Napallergia

A nyár és a jó idő egyet jelenthet a felszabadultsággal és a boldogsággal.

Az allergiások számára ez az időszak azonban csak eggyel több ok az aggodalmaskodásra és a gondterheltségre. Nyáron ugyanis megnő az olyan allergiás reakciót kiváltó tényezők száma, melyek az év többi részében nincsenek feltétlenül jelen. Ilyen például a nap is. Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, amikor a szervezet, a környezet általában ártalmatlan anyagaival szemben (pollen, étel, stb.) védekező reakciót indít be. Napallergia (urticaria e solare) esetében a bőr fokozott fényérzékenységéről beszélünk, melynél a bőrön, akár már a tavasz első napsugaraival érintkezve is kiütések jelentkeznek, még a fény által nem ért, ruha alatti területeken is. Kialakulásának hátterében számos tényező állhat, ezért több fajtája is ismeretes.

Polimorf fénydermatózis

Polimorf napallergiaEz a leggyakrabban napallergia néven említett bőrelváltozás, mely az olyan bőrfelületen jelentkezik, mely még nem szokott hozzá a naphoz. Így a kiütések és a viszkető foltok megjelenhetnek a dekoltázson, a vállakon, a nyakon, valamint a karokon és a lábakon is. A nagy mennyiségű napsugárzás hatására a reakciót hólyagképződés is kíséri, mivel a keletkező reaktív oxigénkötéseket a bőr védőmechanizmusai, a nem megfelelő működés miatt, nem tudják semlegesíteni. A keletkezett kiütések 1-3 nap, naptól való tartózkodás után általában maguktól eltűnnek.

Védekezés ellene

 • magas UV-A védelmet biztosító fényvédő termékek használata
 • antioxidánsokat tartalmazó normál testápolók használata (két héttel nyaralás előtt)
 • a tapasztalatok szerint halolaj, omega-3 zsírsav, kalcium-készítmények használata
 • A-provitamin vagy béta-karotin, megelőzés céljából

Mallorca-akné

Mallorca aknéAz allergia ezen fajtájánál a szőrtüszők gyulladása figyelhető meg, ugyanis az UV-fény hatására felszabaduló szabadgyökök reakcióba lépnek a napvédő krémek zsíros összetevőivel vagy a faggyúval, emiatt pedig aknészerű pattanások keletkeznek, leginkább a dekoltázs környékén.

Védekezés ellene

 • UV-A fényvédő faktorú napgél használata
 • zsíros krémek mellőzése a napozást megelőzően

Fotoallergiás reakció

Fotoallergén reakció elkerüléseEbben az estben az allergia csak a napfénynek kitett bőrfelületen jelentkezik. Így a napallergia tekinthető az ilyen típusú allergia enyhébb változatának. Az allergiás reakciót a Nappal kölcsönhatásba lépve, kiválthatja a legtöbb kozmetikum, dezodor, parfüm vagy akár bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátlók, hormonok, antibiotikumok) is, mivel többségük tartalmaz olyan fényérzékenyítő anyagokat, melyek a napsugarakkal együtt felerősítik a tüneteket. A hisztamin felszabadulása miatt pedig kellemetlenül viszkető csalánkiütések keletkeznek, amelyek azonban pár nap elteltével maguktól elmúlnak, ha a továbbiakban kerüljük a napfényt.

Védekezés ellene

 • ásványi szűrővel rendelkező fényvédő szerek használata, melyek titán-dioxid vagy cink-dioxid mikropigmenteket tartalmaznak (azonban ha nem ez a típusú allergiánk van, győződjünk meg róla, hogy kiütéseink nem pont a fényvédőkrémünk nappal való érintkezéséből adódnak)
 • allergiagyógyszerek: hisztamin felszabadulását gátló készítmények
 • karotin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
 • napsugarak kerülése 10:00-16:00-ig
 • lenge ruházat viselése, amik elfedik testünk nagy részét

Mint ahogy a kiütések megjelenési formája és helye is, úgy megjelenésük ideje is változó. Míg egyes kiütések már a napsugarakkal való érintkezést követő pár órában észlelhetők, mások akár csak a napfürdőzést követő 1-2 napban jelennek meg. Az égő, viszkető érzés, a napallergia enyhítésére kiváltképp ajánlott kortizont vagy antihisztamint tartalmazó gélt alkalmazni.