Az antioxidansok szervezetünk létfontosságú elemei, melyek zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei, mivel felelősek egészségünkért, valamint elpusztítják a szabadgyököket, így azok nem károsítják sejtjeinket.

A zöldségek és gyümölcsök elfogyasztása során az antioxidánsok más-más jótékony hatást fejtenek ki. Két fő csoportba sorolhatók, az egyik, amikor a szervezet saját maga által termeli az antioxidánsokat, mint például az enzimeket, a másik csoportba azok tartoznak, melyeket táplálék során viszünk be.

Ez utóbbiak a gyümölcsök és zöldségek.

Szinte bármelyik gyümölcsben vagy zöldségben megtalálhatóak az antioxidánsok, azonban az emberek többsége keveset, illetve egyáltalán nem eszik semmilyen formában zöldséget, valamint gyümölcsöt, így a szervezetbe nem kerül megfelelő mennyiségben antioxidáns.

Sokan megpróbálják a szükséges antioxidánsokat különböző tabletták segítségével pótolni, azonban orvosok szerint, sokkal hatásosabbak a zöldségekből továbbá a gyümölcsökből nyert antioxidánsok. Mindazonáltal a gyümölcsök és zöldségek megerősíthetik immunrendszerünket.

Gyümölcsök

Antioxidáns tartalmú gyümölcsökben található antioxidansok jótékony hatásai a szervezetreAlma
Az alma jótékony hatásai már régóta ismertek. Segíti az emésztést, ami leginkább rosttartalmának köszönhető. A székrekedés és a hasmenés egyaránt orvosolható vele. Megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát.

Az alma egyharmada pektin (mely nem más, mint vízoldékony növényi rost), ami javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve megkönnyíti az emésztési folyamatokat. Kiváló hatású lehet cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását, valamint légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében is segíthet.

Hazánkban a legtöbbet fogyasztott alma, a piros alma, mely kvercetin nevű antioxidánst tartalmaz. A kvercetin, a kutatások szerint, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.


Ananász

Az ananász fogyasztása elősegíti a bélrendszer gondtalan működését, segíti az emésztést, illetve tisztítja a beleket. Sokak szerint tökéletesen alkalmas tisztító és méregtelenítő kúrák során. Az ananásznak zsírégető hatása is ismert, ezért a fogyókúrázók előszeretettel fogyasztják, bár még ez a hatása nem nagyon közismert. Emellett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású és lelassíthatja bizonyos típusú tumorok növekedését is.

Erősíti az immunrendszert és antioxidáns hatásának köszönhetően védi szervezetünket a daganatos megbetegedés ellen. Az ananász csökkenti az édesség utáni vágyat, valamint igen csekély mennyiségben tartalmaz kalóriát.


Őszibarack

Az őszibarack A-, B-, és C-vitaminban egyaránt gazdag, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot és cinket is. Továbbá a benne található szelén a szervezet hormonháztartásának kiegyensúlyozásában is segít. Segíti a koleszterin helyes szinten tartását, ezáltal hozzájárul a különböző cukorbetegségek, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések elkerüléséhez.

Ráadásul a benne található béta-karotin rákellenes tulajdonságokkal is bír. Az őszibarackban rengeteg antioxidáns is található, mely segít megelőzni a rákos sejtek kialakulását, illetve azok növekedését. Különösen a vastagbél-, tüdő- és a szájüregi rák ellen tartják hatásosnak.

Zöldségek

Zöldségekben található antioxidánsok megerősítik az immunrendszertFokhagyma
A fokhagyma az egyik legismertebb csodaszer, amely minden háztartásban megtalálható, és szinte mindenre jó. Nem csak az immunrendszer erősítése szempontjából hasznos, hanem vírus-, gomba-, és baktériumölő hatása is kiemelkedő.

Rendszeres fogyasztása jó hatással van a szívre és az érrendszerre, és akár a daganatos betegségek kialakulása ellen is hatásos lehet. A fokhagyma mérsékeli a vérnyomás, továbbá a koleszterin szintjét.A népgyógyászat szerint meghűléses megbetegedések ellen is hatásos. Emellett főbb hatásai közé tartozik az antibiotikus nyálkaoldó hatás, mely légúti megbetegedések során segít.


Cékla

A cékla gyógyászati hatását már a középkorban felismerték. Székrekedés, sőt láz esetén is céklát fogyasztottak az emberek. A céklának számos jótékony hatása ismert, ma már tápanyagokban a leggazdagabb zöldségnek számít. Gazdag foszforban, kalciumban, vasban, valamint A-, B1-, B2- és C-vitaminban. A cékla magas kálium tartalma javítja az állóképességet, és az izomzatot is erősebbé teszi. Továbbá böjtkúrák során is hatásos. A népgyógyászat szerint ugyanakkor hatásos lehet menstruációs panaszok idején is.

A céklában lévő antioxidáns a betacianin, mely egyben a cékla jellegzetes színét is adja. Nagyban hozzájárul a szívbetegségek és a szélütés kialakulásának, kockázatának csökkenéséhez.

Brokkoli

A brokkoli a benne lévő A-, C-, és E-vitaminnak, illetve a béta-karotinnak köszönhetően jelentős szerepet játszik a rákmegelőzésben. Ezenfelül a brokkoli gazdag vasban, foszforban, káliumban, folsavban, kalciumban, rostban és fehérjében. A kutatások szerint főleg a gyomor-, a vastagbél-, a petefészek- és a prosztatarák, valamint a leukémia és a melanoma ellen bizonyul hatásosnak. A brokkoliban található antioxidáns a glutation, ami jótékonyan hat az ízületi gyulladásokra.

Répa
Népgyógyászat a répát epe-, máj-, szem- és bőrbántalmak esetén, illetve vizelethajtóként is javasolja. Régebben afrodiziákum hatásáról is ismert volt. A répa gazdag béta-karotinban, valamint A-vitaminban, mely segít megerősíteni az immunrendszert. Minél élénkebb a répa színe, annál több bétakarotint tartalmaz. A répa szintén azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek remek rákmegelőző hatásukról ismertek, mint a légúti, tüdő-, méhnyak-, gyomor-, vastagbél-, és bőrdaganatok során. A benne lévő antioxidánsok pedig legjobban nyersen fejtik ki hatásukat. Böjtkúrák esetén is ajánlott méregtelenítő hatása miatt.


Spenót
Mint a legtöbb gyümölcsben és zöldségben a spenótban is megtalálható a béta-karotin. Amely a szükséges napi mennyiség elfogyasztása esetén, védelmet nyújt a daganatos betegségek ellen. A spenót tele van tápanyagokkal, mint folsav, klorofil, flavonoidok különösen K-vitamin. A spenótban található antioxidáns a lutein. Melynek számos jótékony hatása van a szervezetre. Segít a szívbetegségek és az izom rendellenességek kialakulásának megelőzésében, valamint javítja a látást és a retinát. továbbá kiváló immunrendszererősítő.

Mivel az antioxidánsok más jótékony hatást fejtenek ki a különböző gyümölcsök és zöldségek elfogyasztása során, ezért javasolt minél változatosabban étkezni gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztani.