Fájdalom - Fájdalomcsillapítási tippek

A fájdalom olyan  jelzés, amire érdemes odafigyelni.

Mögöttes tartalmát fel kell deríteni, a fájdalom valódi okát meg kell szüntetni és gyógyszerek marokszámra történő bekapkodása helyett természetes fájdalomcsillapítási módszereket kell alkalmazni. Már amennyire ez lehetséges.

Vastagbél 4-es pont

A kínai akupresszúra leggyakrabban használt pontja a vastagbél 4-es pont. A fájdalom ellenszere. Főképp fej-, szem- és fogfájás, torokgyulladás, karfájdalmak, hasfájás és székrekedés kezelésében alkalmazhatjuk sikeresen, de egyébként ez egy általános fájdalomcsillapításra alkalmas pont. Mivel a pont kezelése vetélést okozhat, ezért a terhesség ideje alatt kezelése általában ellenjavallt.

A vastagbél 4-es pont meghatározása: nyújtsuk ki az ujjainkat, majd a hüvelykujjunkat a mutatóujjunkhoz zárjuk, a pont a két ujj között keletkező izomdudor legmagasabb pontján helyezkedik el.

Hogyan kezeljük?

Erős, határozott körkörös mozdulatokkal masszírozni néhány percig, mindkét kézen. Addig ismételgessük, amíg el nem múlik a fájdalom. Vagy nyomjuk erősen a pontot körülbelül 2 percig, majd szünetet tartva ismételjük meg többször.

Természetes fájdalomcsillapítási tippek

 

Meleg vagy hideg

Forró lábfürdővel is enyhíthető a fejfájás, mivel a meleg kitágítja az ereket, ennek következtében több vér jut a lábba, csökken az érfalakra nehezedő nyomás a fejben. Rendkívül erős fejfájás esetén tehetünk a vízbe egy kevés mustárport is.

Tenziós fejfájáskor tehetünk meleg borogatást a homlokunkra vagy a nyakszirtünkre. A tarkótájéki fájdalomra a meleg után (vagy helyett) alkalmazott hideg borogatás is megoldás lehet.

 

Koffein kúra

Szokták javasolni a napi egy, ritkán kettő (4 óra előtt lehetőleg) csésze kávét egy pár csepp igazi citrom levével. Csak óvatosan alkalmazzuk, mert a koffein elvonás is okozhat fejfájást!

Mivel a fekete tea is közismert a koffeintartalmáról, azok, akik nem szeretik a kávét kipróbálhatják a teát, aminek a hatását néhány szem morzsolt szegfűszeggel még jobban lehet fokozni, főleg azért jó, mert a szegfűszeg gyulladáscsökkentő hatású.

Fájdalomcsillapító növények

Finoman masszírozzuk egy kevés levendulaolajjal a homlokunkat és a halántékunkat. Aki nem rajong, a levenduláért alkalmazhat borsmentaolajt is. Az olajokat párologtatásra is nyugodtan használhatjuk. A borsmentaolajt úgy is alkalmazhatjuk, hogy zsebkendőre cseppentünk néhány cseppet belőle, majd orron keresztül belélegezzük. Figyelem! Aki bármelyik fentebb említett gyógynövényre érzékeny, ne ezt a módszert alkalmazza!

A gyömbért régóta alkalmazzák gyulladás és fájdalom csökkentésére. A ledarált gyökérből tegyünk fél teáskanálnyit egy pohár vízbe, és igyuk meg. A tapasztalatok szerint az íze kellemetlen lehet, de az eljárás sokaknál hatásos eredményt hozott!

Öntsünk egy csészényi forrásban lévő vizet 1 teáskanálnyi szárított rozmaringra, hagyjuk 10 percig ázni, majd leszűrve fogyasszuk! Sokak szerint ez a tea képes megakadályozni a fejfájás felerősödését.

székes masszázs

A szervezet 1 százalékos vízhiánya is okozhat fejfájást, ezért érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre is! Természetesen a mozgás és a friss levegő sok mindenre gyógyír. Pontosan ugyanúgy, ahogy egy lazító, stresszoldó masszázs, vagy a görcsös területek ellazítása is. És ebben mi igazán jók vagyunk.

Forrás: TudományPláza