Jótékony hatású fürdősó

Egy forró fürdőben való elmerülés önmagában is nagyon nyugtató, de természetesen lehet fokozni az élményt. Ennek egyik módja a fürdősó használata. A fürdősó illóolajokba áztatott termálsó. A „füvesemberek”, orvosok alkották, akik a só, az olaj és a víz egymást erősítő gyógyhatását egyesítették benne.

Sokféle fürdősó kapható már az üzletekben,

bio boltokban, színes változatok is készülnek, amelyek szinte dekorációnak is beillenek. A legnépszerűbbek az eukaliptusz, citromfű, narancs-hárs illóolajjal átitatott fürdősók, de szinte bármilyen illatanyag hozzáadása lehetséges. Vásárlásnál érdemes figyelembe venni, hogy valódi olajba van-e áztatva a só, vagy csak aroma és mesterséges színezék hozzáadása révén kapja illatát és színét. Utóbbi esetben valószínűleg jobban tesszük, ha az illatos, színes változat helyett egyszerű konyhasót veszünk, és azt szórjuk a fürdővízbe. Ha kifejezetten fürdőzési célra előkészített sót szeretne venni, válogathat a Bükk vagy Erdély térségéből származó fürdősók közül, de akár a Himalája területén bányászott fürdősót is vásárolhat, amely több száz millió évvel ezelőtt, az őstengerből kristályosodott ki.

Forró víz hatására az illóolajok a gőzzel elegyedve felszállnak,

belélegzésük nyugtató hatású, a vízben feloldódott só pedig serkenti a vérkeringést. Egy ilyen nyugtató fürdő után könnyebb álomba merülni. Izomláz és reumatikus bántalmak csillapítására is kitűnő a meleg sós víz, mivel a só növeli a hőmegtartó képességet, vagyis sós vízben ülve jobban felmelegszünk. A légutaknak jót tesz a sós gőz belélegzése, amely párolgás közben tisztítja a levegőt, továbbá nátha, felső légúti megbetegedések idején is segít.

Egy átlagos, 100 literes kádba akár 1 kiló kristálysót is tehetünk, de a korszerű, drogériákban kapható fürdősók kiszerelései ennél jóval kisebbek. A sót egyszerűen csak szórjuk a meleg vízbe, minél melegebb a víz, annál könnyebben feloldódik! 20-30 percig tart a hatása, ezután nem kell leöblíteni a bőrt, sem törölközni, legjobb hagyni, hogy a hatóanyagok beszívódjanak, és így száradjon meg a bőr.

Nyílt bőrsérülés esetén nem ajánlott sós vízben fürdeni, ugyanis a só és az olaj is irritálhatja a sebet. A szívbetegek és daganatos betegek szintén ne alkalmazzák!