SEARCH

1. Saját otthonunkban is kényeztethetnek    –    hvg Travelline

2. Hogyan válassz jó masszőrt?    –    Ötvenentúl

 

***

 

Saját otthonunkban is kényeztethetnek


A wellness nagyra nőtt világában alig akad olyan ember, aki ne hallotta volna még a spa szót vagy a szállodák, gyógyfürdők, szépségszalonok által ígért megfiatalító, megszépítő és egészséget is aktívan támogató borsos vagy éppen elfogadható árú szolgáltatásait. De mit tegyen az, aki nem akar kimozdulni otthonról?

masszázsA mobil spa lehet a megoldás azoknak, akiknek nincs kedvük vagy idejük elmenni máshova egy kis kényeztetésre. A spa által biztosított élményt turbózza fel teljes mértékben személyre szabott módszerekkel, az otthon bensőséges hangulatával és a testet, lelket holisztikus szemlélettel kezelő szakember speciális tudásával. Az itthon még csak születőben lévő szolgáltatásforma külföldön már elterjedt. Gyökerei a legény- és lánybúcsúk, illetve a day-spa-k és mobilpartik szervezéséhez nyúlnak vissza. A hazai szolgáltatók piaca igen kicsinyke. Ráadásul a többség szolgáltatásában, programjaiban, kezeléseiben szó szerint csak névleg van jelen a spa és az ehhez kapcsolódó szemlélet.

A mobil spa az otthon megszokott kényelme és nyugalma mellett jelentős idő megspórolásával teszi hatékonyabbá a pihenést, a regenerálódást. Egyesek idős koruk miatt, mások fizikai vagy testi adottságaikat szégyellve nem tudnak, vagy nem szívesen mozdulnak ki, mennek nagyobb közösségbe. Számukra a mobil spa megváltás. Elérhetővé teszi a földi mennyországot és sok esetben megváltoztatja az egészségtelen életmódot. 

Bár a hazai piac a férfiak kiszolgálására is felkészült, nálunk közel sem annyira természetes, hogy a kezeléseket nemcsak nők vehetik igénybe. Az alsó korhatár általában 18 év, az ennél fiatalabbaknak felnőtt kísérőre (anya-lánya nap) van szüksége. Mindezek ellenére elmondható, hogy Magyarországon a kismamáktól az elfoglalt üzletembereken át az idősebbekig bárki megtalálhatja a számára megfelelő szolgáltatást a szépségápolás, a prevenció, a kezelés vagy épp a gyógyulás érdekében.

Csak extrém esetekre nem készültek fel a szolgáltatók,

ezért arra még a leggazdagabbaknak sincs lehetőségük, hogy kedvenc macájuk és macskájuk egyszerre manikűröztessen a spa-élmény után. Nem okozhatna meglepetést, mégis többeknek leesik az álla, ha a szolgáltatást végző szakember az előzetes – vendég általi aláírást is igénylő – állapotfelmérésben olyan betegségekről kérdez, mint tuberkulózis és AIDS. Kizáró ok a súlyos szívbetegség, a vérrögképződésre való hajlam, bőrbetegség, sebek, vagy daganatok, rák, tuberkulózis, láz, valamint a törések, ilyenkor sajnos a kezelés nem valósítható meg. A legjobb cégek nemcsak vendégeiket, hanem kollegáikat és eszközeiket is folyamatosan ellenőrzik, éppen ezért a személyre szabott kezelés alapkövetelmény.

A mobil spa esetében is kötelező alapelem a fürdő, de vannak kimondottan csak szépségkúrára és -kezelésekre épülő különböző arc- és testkezeléseket, hajvágást, manikűrt, pedikűrt és sminket egyesítő programok is. Külön ágat képviselnek a masszázsok, a méregtelenítő, fogyasztó és a relaxációval kombinált kezelések. Kiegészítő elemként megjelenik a reflexológia, a dietétikai tanácsadás, a mágnesterápia és még a fittness program is. Az igazi mobil spa azonban összetett szemléletet és szolgáltatásokat takar, mely fizikai és mentális síkon egyesíti a szépségápolás, az egészségmegőrzés, az egészséges életmód és a holisztikus szemlélet alapjait.

„A mi cégünk minden korosztályt figyelembe véve, elsősorban az egészségmegőrzést tartja szem előtt. Szolgáltatásaink nem csak komfort érzetet adva kényeztetnek, hanem az egyén egészségi állapotának felmérése után komplex lehetőségeket és megoldásokat is kínálnak. Fontosnak tartjuk a természetes anyagok használatát, és az elfeledett hagyományos technikák (köpölyözés) alkalmazását is. Teljesen személyre szabottan ötvözzük a masszázs technikákat és a természetgyógyászatban használt elemeket, frissen és a vendégek szeme előtt készítjük el a természetes alapanyagú kezelő termékeinket (szűrt uborka, cukkíni lé hidratáláshoz, mézes kezelések, kecsketej, tojás vagy éppen az évszaknak megfelelő aktuális gyümölcsök, termések)” – mondja Szántó Tibor a Xantos mobil masszázs és spa ügyvezetője.

Aki kipróbálná, az legkevesebb nyolcezer forintért vagy pénztárcája vastagságától függően akár több százezerért is választhat egy órás, de akár egész napos mobil spa-t is. Így az otthoni Kánaán megteremtése ma már a kényeztetéssel járó boldogság hormonokat is házhoz hozathatja. Előnyös azonban, ha a fürdőszobában nem tusoló van, hanem kád.

Szoboszlai Krisztina

 

 

 

Hogyan válassz jó masszőrt?


Biztosan te is tudod, milyen, mikor „elaludtad” a nyakad, vagy egy rossz mozdulattal meghúztad a hátad.

páros masszázsNehezen mozdulós helyzetek, fizikai terhelés, mozgásszervi problémák mellett, műtétek utáni rehabilitáláskor, ülőmunkát végzőknek, vagy éppen a sok állástól érzékeny derekúak, fejfájósok, krónikus fáradtságban szenvedők számára is tökéletes a masszázs. A stressz okozta görcsök, problémák oldásáról nem is beszélve. Szállodákban, SPAk-ban borsos lehet az ára, de magáncégeknél, egyéni masszőröknél általában csak 4-10 ezer Ft 50 perc. Ennyit pedig, havonta egyszer-kétszer megérhet, hogy elkerüljük a reumatológia előtti orvosi várót. Igaz, termálvizekről híres országunkban nem sokan vannak, akik eleget tudnak a masszőrökről és a masszázsról. Ráadásul az egészség, a pihenés és a kikapcsolódás érdekében még azt a kevéske tudást is alig-alig használjuk.

Egy egész testet átmozgató, alapos masszázs után néhány napig mindenki lazábbnak, kilókkal könnyebbnek érzi magát. A masszázs az izmok mellett jó hatással van a bőrre, az anyagcserére (méregtelenítés), az idegrendszerre is. De mit tegyen, akinek nincs tapasztalata, hogyan keressünk megfelelő szakembert?

 • A komolyan vett masszázs nemcsak unaloműzés vagy időtöltés, hanem testi-lelki egészségünk szolgálója, ezért a legjobb masszőrajánló mindig egy megbízható ismerős, aki már tesztelte a masszőr kezét, hozzáértését. Természetesen az ajánlás nem garancia arra, hogy a mi problémánkra is megtaláltuk a legmegfelelőbb embert, de egyfajta biztonságot ad, és megalapozza a bizalmat, amely a masszázshoz elengedhetetlen.
 • Aki biztosra akar menni, jól teszi, ha az első találkozás előtt az internet, facebook vagy iwiw segítségével is ellenőrzi az ajánlott személyt (végzettség, cég, ahol dolgozik, referenciák, szolgáltatások, árak).
 • Választás előtt érdemes ismerkedni a szolgáltatási lehetőségekkel is, és összehasonlítani a magán- és céges honlapok, esetleg a szállodák és SPA-k ajánlatait, szolgáltatásait és árait.

Szántó Tibor, a Xantos Mobil Masszázs ügyvezetője szerint:

„A masszőr olyan, mint egy katalizátor, a tudás és a segítőkészség mellett nyugalmat és békét kell sugároznia. Képesnek kell lennie arra, hogy a kezelés során a nyugalmat és a békét átadja a vendégnek. Életvezetési tanácsokat, esetleges gyógymódokat javasoljon, vagy egy felismert betegség esetén megmutassa a megfelelő szakorvoshoz vezető irányt. De sajnos sokan csak tűzoltásra veszik igénybe a masszázsszolgáltatást akkor, amikor már kialakult problémát, betegséget kell kezelni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a masszőrrel előzetesen konzultáljunk.”

 • A megbeszélés történhet e-mailen, de a legjobb a telefonhívás, mert ilyenkor a hang szimpátiája mellett, a masszőrtől várható lehetséges bánásmódot is érzékelheted.
 • Nyugodtan kérdezz a masszázs típusa és folyamata felől is!

Bár a csontok állapota, az izmok tónusa, az ízületek mozgékonysága bizonyos kor után változik, a masszázst illetően maga a kor nem annyira befolyásoló tényező. Talán csak a kevés mozgás, a vérhígító gyógyszerek, az előrehaladott csontritkulás és az esetleges műtétek szabhatnak korlátokat bizonyos kezelések hatékonyságának. A problémád pontos ismerete nagy segítséget jelent a masszőr számára. Így akár előzetesen és közösen is meghatározható a masszázs típusa vagy a lehetséges kiegészítő gyógymód. Az előzetes megbeszélés fényt deríthet olyan esetekre is, amikor a masszázs mint módszer nem ajánlott, vagy kifejezetten ellenjavallott (fertőző betegségek, lázas, alkoholos állapot, rosszindulatú daganatos betegségek, nagyon magas, nem kezelt vérnyomás, zavart elmeállapot vagy friss műtétek, trombózis, epilepszia).

Az előzetes információszerzés mellett fontos, hogy masszázs előtt légy tisztában saját céljaiddal (relaxáció, pihenés, adott probléma, betegség kezelése), elvárásaiddal is.

 • Döntsd el a masszázs helyszínét! Ha hozzád jönnek, az kényelmesebb, de előtte esetleg nem tudsz szaunázni vagy úszni; ha te mész, akkor számolnod kell az utazással és az idővel, illetve a megfelelő ruhaválasztással (olajos masszázs a fehérneműk réme, hajigazítás stb.).
 • Magánlakásra csak ismerős ajánlására menj, soha ne fizess előre, ismeretlenül.
 • Legyen gyanús, ha egy masszőr csak nőket vagy csak férfiakat akar kezelni, esetleg szakmai végzettségét nem akarja elárulni.
 • Az árat és az időtartamot már előre, a bejelentkezéskor érdemes tisztázni.
 • Előzetes megbeszélés tárgya lehet a várható kezelések száma és a kezeléshez használt anyagok is. Ez utóbbit az érzékeny bőrűek vagy az allergiások mindenképpen tisztázzák!
 • Nem célszerű teli hassal érkezni, de vizet előtte és utána is fogyaszthatsz, ezzel segíted a méreganyagok kiürülését.
 • Késni sehonnan sem illik, és itt a késés általában saját idődet csökkenti. (Lemondani minimum 24 órával előre illik!)
 • Meleg vízzel zuhanyozni a masszázs előtt nemcsak higiéniai okból javasolt. Wellnessekben a 15 perccel előbbi érkezés egy meleg fürdővel segít felkészíteni a testet, levetkőzni vagy átöltözni, esetleg számíthatsz arra is, hogy valamiféle kérdőívet kell kitölteni.
 • Nyugodtan érdeklődhetsz előzetesen a kezelések felépítéséről, folyamatáról, tartalmáról és a helyi szokásokról, öltözékről, illemről is. Az ékszereket érdemes otthon hagyni!
 • A masszázsok többsége – az egész test kezelése miatt – vetkőzéssel jár. Ma már általános, hogy szégyenlősebbek magukon hagyják az alsóneműt (fürdőruhát), vagy a szolgáltató egyszer használatos fehérneműt (tangát) biztosít. Férfiak számára is.
 • A szégyenlősek megválaszthatják a masszőr nemét is, de ne felejtsd el, az igazi masszázs nem szexuális szolgáltatás!

Általában a masszőr diszkréten félrenéz vagy elhagyja a helyiséget,

míg a vetkőzés és az ágyra fekvés (többnyire először hasra) tart. Továbbá az egész masszázs során törülközővel takarják a fedetlen és éppen nem kezelt testrészeket.

 • Fontos, hogy a masszőr kezével, a kezelés erősségével már az elején tisztában légy. Így kérhetsz egy közepes, gyenge és egy erős masszázs „kézpróbát”, hogy eldönthesd, melyiket választod.
 • Kezelés alatt próbálj ellazulni, pihenni, relaxálni, de bármilyen érzésed, észrevételed, kellemetlenséged támad, azonnal szólj a kezelőnek (hideg, meleg, fény, zene stb.)!
 • A kezelés menetével, intenzitásával kapcsolatban érdemes akár menet közben is igényeket támasztani. Ne a végén derüljön ki, hogy valaki erős masszázst szeretett volna, de relaxot kapott.

A kezelés végeztével a masszőr picit hagyni fog pihenni, esetleg ki is megy a helyiségből. Ilyenkor 5 percnél tovább nem illik bent tartózkodni, de ez az idő jár neked, hogy lassan magadhoz térj a kezelés okozta állapotból, és fel tudj öltözni. És még egy utolsó tudnivaló: A borravalókat általában nem tartalmazza az ár, ez kb. 10-20 százalék szokott lenni. De egyáltalán nem kötelező adni.

Szoboszlai Krisztina

Back to Top