Fogyókúra vagy életmódváltás?

Itt a tavasz. Egyre többen kezdenek el készülni a bikiniszezonra.

A legtöbben az ünnepek alatt felszedett, esetleges plusz kilók miatt aggódnak, amik a legtöbb ember esetében nem egyszerűen tűnik el. Éppen ezért néha érdemes lenne változtatni az életvitelünkön. De vajon tudjuk-e mi a különbség a fogyókúra és az életmódváltás között? Az egyik legszembetűnőbb és alapvető különbség az életmódváltás és a fogyókúra között az időtartam. Mint a nevükben is benne van, az egyik egy kúra, ami egy rövidebb, átmeneti időszakot jelent, a másik, az életmódváltás viszont egy hosszabb folyamatot jelöl.

A fogyókúra ideje alatt igyekszünk megtisztítani testünket a felesleges salak- és méreganyagoktól, valamint a lehető leggyorsabban szeretnénk fogyásra bírni testünket.

Az interneten rengetegféle kúra és „csodarecept” kering, ami 100%-os garanciát ígér a fogyásra. Igen ám, de ezekkel vigyázni kell! A legtöbb ilyen kúra ugyanis megvonással készteti a szervezetünket az elraktározott készletei felhasználására, ami átgondolatlanul igen veszélyes lehet. Amennyiben hirtelen mindent megvonunk a szervezetünktől, fáradékonyakká válhatunk, ingerlékenyebbek lehetünk. De a jótékonynak induló kúra nem csak a hangulatunkra lehet kihatással, a koplalástól könnyen leeshet a vércukorszintünk, vagy a vérnyomásunk, ami akár ájuláshoz is vezethet. Ez különösen azok számára jelenthet nagy veszélyt, akik sporttal is küzdenek a felesleges kilók ellen.

Egyre többen kezdenek el készülni a bikiniszezonra. A legtöbben az ünnepek alatt felszedett, esetleges plusz kilók miatt aggódnak, amik sokaknál nem egyszerűen tűnik el. Ezzel szemben az életmódváltás egy olyan (természetesen lassabb) folyamat, mely során fokozatosan szabadulunk meg rossz szokásainktól.

Hagyjuk el étrendünkből a nehezebb, zsíros, vagy cukros ételeket, szokunk le az egészségtelen nassolásról, a különböző cukros üdítőkről és térünk át az egészséges, rendszeres táplálkozásra. Ez a módszer sokkal tudatosabb, hiszen nem vonjuk meg szervezetünktől a fontos tápanyagokat, csak elhagyjuk étrendünkből azokat az elemeket, melyekre tulajdonképpen nincs szüksége. A rendszeres táplálkozás és mozgás segít visszaállítani testünk egészséges egyensúlyát. Így fokozatosan ugyan, de szebb és hosszantartóbb eredmény érhető el, ráadásul közben sokkal fittebbnek és egészségesebbnek is érezzük magunkat. Nem szükséges tehát koplalnunk, ha karcsú és fitt idomokat szeretnénk. Kitartás viszont kell!