Talpmasszázs

A reflexológián alapuló masszázs során a talp megfelelő zónáinak masszírozásával megnő a hozzárendelt szervek vérbősége, javul az anyagcseréje, nyirokkeringése és ezzel mozgósíthatjuk a szervezet öngyógyító erőit.

Már az ősi egyiptomi gyógyászatban is alkalmazták a kéz és a láb reflexzónáinak masszírozását. Egy 1917-ben megjelent Fitzgerald könyv már az indiánok gyógyító eljárásai között is megemlíti. A talpon egyébként közel 70.000 idegvégződés található. A talpmasszázs, a reflexológia ezen pontok nyomásával hatást gyakorol egy adott szerv zónájára, a stimulálás hatással van a központi idegrendszerre, a vérkeringésre, és a belső szervekre, így a talpmasszázs beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait. Szervek, szervrendszerek működését stimulálja, ingert képez a szervezet számára az optimális működés érdekében, hogy a fennálló esetleges funkciózavarokat maga javítsa ki.

A talpreflexzóna-masszázs sikeres, ősrégi módszer a betegségek megelőzésében és kiegészítő kezelésében.

Ha szervezetünkben felborult az egyensúly, az a talpon megjelenik lerakódások formájában. A talpmaszázs, a reflexológia szerint a test három részén tükröződik az egész szervezet: a fülön, a lábon és a kézen. Azonnali pozitív hatások érezhetők rögtön a kezelés alatt és után (a lábak, akár az egész test felmelegedése, relaxált állapot és meglévő fájdalmak csökkenése, megszűnése). Késleltetett hatások a kezelést követő napokban és hetekben is jelentkezhetnek. Anyagcsere-folyamatok működésének javulása, a kiválasztás fokozódása és minőségének változása (vizelet, széklet, verejtékezés, amik kellemetlenek lehetnek, de jelzik a szervezet reakcióját a masszázsra) jobb, energikusabb közérzet.

A talpmasszázs a láb higiénia előkészítésével kezdődik, ez nem egyenlő a talp pedikűrrel csak a láb megtisztítását jelenti. Ezt követően, az ellazulás érdekében, a jobb majd a bal láb masszázsa következik bevezető, terápiás masszázsfogásokkal. A ráhangolódás után veszi kezdetét a reflexológia, amikor a kezelő a szervek zónáin végighalad és megfelelő intenzitással, meghatározott ideig stimulálja azokat. A kezelés általában 30-60 perc között változhat, ez már a masszázst végző személytől és a páciens állapotától függ. Maga a masszázs kellemes érzés, ám a problémás területeken kellemetlen, fájó érzést tapasztalható. A talpreflexológia, a talpmasszázs felhívhatja a figyelmet bizonyos egészségügyi problémákra. A kezelés előtt 1 órával már nem érdemes szilárd táplálékot fogyasztani, ellenben előtte is és utána is bőségesen folyadékfogyasztás ajánlott. (Szénsavmentes víz vagy gyógynövény teák.)

talpmasszázs