Bármilyen ismétlődő kézmozdulattal járó munka, például a számítógép-használat vagy a zongorázás előidézhet kellemetlen fájdalmat a csuklóban.

Rosszabb esetben ezek a fájdalmak jelzik a csukló környékén elhelyezkedő inak gyulladását. Gyulladás esetén mindenképpen kímélni kell a kezünket, így ha tehetjük menjünk szabadságra a gyógyulás érdekében. Hiszen pont azt a tevékenységet kell egy ideig szüneteltetnünk, ami gyulladásba hozta az inakat. A kéztorna sokat segíthet a megelőzésben és a fájdalmak enyhítésében is.

A pihenés, a pihentetés mellett gyógytornával segíthetjük a gyógyulást, de ezzel a néhány perces gyakorlattal akár meg is előzhető a baj. Számítógép-használat, vagy más ismétlődő kézmozdulattal járó munka során fontos, hogy rendszeres időközönként szünetet tartsunk, és átmozgassuk végtagjainkat. Erre szenteljünk néhány óránként 5-10 percet! Álljunk fel és mozgassuk meg végtagjainkat! Karkörzéssel lazítsuk el vállunkat, karunk rázogatásával pedig a csuklónkat!

Miután ezzel segítettünk helyreállítani a vérkeringésünket, mindkét kezünket szorítsuk ökölbe, tartsuk így néhány másodpercig, majd tárjuk szét az ujjainkat! A hatékonyság érdekében érdemes még a következő gyakorlatokat is elvégezni. Mindenkinek egészségére!

Kéztorna 1. lépés Kéztorna 2. lépés Kéztorna 3. lépés
1. Nyújtsuk ki egyenesen előre a bal karunkat, és hajlítsuk felfelé a csuklónkat! 2. Jobb kezünkkel finoman húzzuk magunk felé bal tenyerünket! Maradjunk így egy kicsit, majd váltsunk kezet! 3. Nyújtsuk egyenesen előre bal karunkat, szorítsuk ökölbe kezünket! Jobb kezünkkel finoman húzzuk magunk felé bal öklünket! Számoljunk tízig, majd váltsunk kezet!
Kéztorna 4. lépés Kéztorna 5. lépés Kéztorna - 6. lépés
4. Nyújtsuk egyenesen előre, tenyérrel felfelé a bal kart, majd hajlítsuk lefelé csuklónkat! Jobb kézzel finoman húzzuk magunk felé bal kézfejünket! Tartsuk így tíz másodpercig, majd váltsunk kezet!   5. Helyezzünk egy erősebb befőttes gumit az enyhén szétnyitott ujjainkra!   6. Lassan tárjuk szét az ujjainkat!
logo3 Kéztorna - 7. lépés logo3
7. Majd zárjuk össze úgy, hogy közben végig ellenerőt fejtünk ki a gumira! Ismételhetjük a hét lépést.

 

Köszönjük Szatmári Dorottyának a közreműködést a kéztorna képek elkészítéséhez! Kövessen bennünket Facebookon is, vagy kérje tőlünk irodai székes masszázs szolgáltatásunkat, hogy a cég összes dolgozója jobban érezhesse magát!