Homeopátia mizéria

A homeopátia vagy szelíd gyógymód egy a német orvos-kémikus, Samuel Hahnemann XVIII. században létrehozott alternatív módszere.

De most a homeopátia ismét reflektorfénybe került. Az EASAC (Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete) 2017. szeptember 20-án megjelent állásfoglalásában a szakértők a következőket nyilatkozták:

“Az irodalom kimerítő áttekintése után sem állnak rendelkezésre a homeopátiás termékek és eljárások hatékonyságát alátámasztó, tudományosan elfogadható, kellőképpen meggyőző és reprodukálható bizonyítékok.”

Fontos definiálni miről is beszélünk.

Mi a baj a homeopátiával? A homeopátia a hómoion (hasonló) és a páthos (szenvedés) görög szavakból ered. Központi gondolata így a „hasonlót hasonlóval gyógyítani” alapelv, mely szerint a beteg olyan homeopátiás eljárással készült terméket kap, ami egészséges emberben ugyanazokat a tüneteket váltja ki, mint amelyek a betegre is jellemzőek. Hogy a homeopátiás szer ne beteggé tegyen, hanem gyógyítson, a módszer követői a készítményeket sok lépésben hígítják. Az eredeti elv szerint a betegek egyedi tünetei alapján egyedi összetételű kezelést kellene, hogy kapjanak.

De a tudós emberek szerint nincs bizonyíték rá, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne és a homeopátiás készítmények állítólagos hatása tulajdonképpen placebohatással magyarázható.

Tulajdonképpen két alapvető változás történt a kezdetek óta. Az egyik a tömegtermelés, aminek hatására a homeopátiás szerek napjainkban már nem mindig hosszas kikérdezés után kerülnek a beteghez. A másik jelentős változás pedig a termékek összetétele. Számos szer van a tudósok szerint, ami hígítatlanul tartalmaz hatóanyagot, ráadásul egyre több a kombinációs gyógyszer.

Tulajdonképpen a vita már régóta zajlik, de 2015-ben kapott igazán erőre. Az MTA állásfoglalása egy 2015-ös ausztrál kutatásra is hivatkozik. Ez 226 tanulmány vizsgálata után kimondta, hogy egyetlen egy sem tudja bizonyítani: a homeopátiás szereknek bármiféle hatását. Ráadásul egyetlenegy betegség esetében sincs konkrét, minden kétséget kizáró, kísérletileg megismételhető bizonyíték arra, hogy a homeopátia működne. Összefoglalva:

Vezető európai tudósok azt mondják ki, hogy a homeopátia tudományosan értelmezhetetlen, kísérletileg nem igazolt – és még veszélyes is lehet.

Vezető európai tudósok azt mondják ki, hogy a homeopátia tudományosan értelmezhetetlen, kísérletileg nem igazolt – és még veszélyes is lehet.Éppen ezért szeretnék egy egységes szabályozói keretrendszer kidolgozását, amely kötelező érvényű lenne valamennyi gyógytermékre, beleértve az emberi és állati alkalmazásra szánt homeopátiás készítményeket is.

Például konkrét javaslatként felmerült, hogy a homeopátiás szereket  legyen kötelező ugyanolyan hatékonysági, biztonsági és minőségi vizsgálatoknak alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. Magyarországon egy kiskapunak köszönhetően a homeopátiás szerekről nem kell megmondani, hogy az mire is lenne jó pontosan, így pedig a hatékonyságáról sem kell állítani semmi konkrétat.

Az állam, illetve a társadalombiztosítás ne támogasson homeopátiás szereket, ha azoknak nem bizonyították a hatékonyságát.

A gyártók számára kötelező legyen feltüntetni a termékek csomagolásán a pontos hatóanyag-tartalmat és a mennyiséget, mint egy gyógyszernél.

A reklámokban a hatékonyságot csak bizonyítási kényszer terhe mellett lehessen kommunikálni.

Mindezek után: mi a baj a homeopátiával?

A mai homeopátia sokszor már csak halványan emlékeztet az eredeti módszerre. Ráadásul ezek a szerek gyógyszer címkét kapnak úgy, hogy a gyógyhatására semmilyen bizonyíték nincs. Továbbá sajnos a homeopátia alkalmazása sok esetben nem a módszerben rejlő lehetőségek és korlátok ismerete mellett zajlik, hanem tévhitek, hiedelmek alapján.