Hibák, amiket elkövetünk, ha itt a jó idő . Tanácsok

A kellemes tavaszi és nyárias időszak beköszöntével mindenki igyekszik a legtöbb időt a szabadban és a friss levegőn tölteni.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy pár hónappal ezelőtt még jóval kevesebbet mozogtunk és sokkal kevesebbet voltunk a napon is. Ám, ha hirtelen megerőltetőbb fizikai munkát végzünk, vagy ha túl sok ideig tartózkodunk a napon annak sajnos negatív következményei is lehetnek. Most összegyűjtöttünk néhány hibát, ami könnyen elkerülhető lenne, ha odafigyelünk magunkra!

1. Kertészkedés

A napsütéses idő és a teendők sokasága sokakat kicsalogat a kertbe. A gondos gazda ilyenkor rendbe teszi birtokát, amivel a téli időszakban sokkal kevesebbet foglalkozott. Mindannyian tudjuk, hogy ez a tevékenység komoly fizikai munkát igényel, aminek következtében akár testi panaszai is lehetnek idősnek, fiatalnak egyaránt. Meghúzódhat a hát, megrándulhat a váll, begörcsölhetnek az izmok vagy, ha a legkisebb problémára gondolunk csak, akkor akár egy kiadós izomlázunk is lehet.

Tanácsok

KertészkedésÉrdemes komoly fizikai munka előtt vagy után, főleg ha az illető még hétköznap is dolgozik, egy lazító masszázsra elmenni vagy egy kicsit bemelegíteni. A masszázzsal fellazíthatjuk a betokosodott izmokat és megelőzhetjük, hogy komolyabb sérüléseket okozzunk magunknak egy egyszerű kertészkedéssel. De, ha már bekövetkezett a baj, arra is jót fog tenni a masszázs. Ne akarjunk minden munkát egyszerre elvégezni, továbbá figyeljünk arra is, hogyan osztjuk be energiánkat! Igyunk megfelelő mennyiségű vizet és a munka közben ajánlatos néhány perc pihenőt is beiktatni! Akiknek pedig érzékeny a bőrük azok a napvédelemre is gondoljanak, illetve a növények által okozott esetleges allergia miatt védjék a kezüket kesztyűvel.

2. Sportolás

Az aktív életmódot folytató emberek még a hideg idő ellenére is mozoghattak, így nekik nem fog nagyobb gondot okozni, ha sportolásukat most már a szabad levegőn folytatják. Ők azok, akiknek egy 20 perces szabadtéri futás nem árt meg és komolyabb fizikai problémájuk sem lesz valószínűleg. (A hivatásos sportolók külön kategóriát képviselnek, mert ők az év legtöbb napján sportolnak, így előfordulhat, hogy fizikai sérüléseket szereznek, vagy egyéb panasszal fordulnak orvosukhoz, vagy masszőrjükhöz.) Viszont sokan vannak, akik sajnos, nem élnek aktív sporttal kiegészített életmódot vagy éppen erőteljes fogyókúrába kezdenek. Náluk előfordulhat, hogy elszámítják fizikai terhelhetőségüket, nem tartják be a mozgásra vonatkozó szabályokat, vagy egyszerűen figyelmetlenségükből adódóan okoznak maguknak fájdalmat.

Tanácsok

SportolásBármilyen mozgás, legyen az futás, biciklizés, tornázás, jóga, úszás kezdéseként mindig melegítsünk be és nyújtsuk meg az izmainkat! Mérjük fel a terhelhetőségünket, ne akarjunk többet, mint amennyit bírunk! A szervezetünket fokozatosan szoktassuk a mozgáshoz! Készíthetünk akár táblázatot, vagy vezethetünk naplót is, amelyben leírjuk, hogy miket, mennyit, hogyan, hol szeretnénk mozogni és mennyi időt akarunk erre szánni! Ebben az esetben is figyeljünk a folyadékbevitelre és komolyabb megterhelésnél tartsunk pihenőnapokat is! Ha izomlázunk, vagy egyéb izompanaszunk adódna, masszíroztassuk meg (legjobb, ha szakemberrel), mert nem minden esetben hatékony, ha a régi mondást alkalmazzuk miszerint, ha izomlázunk van, akkor dolgozzunk rá!

3. Túrázás

A jó időnek, a kellemes hőmérsékletnek és a sok napsütésnek köszönhetően a természet újjáéledt, minden kizöldült. A madarak csivitelése sokak számára azt jelzi, hogy irány ki a természetbe! Az ember nem is hinné, hogy mennyi veszély fenyegeti, ha elmegy az erdőbe sétálni. Az allergia mellett ott vannak a kullancsok, a rossz cipő okozta hólyagok, az izomláz, a húzódások, a horzsolások, a napszúrás és leégés, a megfázás vagy a bokaficam.

Tanácsok

Túrázáskor megfelelő öltözéket viseljünk, aki gombázni megy, annak első számú öltözéke a hosszú ujjú felső legyen a zokniba begyűrt hosszúnadrággal együtt. A leszedett gombákat pedig vizsgáltassuk át! Bogarak és egyéb haszontalan jószágok ellen fújjuk be lábunkat és karunkat kullancsriasztó készítményekkel! Vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot és tartsuk észben, hogy kimelegedett állapotban tilos hideg forrásvizet inni! Túrázás előtt is érdemes egy kicsit bemelegíteni, arról nem beszélve, hogy a távokat is fokozatosan érdemes emelni.

4. Fogyókúra

A jó idő hallatán mindenkinek, aki úgy érzi, hogy felszedett magára pár kilót bevillan a strandszezon. A legtöbb hölgy ilyenkor bepánikol, ezért rohamtempóban szeretne lefogyni. Elkezdenek őrült módon diétázni, fogyókúrázni, számolgatni a kalóriákat és mozogni. Sokan nem veszik figyelembe, hogy az igazán nagy változáshoz időre és fokozatosságra van szükség (erről írtunk egy korábbi bejegyzésünkben), hogy a szervezetünk hozzászokjon a változáshoz.

Tanácsok

FogyókúraHa diétázni szeretnénk, akkor biztos forrásból keressünk diétás tippeket, akár szakemberek segítségét is vegyük igénybe! Nagyon fontos, hogy a gyakorlatszámokat fokozatosan emeljük és így szoktassuk hozzá testünket a fizikai megterheléshez. Így elkerülhető a nagyon komoly izomláz. Minden mozgás előtt melegítsünk be és végezzünk nyújtó gyakorlatokat! Látványos eredményt kitartással, akaraterővel, motivációval, türelemmel, megfelelő táplálkozással és mozgással tudunk elérni! Azt se felejtsük el, hogy ilyenkor is kemény fizikai megterhelésnek tesszük ki magunkat, ezért ajánlatos pihenőnapokat is beiktatni vagy jót tehet egy karcsúsító, szépítő és pihentető masszázs is, amely után újult erővel folytathatjuk a testedzést.

5. Napozás

Sok hölgy, de most már egyre több férfi is szereti, ha nyáron napbarnított a teste. Ennek eléréséhez az a legegyszerűbb természetes mód, ha kifekszünk a napra és sütkérezünk. Egyre többen vannak azzal tisztában, hogy ez veszélyeket is rejt. Hogy csak a mindenki által ismert és lépten-nyomon hangoztatott dolgokat soroljuk fel: súlyosan leég a bőrünk, napszúrást is kaphatunk és a túlzott napozás növelheti a bőrrák kialakulását.

Tanácsok

Napozási tanácsokA napsugarakban rengeteg D-vitamin található, amely jót tesz a bőrnek (gyógyítja a pattanásokat, a gyulladt felületeket), és a napozástól – bőrtípustól függően – szép barnák lehetünk. Azonban érdemes arra figyelni, hogy nyári időszakban délelőtt 10 és délután 4 óra között kerüljük a napot. Ha ez lehetetlen, akkor védjük bőrünket különböző fényvédő krémekkel és igyekezzünk árnyas helyekre menni. Vízparton még könnyebben leéghetünk a vízről visszaverődő sugarak miatt. Ám, a barnulást az étkezéssel is segíthetjük. A sárgarépa, a sárgabarack és az eper fogyasztása a legtöbb napozási szakértő szerint hatásos. A sárgarépában rengeteg béta-karotin található, a sárgabarack méregtelenítő is, az eper pedig bőrápoló és magas a magnézium, a B5- és B6-vitamintartalma.

Aki mindezekre odafigyel, az bátran élvezheti a természetet.