Szódabikarbóna, a hétköznapi csodaszer

Napjainkban sokan már szinte csak a konyhai felhasználását ismerik a szódabikarbónának.

Pedig a háztartásban sokféleképpen használhatjuk fertőtlenítésre, tisztításra vagy akár kozmetikumok készítéséhez. Korábban egy univerzális csodaszerként tartották számon, amíg a modernkor vegyipari kozmetikumai és tisztítószerei ki nem szorították a háztartásokból. Rengeteg ok sorolható fel a szódabikarbóna alkalmazása mellett, mert nemcsak sütéshez és főzéshez ajánlott, hanem kiváló takarításra, gyomorégés csökkentésére, emésztési panaszokra, sőt még fogfehérítésre is képes.

Szódabikarbóna, a hétköznapi csodaszer

A szódabikarbóna ugyan szagtalan, mégis kiváló szagtalanító, amit annak köszönhet, hogy képes semlegesíteni a baktériumok savasságát. Számos hintőpor és dezodor alapanyagaként is szolgál, akár házilag is előállíthatóak ezek belőle. A viszketést is rendkívül jól csillapítja gombás fertőzések, bőrallergia és bárányhimlő esetén. Ha a szódabikarbónát rovarcsípésre dörzsöljük, bőrpír, viszketés és fájdalomcsillapító hatású lehet.

A régi háztartások nélkülözhetetlen kelléke volt,

ugyanis gyomorégés csillapítására is megfelel. Úgy tartják, hogy egy evőkanálnyi szódabikarbóna vízben történő feloldása és elfogyasztása, képes helyreállítani a szervezet pH-értékét, így csökkenti a puffadást, valamint a gyomorégést. Az ilyen gondokkal küzdők főzéskor is tehetnek a savas ételekbe egy evőkanál szódabikarbónát, így elkerülhetik a kellemetlen következményeket.

Gyakran olyan hétköznapi eszközök is, mint a fésű vagy a szivacs a baktériumok melegágyai lehetnek. A szódabikarbóna azonban ezen is képes segíteni, fertőtlenítő hatásának köszönhetően a baktériumokat könnyen száműzni lehet a mindennapjainkból.

Szódabikarbónát nagykereskedésekben is be lehet szerezni,

ez abban az esetben praktikus, ha mosni vagy fehéríteni szeretnénk vele. Az, hogy valóban fehérítő hatással bír, nagyban függ az arányoktól, a mosógéptől és a mosandó ruhák mennyiségétől is. Fehérítésnél a mosóporhoz kell keverni fele-fele arányban.

Szódabikarbóna, a hétköznapi csodaszerDr. Tullio Simoncini olasz kutató például arra a következtetésre jutott, hogy a szódabikarbóna alkalmas lehet rákbetegségek megelőzésére, ugyanis szerinte a daganatos megbetegedéseket a Candida okozza, aminek a legjobb ellenszere a szódabikarbóna.

Éppen ezért egy újfajta kezelési módszert kezdett el alkalmazni daganatos betegeknél, aminek lényege, hogy egy katéteren keresztül 5%-os szódabikarbónát juttat a daganatot tápláló érbe. Ennek az eljárásnak állítólag a hagyományossal szemben az az előnye, hogy semmiféle mellékhatása nincs. A Simoncini-féle terápiát Németországban, Norvégiában és Amerikában is alkalmazzák.

A szódabikarbóna fogyókúrás körökben sem ismeretlen.

Köztudottan remek ellenszere a puffadásnak a bél- és gyomorbántalmakban, segíti az emésztést, valamint a gyomor tartalmának kiürülését. Lúgosítja a szervezetet, ami elengedhetetlen a fogyókúra ideje alatt. Nem véletlen tehát, hogy a szódabikarbóna nagyanyáink nélkülözhetetlen kelléke volt, nemcsak az otthonunkat, hanem minket is tisztán, egészségesen tart.

A szódabikarbóna mellett érdemes még megemlíteni a sokak által csak bázikus por néven ismert, patikában is kapható szert. Kurt Tepperwein: Savtalanítás a fiatalság forrása című könyvében ír a por receptjéről, valamint annak pozitív hatásairól. A bázikus por, más néven a Sanders por a szervezet sav-bázis egyensúlyának kialakítására és fenntartására alkalmas. Manapság ugyan nagyon divatosak a különböző lúgosító diéták, mégis olcsóbb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldás a „lúgosító por” használata. A hatás eléréséhez elegendő lehet naponta 2 dl vízben egy púpozott teáskanálnyi port elfogyasztani éhgyomorra, majd ezt kúraszerűen 6-8 hétig folytatni.

Mi mindenre jó még a szódabikarbóna?

Szódabikarbóna, a hétköznapi csodaszer

Már korábban is sokan használták fogfehérítésre, de ezen kívül a kellemetlen szájszag száműzésére is alkalmas. Elég, ha fogmosáskor a fogkefénkre rakunk egy kis szódabikarbónát, és pár használat után már látszik is az eredmény. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinni, a fogakat valóban fehéríti, de ugyanakkor a felszínét érdessé teszi, amin aztán sokkal könnyebben tapadnak meg a szennyeződések. Ha elérjük a várt hatást, érdemes abbahagyni a szódabikarbónás fehérítést.

Nemcsak a fogainkkal tud csodát tenni, hanem a hajunkkal is. Egyszerűen készíthetünk belőle sampont, almaecettel összekeverve ápolja, fényessé teszi a hajunkat. A vegyi anyagokkal történő légfrissítésnek is búcsút mondhatunk, ha van otthon szódabikarbóna. Vízzel elkeverve kitűnő légfrissítőként szolgál, pláne ha adunk hozzá pár cseppet a kedvenc illóolajunkból. Sok háztartásban előfordult már, hogy elszaporodtak a hangyák az udvarban, esetleg a házon belül. Só és szódabikarbóna fele-fele arányban állítólag távol tartja a hangyákat és egyéb rovarokat is. Az élelmiszerekre is rendkívül jól hat.

A tökéletes állagú omlett eléréséhez csupán egy fél teáskanálnyi szódabikarbónát szükséges keverni a tojásokhoz, de a tea kesernyés ízét is elmulasztja. Következésképpen szagtalanításkor, sütéskor, főzéskor, takarításkor, szépítkezéskor is jó barátunk lehet a szódabikarbóna.

Ennek ellenére viszont oda kell figyelni arra, hogy mint bármilyen „csodaszernek” ennek is lehetnek mellékhatásai, sőt néha több kárt okozhatunk vele, mint hasznot. Éppen ezért a gyógyszertárakban már korlátozva van a kiadható mennyisége. Az oka ennek, hogy rövidtávon ugyan csökkentheti a gyomorban történő savtermelést, ugyanakkor hosszútávon az ellenkezőjét fejti ki, tehát rendszeres fogyasztása savasít. Nagy dózisú használata különösen a szív- és vesebetegségeknél valamint a magas vérnyomás esetén lehet veszélyes.

A patikákban a gyógyszerészek alapanyagként is használhatják,

például kikevert kúpok, műkönnyek alapanyaga is lehet. A gyógyszertári szódabikarbóna egyébként annyival jobb, mint a boltokban kapható, hogy a patikai tisztított gyógyszerkészítmény.

Szódabikarbóna, a hétköznapi csodaszerHáztartási, és gyógyászati használata mellett talán kevésbé ismert, hogy jövendölésre is alkalmas. Állítólag szódabikarbónával megjósolható a születendő gyermek neme. Ez a funkciója úgy működik, hogy egy műanyagtálba szódabikarbónát kell tenni, majd erre a kismama vizeletéből egy keveset ráönteni.

Ha a szódabikarbóna elkezd pezsegni, akkor fiúgyermek születése várható, ha pedig nem történik semmi, akkor feltehetően lány fog születni. Az eljárás mögött az áll, hogy a magzat neme megváltoztatja a várandós kismama hormonháztartását, ami a vizeletének savtartalmára is hatással lehet. A módszert tudományosan nem igazolták, de a kipróbálók 70 százaléknál magasabb beválási arányról számoltak be.

Ma már vannak más lehetőségeink is otthonukban takarításra, sütés-főzésre, de régebben az egyike volt azon szereknek, amik alkalmasak voltak erre. Ajánlatos ezt használni, ugyanis természetes anyag, így kiiktathatjuk a vegyszereket az életünkből. Következésképpen el lehet mondani, hogy a szódabikarbóna valóban háztartásaink nélkülözhetetlen kelléke.