Mi az a krill olaj?

Honnan jön a krill olaj?

A krill egy apró, garnélaszerű rák, legtöbbjük 1-2 cm hosszú. Ez a kis gerinctelen állat a világítórákok, a rákok altörzsébe és a felsőrendű rákok osztályába tartozó mindössze két családra tagolódó rendbe tartozik. Fontos élőlénye a zooplanktonnak és, mint táplálék fontos a szilás cetek, manták, bálnafélék, fókák és néhány tengeri madár számára. A krill norvég szó, halivadékot jelent.

A krill a világ minden óceánjában előfordul, ők alkotják a föld legnagyobb biomassza állományát.

Becsült mennyiségük 500-800 millió tonna. A krillek többsége részt vesz az óceánközi vándorlásban, de néhány fajuk helyben maradó, illetve sekély vízi életmódot folytat. Az elsősorban a déltengereken és a Japán körüli vizeken kihalászott 150-200 ezer tonna krill túlnyomó része haltenyésztő farmokra kerül haltápnak, mely körülbelül 90 százalékát alkotja a termelésnek, és csupán 10 százalékból készül krill olaj.

Japánban a krillnek gasztronómiai kultusza van. Okiami néven a XIX. század óta kedvelt, íze erősebb és sósabb, mint a garnéláé. Páncélja sok fluoridot tartalmaz, ezért csak ettől megfosztva szokták őket fogyasztani, de a túlzásba vitt fogyasztásuk hasmenést okozhat.

Az Antarktiszi Krill (Euphausia superba) az egyike annak a 85 krill fajnak mely a világ óceánjaiban él. Ez az apró faj a tiszta antarktiszi vízben úszik és jelenleg tápértéke miatt halásszák. Az antarktiszi krill létfontosságú számos óceáni ragadozó (bálnák, fókák, tintahalak, pingvinek és sok madárfaj) számára.

A krill olaj vagy rák olaj az élőlények feldolgozásával kinyert, most divatos étrendkiegészítő. Nagy és jó minőségű, halolajtól molekulárisan eltérő (foszfolipid formájú kapcsolódás,

A krill vagy rák olaj az élőlények feldolgozásával kinyert, most divatos étrend-kiegészítő. Nagy és jó minőségű, halolajtól molekulárisan eltérő (foszfolipid formájú kapcsolódás, mint az emberi szervezetben) Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, illetve egy antioxidáns, az úgynevezett  astaxhantin is megtalálható benne.

Számos jótékony hatással bír. Többek között fokozza az agyi, idegrendszeri teljesítményt, növeli a koncentrációs képességet, javítja a mentális és érzelmi funkciókat. Segíti a szív és az érrendszer, valamint a máj megfelelő működését. Javíthatja a vércukor értékeket, kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, emellett támogatja a csontok, ízületek épségének megőrzését, hatékony bőrvédő, ugyanis javítja a hidratáltságot és lassítja a bőr öregedését. Kiemelt tulajdonsága, hogy csökkenti a gyulladásos folyamatokat, fogyasztása jelentős javulást eredményez a bőr, a köröm és a haj állapotában.