A home office veszélyei

A kialakult járványhelyzet miatt sokan home office-ba kényszerültek, ami bizonyos szempontból lehet pozitív, hiszen több ideje van az emberek kicsit magával is foglalkozni (például nem kell utazgatni a munkahelyre), és sokkal nagyobb teret kap saját idejének beosztására is.

Vannak viszont negatív aspektusai is, mint például, hogy sokkal dekoncentráltabbak lehetünk az otthoni környezetben. Nem is biztos, hogy van egy kényelmes kis otthoni irodánk, ahol dolgozhatunk. Az is lehet, hogy van, aki sokkal inkább elcsúszik a teendőkkel, ha otthon van. Ami a leginkább negatívnak bizonyuló aspektus, az az, hogy sok ember képes túlzásba vinni a munkát, ha otthonról dolgozik. Nincs meg az érzés, hogy vége a munkaidőnek, mehetünk haza, hanem még „ezt is meg kell csinálni”. Mindenekelőtt nagyon fontos leszögezni, hogy a home office veszélyei az egészségünkre is ártalmasak lehetnek. Ennek a blogbejegyzésnek a célja az, hogy néhány tippel segítsünk kicsit kordában tartani az egészségünket, amíg a lakásunk rabjai vagyunk.

1. Először is az étkezés.

Nagyon fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk akkor is, hogyha otthon vagyunk, és nem az irodában. Fontos a vitaminbevitel, amit sok zöldséggel és gyümölccsel lehet pótolni. Fehérjékben gazdag tápanyagok, segítik a teltség érzet kialakulását, táplálóak és hozzájárulhatnak (számla) a szem egészségéhez is, illetve az egészséges testsúly megőrzéséhez, kialakulásához. Erről többet egy korábbi blogunkban lehet olvasni.

Először is az étkezés.

2. Nagyon fontos a mozgás.

Ne ugyanabban a pozícióban üljünk egész nap! Sétáljunk, menjünk ki egy kicsit a friss levegőre! Váltogassunk pozíciókat, mozgassuk meg egy kicsit magunkat! Segíthet a produktivitásban, vagy a koncentráció fenntartásában, ha naponta mozgunk egy kicsit munka előtt. Egy torna, jóga, biciklizés, vagy futás nagyon hasznos lehet, de akár már 10 perc nyaktorna is segíthet.

A böjt egyik fontos és hatékony eleme lehet a jóga, amit akár naponta végezhetünk.

3. Igyunk elég folyadékot!

Nagyon fontos, hogy míg a munkahelyeken esetleg normális a folyadék bevitelünk, nem biztos, hogy otthon is, mert a munkahelyen néha mozgunk, ebédszünetet tartunk, tehát többet iszunk, mint például otthon, ahol nem kell megmozdulni sem. Próbáljunk letölteni egy alkalmazást, vagy állítsunk be időzítőt bizonyos időközönkéntre, hogy az jelezzen nekünk, ideje inni.

Igyunk elég folyadékot!

4. A helyes testtartás.

A home office veszélyei közül kiemelkedik a hanyagtartás, amit megelőzni könnyebb, mint gyógyítani, ezért fontos a helyes testtartásra való fokozott figyelem. Figyeljünk arra, hogy számítógép használatakor a monitor szemmagasságban legyen, hogy a nyakcsigolyák ne legyenek terhelve. Ha lehet, ne keresztezzük lábainkat, vagy csak rövid időre, mert a csípőnk egyenetlenül lesz terhelve, illetve a vérkeringésnek sem tesz jót. Akik megtehetik, azoknak érdemes áldozni egy tartást javító ergonomikusan kialakított székre. Erről részletesebben itt olvashatnak.

Figyeljen oda magára és másokra is a kijárási korlátozás ide alatt! Az egészség a legfontosabb érték! Kövesse Facebook oldalunkat!