Az európai energiahatékonysági címke olyan tájékoztató, amely tartalmazza a háztartási elektromos gépek (hűtőszekrények és fagyasztók, mosógépek, kombinált háztartási mosó- szárítógépek, elektromos háztartási szárítógépek, mosogatógépek, elektromos sütők, háztartási lámpák, szoba klímaberendezések) azonosítására szolgáló adatokat az energiafelhasználás és más lényeges segédanyag-felhasználás hatékonyságára vonatkozóan.

A címkén az alábbi adatoknak kell szerepelnie:

A gyártó neve, védjegye, típusazonosítója.

A készülék típusa

Energiaosztály: A, B, C, D, E, F, G
A termék energiahatékonyságát A-tól G-ig minősítik, ahol a „G” a legrosszabb energiaosztályt jelöli, az „A” pedig a legjobbat. A „G” osztályos termékek akár két-két és félszer többet is fogyaszthatnak, mint az „A” kategóriába tartozó áruk. A hűtőkre és a fagyasztókra 2004. március óta új energiahatékonysági osztályokat alkalmaznak a technológiai fejlődésnek köszönhetően megjelentek az A+, A++ és A+++-os termékek is.

energiahatékonysági címkeHa a termék rendelkezik ilyennel, európai ökocímke vagy magyar Környezetbarát Védjegy.

Piktogramok emelik ki az adott teljesítményt, illetve tulajdonságot.
Ilyenek lehetnek: éves energiafogyasztás, zajkibocsátás, tárolótér, kapacitás, fogyasztás (víz)

A címkén tartalmazott valamennyi információ az európai jogszabályokban körülírt vizsgálatokon alapul. A címkét a gyártók, a kereskedők teszik rá a termékeikre, és azt a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok ellenőrzik.

A hűtőszekrényekre és a fagyasztókra 1995-ben vezették be az energiahatékonysági címke intézményét. Az azóta eltelt időszak alatt több, mint 30%-kal csökkent az energiafogyasztás.