víz_masszázs

A víz elnevezése a latin aqua szóból ered.

A hidrogén- és oxigénvegyület különlegessége, hogy földünkön gáz, folyadék és szilárd halmazállapotban is fellelhető, sőt felnőtt korban testünk 60%-át a víz építi fel. Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle. A sejt – és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja, ezért kiemelten fontos odafigyelni a víz fogyasztására (10 kg testsúlyonként 3,33 deciliter víz szükséges naponta).

A megfelelő folyadékbevitel segíthet bizonyos betegségek (pl.: vese betegségek, ízületi problémák) elkerülésében, de a vitaminok is megfelelőbben fel tudnak szívódni. Mindemellett a vizet külsőleg is számos esetben alkalmazzuk, például gyulladásos területekre vagy lázunk csillapítására borogatásként.

Különböző kultúrákban fellelhető a fürdőzés, a fürdők hagyománya. Hallhattunk már a skót zuhanyzás, a török fürdők, az orosz banja és a finn szauna világáról, vízkúrákról (Kneipp), pakolásokról, lemosásokról, balneoterápiáról, de nem kell messzire menni, hiszen hazánk gyógyfürdői is nagyon híresek.

 

Vízkezelések

Bármilyen furcsa, vízzel masszírozhatunk is. Az ilyen kezeléseknél a víz nyomását, illetve hőmérsékletét használják ki.

A zuhanó víz masszázsa adhatta az ötletet a víz alatti sugármasszázshoz, a tangentorhoz. A kezelést általában egy kádban tangentor készülékkel végzik. A kezelési idő átlag 20-30 perc, amely alatt akár az egész testet, vagy csak egy adott testrészt dolgoznak meg felmelegített víz vagy termálvíz (34-37 °C-os) segítségével. Kiválóan alkalmas görcsös állapotú izmok ellazítására, az izomzat vérellátásának javítására, gyógymasszázsra való előkészítésre, valamint műtéti és baleseti utókezelésekben egyaránt. Erősíti a legyengült izomzatot, javítja a vérkeringést, általánosan javítja a közérzetet.

Több olyan terápia is ismeretes, melyek a víz hőmérsékletének váltogatásából eredő immunerősítő és keringésserkentő hatásokat használják ki.

víz - váltófürdő

Ilyen például a skót zuhany, mely magasnyomású hideg meleg vízsugárral kezel, a taposófürdő, vagyis amikor a páciens hideg meleg lábfürdőben lépdel felváltva, a váltóleöntés valamint a váltófürdő, melynek a táplálkozásra és testedzésre is kiterjedő változata a Kneipp-kezelés.

Hazánkban is ismert vizes terápia a Watsu terápia, amit egy amerikai terapeuta fejlesztett ki a víz jótékony hatásait ötvözve a Shiatsu gyógyászat elemeivel. A módszer lényege, hogy a terapeuta a víz ellenállását felhasználva, a test különböző pontjain nyomó mozdulatokat végez. Eközben a kezelendő személyt karjaiban tarja, lebegteti, mozgatja, forgatja és masszírozza a 34-35 °C-os víz felszínén.

A masszázs és a víz

A mechanikai ingerek kitágítják az ereket, elősegítik az anyagcserét. Javul a vérellátás, ezáltal a szövetek oxigén- és tápanyagellátása is. Gyorsul a nedvkeringés, nagyobb területen alakul ki értágulat, csökken a vérnyomás, bekövetkezik a szív tehermentesítése is. Mivel a masszázs során anyagcserénk fokozódik, különösen érdemes odafigyelni a megfelelő folyadék-utánpótlásra. A folyadékot mindig víz, vagy izotóniás italok formájában pótoljuk, illetve masszázs után fogyaszthatunk lédús gyümölcsöt (alma, dinnye).

Igyon sok vizet (tiszta szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet, pí-vizet, stb.) a masszázs előtt és után, hogy a méreganyagok kiürülése hatékony legyen. A masszírozás jelentős hatást fejt ki a nyirokrendszerre. Megindítja a nyirokkeringést, ami jótékonyan hat a szervezetre, ám megfelelő folyadékbevitel nélkül a toxinok nem képesek távozni a szervezetből. Amire még érdemes odafigyelni: az ital hőmérséklete. A hűtött folyadék ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem oltja gyorsabban a szomjat, viszont testünknek fel kell melegítenie, így akár meg is fázhatunk tőle.

Alkalmazása a gyógyászatban sokrétű és nagy szerepe van egészségünk megőrzésében is. Ezek után egy fürdőben töltött nap, vagy egy kiadós reggeli úszás után is jusson eszünkbe, hogy egy masszázzsal még teljesebb lehet a kikapcsolódás.