, hogy a szervezetünk teljesen felfrissüljön. A fentebb felsorolt aktivitásokban az a közös, hogy egyik sem kapcsolódik a munkahelyi feladatokhoz. Mindegyik, ha rövid időre is, de kiszakít a munkahelyi világunkból, felfüggeszti a feladatok elvégzését, a görcsölést, amit a különböző problémák megoldása közben érzünk. A felfokozott izgalmi állapot kismértékben serkenti, nagymértékben gátolja az eredményes működést, a pihenés viszont új, felfrissült állapothoz vezet, amelyben könnyebben megvalósítható a gondok hatékony kezelése.

Ha nem az általános közérzetünk, hanem egy konkrét, nehezen megoldható komplikáció miatt érezzük magunkat indulatosnak, érdemes valamilyen csatornán keresztül kiadnunk magunkból a minket sújtó problémákat. Ennek legegyszerűbb módja, ha felkeresünk egy barátot, rokont vagy bármilyen más olyan személyt, akiben megbízunk, és megosztjuk vele, hogy mi nyomja a lelkünket.

Ez a módszer nem csak azért lehet hasznos, mert számunkra eddig nem ismert tényezők kerülhetnek előtérbe, hanem azért is, mert amikor mások számára is megfogalmazzuk a problémát, mi magunk is ráébredhetünk a megoldásra. Hasonló a helyzet akkor, ha beszélgetés helyett írásban tesszük ezt (lehet ez blog, napló, vers, novella vagy akár levél is). A megfogalmazott szöveg címzettje ebben a helyzetben másodlagos, fő, hogy kiadjunk magunkból minden nehézséget.

A stressz problematikáját felismerve

egy New Jersey-i vállalat, az úgynevezett The Destruction Company más lehetőséget eszelt ki, szolgáltatását azonban csak milliárdosok vehetik igénybe. Mindannyian elképzeltük már a lassan vagy egyáltalán nem működő, épp a mentés előtt lefagyó irodai számítógépek vagy egyéb berendezések összezúzását. A fent említett cég szervezésének keretein belül kiválaszthatjuk a helyszínt, a számunkra szimpatikus – vagy épp antipatikus – tárgyat, amit össze szeretnénk zúzni, illetve a fegyvernemet, amivel szívesen vagy épp hatékonyan rombolunk.

A társaság a romok eltakarítását is magára vállalja, mindezt beleépítik a szolgáltatás díjába. Az ügyfélkör igen szűk, ami nem csak a horribilis áraknak, de az egyfajta elérhetetlenségnek köszönhető. Ugyanis a vállalattal csak ismerősön keresztül lehet kapcsolatba kerülni. A szolgáltatás igénybe vételekor azonban azt is számításba kell venni, hogy egy számítógép vagy monitor összezúzásakor nemcsak a környezetet szennyezzük, hanem a levegőbe és káros anyagokat engedünk.

Stressz?! Így tudja levezetni a feszültséget

Magyar megmozdulások is léteznek azonban annak érdekében, hogy ne hajszoljuk túl magunkat, igaz, nemzetközi kezdeményezésre. De azoknak sem szabad kétségbeesniük, akiknek nem esnek közelébe olyan helyszínek, ahol könnyedén le lehetne vezetni a stresszt. Mivel nem kell elhagynunk munkahelyünket ahhoz, hogy egy kicsit félre vonuljunk és felfrissüljünk.

Ne feledjük, hogy már az irodánkban is lehetőség van arra, hogy mintegy 15 percben elfeledjük a munkahelyi gondokat úgy, hogy utána úgy érezzük, mintha egy wellness hétvégéről érkeztünk volna haza.