Anyák napja régen és most

Az Anyák napját manapság világszerte ünneplik. Ezen a napon az édesanyákról emlékezünk meg, s bár majdnem minden országban más-más napra esik ez az ünnep, mi május első vasárnapján ünneplünk.

Az Anyák napja története az ókori birodalmak idejére vezethető vissza.

Anyák napja régen és most

Az egyiptomi, római és görög kultúrákban is fontos volt a nők tisztelete. Görögországban például tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyja és vele együtt az édesanyák tiszteletére is. A szokás később is megjelent a történelemben.

Az 1600-as években Angliában az ünnep vallási színezetet kapott.

Minden évben, a húsvétot követő negyedik vasárnapon a családjuktól távol dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt ajándékként elkészítették az anyák süteményét, és azzal tértek haza. Nem csak Európában, de a tengerentúlon is tettek különböző lépéseket annak érdekében, hogy legyen egy ünnepnap az anyák számára.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben Julia Ward Howe vetette fel az Anyák napja gondolatát,

azonban az ünnep későbbi kialakulása és elterjedése Anna Jarvis nevéhez köthető. Jarvis két évvel anyja halála után tartott egy megemlékezést, ami aztán annyira megindította, hogy végül egy, az anyák tiszteletének kivívásáért való kampányba kezdett. A sok energia, amelyet ebbe fektetett, végül meghozta gyümölcsét. 1914-ben Woodrow Wilson, amerikai elnök hivatalosan is bejelentette, hogy az Anyák napja Amerikában is nemzeti ünnepnap, melyet minden év májusának második vasárnapján tartanak majd.

Anna Jarvis (az Anyák napja anyjaként is emlegetik) kampányát követően több országban is kialakult az édesanyák ünneplésének hagyománya. Magyarországon az első Anyák napját 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta meg a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Ezt követően 1928-ban már miniszteri rendelet is a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az Anyák napját. Azóta kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt, különböző ajándékokkal, apróságokkal lepik meg édesanyjukat, nagymamáikat.

masszázsbérlet - Anyák napja régen és mostA megszokott virágajándékok, bonbonok mellé mi is szolgálhatunk néhány ajándékötlettel. Legyen szó édesanyjáról, nagymamáiról vagy akár a cégnél dolgozó anyákról, mindenki számára akad nálunk valamilyen meglepetés. Lehetőség van otthoni masszázsra, így édesanyja maga választhatja ki a számára megfelelő időpontot, és nyugodt, ismert környezetben élvezheti szolgáltatásunk.

De a meglepetés lehet akár egy anya-lánya program, így nem csak az ajándék, de az együtt töltött idő is megédesítheti ezt a szép alkalmat. Szabadidő híján akár munkahelyén is meglepheti édesanyját egy kikapcsoló masszázzsal, irodai masszázs szolgáltatásunk keretein belül. Sőt, ezzel a lehetőséggel bátran élhetnek azok a cégvezetők is, akik Anyák napja alkalmából egy kedves gesztussal szeretnék meglepni anyuka dolgozóikat.

Akik egy kicsit másabb irányban gondolkoznak, családi programként családi jógaszolgáltatásunkat is igénybe vehetik. Ezzel nem csak az édesanyák, de az egész család számára kellemes élményt szerezhetnek. Ha még ez sem lenne elég, különböző akciós masszázsbérletek és ajándékutalványok is beszerezhetőek nálunk, hogy egészségükre figyelve tegyük boldoggá az édesanyákat

Boldog Anyák napját kívánunk minden édesanyának!