Böjt vagy diéta

A téli időszak alatt az emberek hajlamosak megfeledkezni a helyes táplálkozásról.

A túlzásba vitt zsiradék-, szénhidrát- és fehérjefogyasztás többlet zsiradékot rak az emésztőenzimeket termelő szerveinkre, a májra, valamint a felszívódást biztosító bélrendszerre. A tavasz közeledtével sok emberben felmerül az igény szervezete tehermentesítésére, valamint igyekeznek nyárra remek formába hozni magukat. Ezt különféle módszerekkel próbálják elérni, mint például böjtökkel, diétával, méregtelenítéssel esetleg mozgással, vagy mindezek alkalmazásával egyszerre. Viszont a böjt és a diéta nem ugyanaz!

Böjt

A böjt, eredetét tekintve, nem fogyókúra, nem diéta, valamint nem méregtelenítés. Az emberek általában vallási, spirituális, vagy egészségügyi okokból szoktak böjtölni. A keresztény kultúrkörben közismert nagyböjtön kívül megemlíthetjük még a zsidó Jom-kippurrt vagy az iszlám Ramadánt. Ezeknek az időszakoknak a célja, hogy a testtől megtagadott örömökön keresztül a hívek intenzívebben gyakorolhassák a bűnbánatot, és testileg-lelkileg megtisztuljanak. Nem kell azonban feltétlenül vallásosnak lennünk ahhoz, hogy átérezhessük a böjt betartásának előnyeit.

A böjt tehát nem más, mint tartózkodás a táplálkozástól, olykor akár valamilyen tevékenységtől is. Elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, mint a fogyókúránál, hanem az önmegtartóztatás. Böjtölni az emberek nem kifejezetten a méregtelenítés miatt szoktak. Méregtelenítés során megtisztíthatjuk szervezetünket az emésztetlenül lerakódott salakanyagoktól, váladékoktól. Úgy, hogy közben nem szükséges koplalnunk, sem pedig létfontosságú tápanyagoktól megfosztanunk magunkat.

A böjt egyik fontos és hatékony eleme lehet a jóga, amit akár naponta végezhetünk.Az önismeret eszköze is, melynek során újat tanulhatunk magunkról, függőségeinkről, korlátainkról, valamint szellemileg, lelkileg megtisztulhatunk. Diéta során eszünk bizonyos ételeket minimálisan, de a böjt során olykor nem eszünk semmit, csak folyadékot fogyasztunk. Míg a diétánál az intenzív testmozgást részesítik előnyben addig a böjtnél inkább a meditációt, relaxációt és a jógát. A Xantos Mobil Masszázs Kft. például egyéni jógát is biztosít, hogy a jóga áldásos hatásait intenzívebben, személyre szabottan, otthoni környezetben, egyéni időrendben tudják elvégezni az emberek.

Táplálkozás vonatkozásában beszélhetünk részleges vagy teljes böjtről,

attól függően, hogy valaki csak bizonyos fajta ételektől tartózkodik, vagy pedig minden ételtől, esetleg rövidebb időre a folyadéktól is. Időtartamát tekintve a böjt tarthat akár egy hónapnál tovább is. Hosszabb ideig csak akkor böjtöljünk, ha a testünk már hozzászokott, mert fokozatosan kell alkalmazkodnia a szervezetünknek a böjtöléshez! Böjtkezdés előtt kerüljük a nehéz ételeket, este már ne együnk, valamint fokozatosan csökkentsük az étel mennyiségét. Ugyanis a hosszan tartó böjtök nem kezdőknek valók. A folyadékról böjt idején se mondjunk le, mert ezzel is segítjük a kiválasztási folyamatokat. A böjtkúra alapos ismeretet és tudást igényel. A felelőtlen koplalás súlyos következményekkel is járhat.

Fontos tudni, hogy a böjtölés néhány szélsőséges egészségügyi állapotot kivéve mindenkinek ajánlott, de a részvétel előtt érdemes elvégezni egy általános egészségügyi állapotfelmérést, majd kikérni egy szakember tanácsát.

A böjt egyik legfontosabb fázisa, melyre figyelnünk kell, a visszaállás. Az emésztőszerveket lassan kell újra indítani, hogy megszokják az akkor még szokatlan terhelést. Minél hosszabb ideig böjtölünk, annál hosszabbnak kell lennie a felépítő időszaknak. Általában ez a böjt időszaknak a fele.

Következő blogbejegyzésünkben a böjt típusokról olvashatnak. Aki pedig még többet szeretne tudni, olvassa el korábbi böjtről szóló blogbejegyzésünket.