helyes testtartás

A hanyagtartást megelőzni könnyebb, mint gyógyítani, ezért fontos a helyes testtartásra való fokozott figyelem.

helyes testtartásÉppen ezért már gyerekkorban érdemes odafigyelni, hogy később ne legyenek, vagy megelőzhetőek legyenek a problémák. Szakemberek szerint a helyes testtartás egyik alapvető eleme a medence állásának dőlésszöge. Gerincünk s-alakú görbülete a gerinc rugalmasságát biztosítja és segítségével a terhelésnek kitett ízületeknek egyenletesen terhelten végzik feladatukat. Így a testtartásért felelős izmok is a legkisebb erőkifejtés mellett tartják az adott pozíciókat. A medence dőlésszögének változása egyes izmok túlterhelődéséhez vezet, ami rövidtávon izomfájdalmat, ízületi fájdalmat vagy kopást okoz.

A legtöbb munkahelyen – kezdve az iskolával – egy helyben kell ülni napi 6-8 órát, ami talán első hallásra kényelmesnek tűnhet, de a gerincünk számára korántsem az.

Egy bizonyos idő után észre sem veszi az ember, hogy hosszú napokon keresztül órákig ül a gép előtt görnyedten. Mit tehetünk? Figyeljünk arra, hogy számítógép-használatkor a monitor szemmagasságban legyen, hogy a nyakcsigolyák ne legyenek terhelve. Ha lehet, ne keresztezzük lábainkat, vagy csak rövid időre, mert a csípőnk egyenetlenül lesz terhelve, illetve a vérkeringésnek sem tesz jót. Akik megtehetik, azoknak érdemes áldozni egy tartást javító speciális székre, bár ma már a legtöbb irodaszék-gyártó cég gondol az ergonomikus kialakításra. Aki munkája miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel, és végezzen néhány aktív gyakorlatot! Hiszen a csontnak a nyomásra, a szalagoknak és az inaknak a feszülésre, az izmoknak pedig összehúzódásra van szükségük. Ezért is elengedhetetlenül szükséges a rendszeres mozgás. Ön akkor ül helyesen, ha nem a farokcsonti részre, hanem a két ülőgumóra támaszkodik, dereka harmonikusan homorú, a bordáktól kezdődő háti szakasz pedig lágy ívű domborulatot Helyes testtartás - vesz fel.

Ehhez társul, hogy a nyakát se tolja előre és a nyak legyen enyhén homorú, ugyanakkor álla vízszintes helyzetben legyen. Míg a fejtető felfelé nyújtózik és a vállak lazán, oldalirányban pihennek. Mindezek mellett még az alkar alátámasztása is fontos. A helyes testtartás egyik meghatározója lehet a megfelelő öltözködés is. A magas sarkú és szűk cipők viselése közben a testsúly egyenetlenül helyezkedik el a talpon, ami nagyon megterheli a lábat. Akinek lúdtalpa van, annak különösen kell vigyáznia. Továbbá a divatos női táskákkal is vigyázni kell, mert azok csak addig egészségesek, amíg nem pakolják tele mindenféle kacattal, ami lehúzza a vállat. Ugyanis, ha hosszútávon ugyanazon a vállon hordjuk a nehéz táskát, az gerincferdüléshez vezet, amit csak gyógytornával lehet korrigálni.

A helyes állás alapvető szabálya,

hogy mindkét talp a talajon párhuzamosan helyezkedik el egymás mellett, a nagylábujjak előre néznek, a talpak közt pedig 5-6 cm a távolság. Továbbá a talpak három ponton támaszkodnak a talajon, egyenletesen elosztva a testsúlyt, a sarok, a kis- és a nagylábujj alatti párna között. A térdkalács enyhén felhúzva, a comb enyhe tónusban, a medence enyhén hátrabillen, a lengőbordák behúzva, a lapockák közelítenek egymáshoz a mellkas pedig kiemelve, mintha valami előrehúzná.

A helyes ülés szerint

mindkét talpunknak a talajon kell lennie párhuzamosan egymás mellett. A nagylábujjak szintén előre néznek, a talpak közt 5-6 cm távolság. A medence enyhén előrebillen, testsúly az ülőcsontokon, nem pedig a keresztcsonton, a mellkas kiemelten, mintha valami előrehúzná, és a lapockák közelítenek egymáshoz. Vállak hátraengedve és leengedve.

Ahhoz, hogy alvás közben ne csak mi, hanem gerincünk is pihenjen, fontos a megfelelő matrac kiválasztása. Életünk körülbelül 1/3-át ágyban töltjük, így nem mindegy, milyenek a körülmények. A legtöbb esetben észre sem vesszük az apró jeleket, csak az erősebb hát- vagy derékfájdalom esetén fordulunk orvoshoz. A helyes testtartás az ízületek állapotától is függ, így azokra is figyelmet kell fordítani. Ízületeink védelméről előző bejegyzésünkben olvashat.

Ahhoz, hogy sokáig jól érezzük magunkat a bőrünkben, érdemes tehát odafigyelni a helyes testtartásra, és néha jó kényeztetni magunkat például egy lazító masszázzsal vagy az irodába hívni a masszőrt egy rövid irodai székes masszázs érdekében.