Miért káros a kristálycukor?

Mostanában egyre többször halljuk, hogy a finomított, fehér kristálycukor és porcukor, meg egyáltalán a cukor számos betegség forrása.

Nem is meglepő ez annak fényében, hogy száz év leforgása alatt az európai emberek átlagos cukorfogyasztása majdnem megötszöröződött. A természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a boltban kapható finomított cukoré, ezért is olyan ártalmas a szervezet számára. A cukorrépa cukortartalma 18 százalék, a finomított cukoré 95 százalék, az emberi szervezet pedig nincs felkészülve ekkora mennyiségű cukor befogadására, ezért nem képes maradéktalanul feldolgozni, megemészteni. Sokan ragaszkodnak a kristálycukor használatához.

Orvosi megfigyelések és tudományos közlemények felhasználásával már régebb óta tudjuk, hogy a finomított cukor fogyasztásának következményei lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, a visszértágulás vagy a vér koleszterinszintjének megnövekedése. A cukor hozzájárul a csontritkuláshoz, megtámadja a kapilláris érfalakat, emellett hiperaktivitást, ingerültséget, koncentrációs zavarokat okoz a gyermekeknél. Hozzájárulhat a gyerekkori ekcéma kialakulásához, de króm- és rézhiányt is okozhat a szervezetben.

Miért káros a kristálycukor?A finomított cukor túlzott fogyasztása mell-, petefészek-, prosztata-, és végbélrákot, epehólyagrákot is okozhat.

Gyorsítja az öregedési folyamatot, a ráncosodást és az ősz haj kialakulását. Fogyasztása az epekövek kialakulásának gyakoriságát is elősegíti. Gyengíti a látást, rövidlátást és szürke hályogot okozhat.

A cukor legyengíti az immunrendszert, felborítja a szervezet ásványi anyag egyensúlyát. A gyerekeknél álmosságot és csökkent tevékenységet okozhat. Károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és negatív hatással van az egész anyagcserére. És a mesterséges édesítőszerek sem ártatlanok.

Érdekes tény, de a cukor a nők esetében nagyobb kockázattal okozhat vastagbélrákot, mint a férfiaknál. Mindezek mellett még számos más betegség forrása lehet, ezért is fontos, hogy mértékkel fogyasszunk belőle, és ha lehet, akkor teljesen zárjuk ki az étrendünkből.

Többen úgy gondolják, a barna cukor jobb a fehér cukornál, ám ez az információ téves. Ugyanis a barna cukor gyártása csak az utolsó fázisban különbözik a fehér cukorétól. Mostanában sokan esküsznek a stevia-ra, mi a szárított datolyával való édesítést is jónak találjuk, de egy igazán biztos. Mindent csak mértékkel, és akkor a cukor sem okoz problémát.