Egészségmegőrzés a téli időszakban

Mit tehetünk a rossz idő beköszöntével, hogy megőrizzük egészségünket? Az egészség nagyon fontos, de nem ez az egyetlen. Ugyanennyire fontos a mentális, szellemi egészség megőrzése is.

A hidegebb időben is ugyanúgy szükséges gondoskodnunk a jó közérzetünkről, mint a melegebb évszakokban. Bár kevesebb napsütéshez jutunk különböző okok miatt, nem szabad hagyni, hogy ez a hangulatunkra is kihasson. Ezért, amikor csak tehetjük, menjünk ki a szabadba. Erre a legalkalmasabb egy séta a természetben, hogyha az időjárás is megengedi. Ez is segít, hogy feltöltődjünk pozitív energiával. Ilyenkor adatik arra lehetőség, hogy egy kicsit elmerengjünk, csodáljuk a természet szépségeit és ne a munkával foglalkozzunk. Ez jót tesz mind az elmének, mind pedig a szervezetnek. Ám a kirándulás alkalmával a megfelelő öltözetre is figyeljen mindenki, mert még meg is fázhat. Aminek pedig sok értelme nem lenne, mert pont az egészségmegőrzés a célunk.

Egészségmegőrzés a hidegben.A természetes napsütéssel vitaminhoz jut szervezetünk, valamint javítunk a közérzetünkön is. A jó hír az, hogy a vitamint lehet pótolni. A többi jótékony hatását viszont sajnos nem. De lehet olyan alternatívákat találni, amitől a hűvösebb évszakokban is megmarad az ember jó közérzete.

Ekkor sokat tudnak segíteni olyan szolgáltatások, amelyek keringésünket stimulálják. Ilyen például egy jó masszázs, amely jótékonyan hat a keringésre, és még el is lazítja az izmokat. Mindemellett segít relaxálni is.

Ezeket a szolgáltatásokat választhatjuk akár a munkahelyünkön, vagy akár szabadidős programként is. Mindenesetre az egészségmegőrzés szempontjából nagyon fontos, hogy ne úgy dolgozzunk, mint a robotok, hanem időnként álljunk fel az asztalunktól és mozogjunk egy keveset. Ez a mozgás lehet csak annyi, hogy egy kicsit kinyújtóztatjuk magunkat, vagy sétálunk egyet az épület körül.

Az is elegendő lehet, ha irodai székes masszázst választunk.

Az irodai feszültség már ott a helyszínen megszűnhet.Ez azért is jó megoldás, mert ruhában az ember kisebb eséllyel fázik meg, viszont mégis van arra lehetősége, hogy egy kicsit el tudjon lazulni munkaidőben. Ez előnyös, mert az irodai feszültség már ott a helyszínen megszűnhet. Ezáltal otthon már egy harmonikus, kiegyensúlyozott ember lehet jelen. A vérkeringés stimulációja mellett további pozitívum, hogy az agy működésére is jótékony hatással van.

Északi szomszédaink példáját követve a szaunázás is egy jó lehetőség. Ennek a fajta egészségmegőrző módszernek van még egy jótékony hatása: segít a méregtelenítésben is, így a szervezet képes tovább megőrizni egészségét, valamint alkalmazkodó képességét a zordabb időhöz.

Ráadásul, a szauna és a masszázs csökkenti a tipikus munkahelyi megbetegedések kialakulásának kockázatát is. (Ilyen tipikus betegségek: stressz, korai kiégés, szív- és érrendszeri betegségek.) Ezt a jótékony hatást a relaxáció segítségével érik el.

A munkahelyen viszont még számos egészségmegőrző praktika alkalmazható.

Bár az irodai munka sok helyen megszabott öltözetet követel, ez nem zárja ki, hogy az egészségmegőrzés legyen az egyik fő szempontunk. Az őszi-téli időjárás sajátossága, hogy nehéz megfelelő hőérzetet teremteni. Ezért is fontos odafigyelni egymásra. Jó, ha tudjuk, hogy a fázósak csoportjába, vagy a jegesmedvék csoportjába tartozunk. De a munkahelyen toleránsnak is kell lennünk, mert kollegiális gesztus, ha figyelembe vesszük mások vérmérsékletét, problémáit, esetleg betegségét.

Ha valakit elér a betegség.Abban az esetben, ha valaki a fázós típusba tartozik, ajánlott gondoskodnia melegebb ruházatról, vagy valamiről, ami melegen tudja tartani. Ez lehet akár egy plusz kardigán, pulóver vagy egy hősugárzó, ami segít a komfortérzeten.

Az öltözködés mellett alternatív megoldásként jelenik meg a táplálkozás. Például, aki fázósabb, vagy éppen meg van hűlve, az fogyasszon több forró italt. A mi kedvencünk a gyömbértea, vagy a gyógynövény tea. Ezek felmelegítenek és attól függően, hogy milyen fajtát fogyasztunk még egyéb jótékony hatásuk is van a szervezetre. De nem csak a forró ital, hanem a meleg étel és az ételek fűszerezése, illetve a kiegyensúlyozott táplálkozás is segítségünkre lehet. Természetesen maga a vitamin pótlása, a mozgás, a pihenés, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is elengedhetetlen az egészséghez.

Ha pedig valakit elér a betegség, akkor először mindenképp próbálja ki a természetes gyógymódokat otthon. Dolgozni mennie nem biztos, hogy megérné, mivel így könnyen megfertőzheti kollégáit. Ezért mindenki érdeke az egészségmegőrzés, hogy minél előbb jó egészségnek örvendjen a megbetegedett személy.