Alma a vitaminforrás

Télen kiemelt fontosságot élvez a vitamin és egészségünk megőrzése, hiszen mindenki szeretné elkerülni a betegségeket és azok esetleges szövődményeit.

Egészség és vitaminVannak olyan fontos vitaminok, amik hatása ilyenkor hatványozottan érvényesül, mivel télen a hideg időben az emberek nem mozognak annyit, kevesebbet vannak kint a friss levegőn, így lelassul az életvitelük. Ilyen például az A-, B1-, B6-, C- és D-vitamin.

Ezeket a vitaminokat vagy nem tudja előállítani a szervezetünk vagy nagyon gyorsan kiürül belőle, ezért gondoskodnunk kell megfelelő pótlásukról. Ezért fontos a megfelelő táplálkozás, a sok gyümölcs és a rengeteg zöldség, illetve az egyes vitaminkészítmények fogyasztása.

Az A-vitamin többek között szemünk egészségéért felel.

A vezetés, a számítógéppel folytatott munka, az olvasás jobban igénybe veszi a szemet, különösen télen, amikor rövidebbek a nappalok. Ilyenkor a szürkület, a napközbeni fényhiány és a mesterséges világítás fokozottan erőlteti a szemet. Kiváló A-vitamin források: spenót, tojás, sárgarépa, sütőtök. Ajánlott napi mennyiség: 5000-10000 NE (Nemzeti Egység). Az A-vitamint nem szabad hosszabb ideig fogyasztani, nehogy túlzott mennyiség halmozódjon fel a szervezetben.

A stresszes életvitelt folytatóknál kifejezetten fontos lehet a B1-vitamin fogyasztása, idegvédő és „stresszmentesítő” hatása miatt.

Télen az emberek a fényhiány miatt hajlamosabbak a depresszióra is. Ilyenkor tehát érdemesebb minél több B1-vitamint fogyasztani. B1-vitamint tartalmazó ételek: dió, mogyoró, napraforgó és egyéb magvak, karfiol, burgonya, sertés és csirkehús, (főleg a csirkemell). Ajánlott napi mennyiség: 300-500 mg.

Aki meg szeretne szabadulni a karácsonykor felszedett esetleges kilóktól, az fokozottan figyeljen a B6-vitamin pótlására, mivel ez a vitamin nagyon gyorsan kiürül a szervezetből. Hiánya idegességet, ingerlékenységet, menstruációs panaszokat vagy akár szájzug berepedést okozhat. A fogyókúrák alkalmával könnyen kialakulhat vitaminhiány, ami legyengíti szervezetünket. Ez a téli hónapokban igen veszélyes lehet. B6- vitamin pótlására alkalmas a banán, sörélesztő, csirkehús, lencse, máj, uborka, spenót. Ajánlott napi mennyiség: 25 mg. Nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott.

A zöldségekben sok a vitaminNem kérdés, hogy a téli időszakban az egyik legfontosabb a C-vitamin megfelelő pótlása, mivel az emberi szervezet nem képes azt előállítani. Ez a vitamin erősíti az immunrendszer védekező képességét és ezáltal segít megelőzni a megbetegedéseket.

Megtalálható citrus-félékben, mint a narancs, citrom, mandarin, brokkoliban, paprikában és a kiviben is. Ajánlott napi mennyiség: 1000 mg. A felesleges C-vitamin kiürül szervezetünkből.

A D-vitamint boldogság és napfény vitaminnak is nevezik,

mert a napfény feltölti a szervezetünket vele, de alapvetően szervezetünk nem képes az előállítására. Télen kifejezetten fontos fogyasztása, mert ilyenkor alapból kevesebb fény ér minket, főleg, hogy nem is tartózkodunk annyit a szabadban. Hiánya rosszkedvhez és elhízáshoz is vezethet. Ebből következtethetünk jótékony hatásaira, az anyagcsere és az immunrendszer támogatására. D-vitamint tartalmaz a hering, lazac, gomba, tojás, és a tejtermékek többsége. Ajánlott napi mennyiség: 1000-2000 NE (Nemzeti Egység).