Információk a szezámmag gyógyhatásairól

A szezámmag (Sesamum indicum) egy Indiából származó trópusi növény magja. Szárán és levelén mirigyszőrök találhatóak, piros virágai kétajkúak.

Az egyik első, tudatosan termesztett növényfaj a szezámmag. Furcsamód Európában főleg csak kenyerek vagy egyéb rágcsálnivalók készítéséhez használják fel, holott a kínai konyha már évezredek óta használja mind a magvakat, mind az abból kinyert olajat alapanyagként és ízesítőként egyaránt. A pirított, tört magvakat összetörve szezámmasszát kapunk, ami a kínai konyha egyik rendkívül fontos alapanyaga. A szezámolaj egyaránt használható étkezési- és kozmetikai célokra.

A szezámmag termesztése könnyű, betakarítása, viszont már gondot okozhat. A termést rendkívül óvatosan kell eltávolítani a növényről, mert az apró magok a legkisebb rázkódásra is a földre hullnak. Ennek megelőzésére jelenleg genetikailag módosított változatokat termesztenek, mert ezek kevésbé hullatják el a magjaikat. Virágai általában sárgák, de a kéktől a liláig számos árnyalatban megjelenhetnek még. Magassága 50-től 100 cm-ig terjed. A hindu mitológiában úgy tartják, Yama isten megáldotta a magokat, talán ezért lett az örök élet szimbóluma. Indiában terjedt el először, majd Kínában és Japánban, hamarosan azonban az összes mediterrán országban megtalálható volt. III. Ramszesz uralkodására már Egyiptomba is eljutott. A római hadseregben mézzel kevert szezámmagot, úgynevezett halvát ettek a katonák, erejüket és férfiasságukat növelendő. Jótékony hatásairól Hippokratész is megemlékezik.

Mire és hogyan használják?

Furcsamód Európában főleg csak kenyerek vagy egyéb rágcsálnivalók készítéséhez használják fel, holott a kínai konyha már évezredek óta használja mind a magvakat, mind az abból kinyert olajat alapanyagként és ízesítőként egyaránt. A pirított, tört magvakat összetörve szezámmasszát kapunk, ami a kínai konyha egyik rendkívül fontos alapanyaga. A szezámolaj egyaránt használható étkezési- és kozmetikai célokra. Kitűnő alapanyaga lehet salátáknak, párolt zöldségeknek, de aromaterápiás- és masszázsolajnak sem utolsó. A tahininak nevezett szezámvaj különleges, citromos-fokhagymás íze ideális előételekhez és salátákhoz egyaránt. A japán konyhában is találkozhatunk szezámmaggal-, sóval pirított, majd porrá őrölt szezámmagot gomasionak nevezik.

A szezámmag 50-60% olajat, 30% fehérjét, 16% szénhidrátot, számos ásványi anyagokat tartalmaz. Rengeteg egyéb jó tulajdonsággal is rendelkezik. Remek réz-, mangán-, magnézium- valamint cink- és a rostforrás. A réz enyhítheti az ízületi gyulladásokat, a magnézium az érrendszer és a légzőszervek egészségére van kedvező hatással. Ezeken a tápanyagokon kívül a szezámmag két különleges anyagot is magában foglal: a szezamint és szezamolint. Ezek különleges rosttípusnak minősülnek, (amelyeket összefoglalóan lignánoknak neveznek). Ezekről kimutatták, hogy koleszterincsökkentő hatása van és a vérnyomást is kiegyensúlyozza.

A szezamin megvédi a májat az oxidatív károsodástól. A szezámmag erősíti az idegszöveteket és a szívizmot, segít fáradtság és álmatlanság esetén. Kiváló az epehólyag és máj betegségeinek gyógyítására, a kisebb epekövek kihajtására. A leghatásosabban gátolja a melanoma növekedését, segíti az emésztést. Csökkenti a koleszterinszintet, mert megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól. Fiatalító és sejtmegújító hatása mellett erősíti a csontokat és jó hatással van a haj és fogak egészségére. Jól ismert emésztésserkentő, anyagcsere-javító hatásáról.

A fekete szezám különleges és a legértékesebb szezámfajta, amely magas fényenergiát tárol. Fogyasztása különösen ajánlott gyerekek, fiatalok, várandósok, változó korba lépő hölgyek és lábadozók számára. Elősegíti a csontnövekedést, feszessé teszi a kötőszöveteket, megelőzi a csontritkulást.

Fogyasztása

Vásárolhatunk hántolt és hántolatlan barna vagy fekete szezámmagot. Utóbbi íze és hatása is erőteljesebb a többinél. A szezámmag nagyobb részét érdemes őrölve felhasználni, így a hatóanyagai jobban felszívódnak, egészben viszont főleg az emésztéssegítő hatása érvényesül. A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi. A szezámmaggal számtalan ételféle gazdagítható. Édes és sós sütemények tetejére szórható, kelt tésztába is keverhető, érdemes azonban a magokat megtörni vagy ledarálni, mivel az egész magvakat nehéz szétrágni. Rántott ételek készítésekor a panír morzsájába szórva nem csak mutatósabbá, de egészségesebbé tesszük azt. A szezámolaj elsősorban salátákhoz, főtt és párolt zöldségekhez használható fel. A pirított szezámmagból nyert olaj remek aromát ad leveseknek, és főzelékeknek egyaránt. Hőérzékenysége miatt sütésre nem alkalmas, érdemes hát a már elkészült ételekhez keverni.